Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ET

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 6 juni 2012

Vervoer: nieuwe spoorverbinding naar Brussels Airport bewijst effect TEN-T-financiering

Morgen wordt de nieuwe spoorverbinding tussen Brussels Airport en de hogesnelheidslijnen naar Parijs, Amsterdam, Londen en Keulen ingehuldigd. Dankzij de nieuwe verbinding kunnen hogesnelheidstreinen op weg naar Brussel of Antwerpen de luchthaven bedienen en krijgen passagiers nieuwe reismogelijkheden en betere verbindingen tussen het spoor en de luchtvaart. Voor het zogenaamde Diaboloproject heeft de Unie 9,7 miljoen euro TEN-T-subsidies verleend.

Siim Kallas, vicevoorzitter van de Commissie en commissaris voor vervoer: "Ik ben verheugd dat deze belangrijke verbinding in gebruik wordt genomen. Het bewijst dat EU-financiering investeringen en werkgelegenheid bevordert en de burger aanzienlijke voordelen oplevert. Dankzij deze verbinding wordt Brussels Airport een efficiënter intermodaal knooppunt."

Het Diaboloproject bestaat uit de aansluiting van Brussels Airport op de bestaande hogesnelheidsverbindingen Brussel-Antwerpen-Amsterdam en Londen/Parijs-Brussel-Keulen/Amsterdam, namelijk prioritair TEN-T-project nr. 2.

Tot dusver was de luchthaven slechts bereikbaar via een kopstation dat door lokale en regionale treinen werd bediend, of via een zeer drukke wegverbinding. De voltooiing van de spoorverbinding naar Brussels Airport is een nieuwe stap in de uitbouw van een Europees hogesnelheidsnet en een interoperabel en aaneengesloten spoornet. Dankzij het Diaboloproject wordt de luchthaven beter bereikbaar en zullen de files afnemen.

De Europese Commissie en het Uitvoerend Agentschap voor de TEN-T, die het project van begin tot eind hebben gevolgd, zijn verheugd over deze belangrijke stap in de verwezenlijking van het Europese hogesnelheids- en mobiliteitsnetwerk.

Meer informatie:

http://tentea.ec.europa.eu/en/ten-t_projects/ten-t_projects_by_country/belgium/2007-be-02030-p.htm

of e-mail: TENEA-COMMUNICATION@ec.europa.eu

Contact:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar