Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Luxembourg, 2012. június 7.

Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz: A tagállamok megállapodásra jutottak a jövőbeli infrastruktúra építése kapcsán

Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedésért és mobilitásért felelős alelnöke üdvözölte a dán elnökség erőfeszítéseit és a Közlekedési Tanács mai ülésének eredményét: az „Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz” elnevezésű kezdeményezésre vonatkozóan sikerült ugyanis részleges általános megközelítést kialakítani. „A fenntartható növekedés és foglalkoztatás megvalósítására javasolt intézkedéscsomagon belül a Bizottság fő kezdeményezéseinek egyike az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz létrehozása” nyilatkozta Kallas alelnök. „Úgy vélem, ez a megállapodás jól tükrözi a Tanácson belüli törékeny egyensúlyt és korrekt alapul szolgál a további munkához. Tükrözi továbbá a transzeurópai hálózatok ágazati iránymutatásairól (amelyeknek végrehajtásához elengedhetetlen az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) folyó megbeszélések kiváló koordinációját.”

Az Európai Bizottság eredeti javaslata

2011 októberében az Európai Bizottság egy 50 milliárd euró értékű befektetés finanszírozásáról szóló tervet fogadott el, amelynek célja az európai közlekedési, energiaügyi és digitális hálózatok fejlesztése. Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz a Bizottság által a fenntartható növekedés és foglalkoztatás megvalósítására javasolt intézkedéscsomagon belüli fő kezdeményezések egyike. Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz olyan projektekre összpontosít, amelyeknek magas az uniós hozzáadott értéke, és olyan projekteket finanszíroz, amelyek áthidalják az Európa energiaügyi, közlekedési és digitális hálózatában tátongó réseket és megszüntetik a szűk keresztmetszeteket.

A kevésbé szennyező közlekedési módokra összpontosítva az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz révén közlekedési rendszerünk fenntarthatóbbá fog válni. Az eszköz továbbá az utazási módok szélesebb választékát tárja a fogyasztók elé. A jobb összeköttetések révén a belső energiapiac tovább fejlődik, ami megteremti az ellátás biztonságát, valamint a lehetőséget arra, hogy a megújuló energiaforrások szállítása az EU területén költséghatékony legyen. A digitális szolgáltatások tekintetében a forrásokat az elektronikus személyazonosító igazolvány, az e-közbeszerzés, az elektronikus egészségügyi adatok, az Europeana, az e-igazságszolgáltatás és a vámüggyel kapcsolatos szolgáltatások létrehozásához szükséges infrastruktúra kiépítését célzó támogatásokra használnák fel. A pénz biztosítaná az átjárhatóságot és fedezné az infrastruktúra európai szintű működtetéséhez szükséges költségeket, összekapcsolva a tagállamok infrastruktúráit. (IP/11/1200)

A következő lépések

A Bizottság a folyamatban lévő intézményközi tárgyalások méltányos alapjának tekinti a megállapodás szövegét. Az Európai Parlament várhatóan 2012 végén vagy 2013 elején szavaz majd a javaslatról.

További részletek a Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanács feljegyzésében találhatók: MEMO/12/409

Kapcsolattartók:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar