Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan kommissio

Lehdistötiedote

Bryssel 13. kesäkuuta 2012

Kansainvälisenä verenluovutuspäivänä kaikki luovuttajat ovat sankareita

Kansainvälisen verenluovutuspäivän tämänvuotisena mottona on ”Verenluovuttajat ovat sankareita”. Tällä Euroopan komissio haluaa korostaa, miten tärkeää turvallisen veren saatavuus on, ja kannustaa kaikkia eurooppalaisia ryhtymään vastuuntuntoisiksi ja vapaaehtoisiksi luovuttajiksi. Veren tarvitsijoita on EU:ssa tätä nykyä yli 500 miljoonaa, mutta luovuttajia alle 15 miljoonaa. Näin ei pystytä täyttämään kaikkien niiden eurooppalaisten tarpeita, jotka tarvitsevat verta selvitäkseen hengissä onnettomuudesta tai kyetäkseen elämään säännöllisiä verensiirtoja vaativan kroonisen sairauden kanssa.

”Veri on elämä. Jokainen meistä saattaa tarvita verta toipuakseen suuresta leikkauksesta tai vakavasta onnettomuudesta. Monet eurooppalaiset, joilla on hemofilian tai talassemian kaltainen krooninen sairaus, tarvitsevat verta jatkuvasti. Verellä on merkitystä. Siksi haluan tänään antaa tunnustuksen kaikille luovuttajille ja kehottaa eurooppalaisia osoittamaan solidaarisuutta verta tarvitsevia ja sitä luovuttavia kohtaan. Ryhdy luovuttajaksi, ryhdy sankariksi”, kehottaa Komissaari John Dalli.

Kansallisilla terveydenhuoltoviranomaisilla on jatkuvasti kaksi vereen liittyvää olennaista haastetta: veren vanheneminen ja veripula. Verta ei voi säilyttää loputtomiin, joten varastoja on säännöllisesti täydennettävä. Väestön vanhetessa myös veren kysyntä lisääntyy. Tämä johtuu siitä, että ikään liittyvät sairaudet, kuten syöpä tai lantiomurtumat, yleistyvät, ja niiden hoitaminen vaatii usein leikkausta, jolloin veren tarve kasvaa.

EU:n lainsäädäntö auttaa takaamaan luovutetun veren turvallisuuden ja laadun sekä luovuttajien että vastaanottajien kannalta. Lainsäädännössä vahvistetaan luovuttajien kelpoisuuskriteerit ja autetaan heitä tekemään vastuullisia päätöksiä siitä, milloin on oikea aika luovuttaa verta. Siinä myös edellytetään, että kaikki EU:ssa luovutettu veri on testattava, ja asetetaan laatuvaatimuksia sille, miten alan ammattilaisten on käsiteltävä kerättyä tai luovutettua verta.

Lisätietoja:

Vereen liittyviä asioita koskeva EU:n lainsäädäntö:

http://ec.europa.eu/health/blood_tissues_organs/key_documents/index_en.htm

Yhteyshenkilöt:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)


Side Bar