Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. június 13.

Közegészségügy – Véradók világnapja – A véradók mind hősök!

Az Európai Bizottság a véradók világnapján a „Minden véradó hős” jelmondattal hívja fel a figyelmet a biztonságos vérkészletek fontosságára, és minden európai polgárt ösztönöz arra, hogy csatlakozzon a felelős önkéntes véradók táborához. Ma több mint 500 millió uniós állampolgárnak van szüksége vérre, mely kevesebb mint 15 millió véradótól származik. Ez nem elég arra, hogy kielégítse minden európai polgár igényét, akinek válságos helyzetben vérre van szüksége a túléléshez, vagy akinek rendszeres transzfúziót igénylő krónikus betegséggel kell együtt élnie.

John Dalli európai biztos a következőket nyilatkozta: „A vér élet. Mindannyiunknak lehet szüksége vérre egy komoly műtét utáni felépüléshez vagy egy súlyos balesetet követően. A vér állandó szükségletet jelent számos európai számára, akik olyan krónikus betegségben szenvednek, mint a vérzékenység vagy a thalassaemia. A vér életeket ment. Ezért ma szeretnék tisztelettel adózni minden véradó előtt, és minden európai polgárt arra buzdítok, hogy vállaljon szolidaritást, és adjon vért azoknak, akiknek szükségük van rá. Legyen véradó, legyen hős.”

Amikor vérre van szükség, a nemzeti egészségügyi hatóságoknak két sürgető kihívással kell szembenézniük: a vér lejárati idejével és a vérkészletek hiányával. A vért nem lehet hosszú ideig tárolni, ezért a készleteket rendszeresen pótolni kell. A lakosság öregedésével ráadásul egyre több vérre van szükség. Ez szoros összefüggésben áll azzal, hogy megnő a korral járó betegségek (mint például a rákos megbetegedések vagy a csípőtörések) gyakorisága, ezek kezelése pedig sokszor műtéti beavatkozáshoz is vezet, mellyel nő a vérkészletek iránti igény.

Az uniós jogszabályok segítenek a véradások biztonságának és minőségének biztosításában mind a véradók, mind a vért kapók esetében. A jogszabályok alkalmassági kritériumokat állapítanak meg, és segítik a véradókat annak felelős eldöntésében, hogy mikor érdemes vért adniuk. Előírják továbbá az EU-ban adott vér tesztelését, és minőségi követelményeket szabnak meg a szakértők számára, hogy hogyan kezeljék az összegyűjtött vagy adományozott vért.

További információ:

EU-s jogszabályok a vérrel kapcsolatban: http://ec.europa.eu/health/blood_tissues_organs/key_documents/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)


Side Bar