Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Az Európai Unió Kulturális Öröksége díj / Europa Nostra-díj nyerteseinek kihirdetése

Brüsszel/Lisszabon, 2012. június 1. – Az Európai Unió Kulturális Öröksége díj és az Europa Nostra-díj 2012. évi közönségdíjasait, valamint a hat nagydíj nyerteseit ma este, a lisszaboni Jerónimos kolostor falai között rendezett ünnepségen hirdetik ki Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos és Plácido Domingo világhírű tenor, az Europa Nostra elnöke jelenlétében. A díjátadón 1200 néző, többek között Aníbal Cavaco Silva, Portugália elnöke, valamint Fülöp herceg és Letícia asztúriai hercegné vesznek részt.

A közönségdíjat a 2012-es év 28 pályázója közül online szavazást követően ítélték oda (lásd IP/12/254) a spanyolországi Pamplona erődítményeinek. A zsűri a következőképpen indokolta döntését: „A helyreállított erődítmények falai napjainkban nem a védekezést szolgálják: a polgárok és a város számára olyan találkozóhelyet jelentenek, amely egységüket jelképezi.”

A hat nagydíjat a következő helyszínek, illetve projektek kapják (a zsűri indoklása az alábbiakban olvasható:

A díjátadó előtt Andrula Vasziliu európai biztos a következőket nyilatkozta: „Az Európai Unió Kulturális Öröksége díj és az Europa Nostra-díj a maga nemében tíz év alatt a legrangosabb európai díjak közé emelkedett. Szeretnék köszönetet mondani a nyerteseknek elhivatottságukért, mellyel kulturális örökségünket védelmezik, továbbá az Europa Nostrának és a zsűrinek kiváló munkájukért. A díj rendkívül hatékony eszköznek bizonyult abban, hogy ráébressze a döntéshozókat és a nagyközönséget a kulturális örökségnek az európai társadalomban és gazdaságban betöltött szerepére és az általa képviselt értékekre, valamint arra, hogy közös felelősségünk, hogy ezeket az értékeket megvédjük, megőrizve a jövő generációi számára. Ezért támogatjuk továbbra is a kulturális örökséget a Kultúra programon és a jövőbeli Kreatív Európa programon keresztül”.

Plácido Domingo, az Europa Nostra elnöke hozzátette: „A nyertesek kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és szenvedélyes elkötelezettségük példaértékű: tökéletesen képviselik a „Kreatív Európa” program lényegét. Az Europa Nostra és az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy teljes mértékben kiaknázza az európai kulturális és természeti örökségben rejlő lehetőségeket. Ez jelenti a társadalmi kohézió és a fenntartható európai fejlődés kulcsát.”

A 28 nyertes projekt képviselői a lisszaboni díjkiosztó ünnepségen veszik át a kitüntetést.

Előzmények

A díjátadóra az ünnepségen beszédet mondó Aníbal Cavaco Silva Portugal elnök, valamint José Manuel Barroso, az Európa Bizottság elnöke védnöksége alatt kerül sor. Barroso elnök videoüzenetben fog szólni a díjátadó közönségéhez. A vendégeket Guilherme d'Oliveira Martins, a Centro Nacional de Cultura elnöke köszönti. Az Európai Unió Kulturális Öröksége díj és az Europa Nostra-díj 2002 óta az Europa Nostra és az Európai Bizottság közös szervezésének keretében valósul meg.

A 28 díjazottat 38 ország csaknem 226 projektje közül választották ki. A végső döntést különböző európai országokból származó független szakértők zsűrije hozta meg (lásd IP/12/254). A nyertesek emléktáblát vagy trófeát kapnak. A hat nagydíjas emellett egyenként 10 000 euróban is részesül.

A kulturális örökség jelentős – és gyakran alábecsült – hozzájárulást nyújt a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. Az ágazat a kulturális és kreatív iparágak – melyek az EU-ban 8,5 millió embernek adnak munkát, és 4,5%-kal járulnak hozzá Európa GDP-jéhez – jelentős részét alkotja. Az állami és magánszervezetek által a kulturális örökség megőrzésére fordított kiadások évente mintegy 5 milliárd eurónyi összeget tesznek ki. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint a globális nemzetközi idegenforgalom 40%-a rendelkezik kulturális vetülettel. A kulturális örökség a fenntartható fejlődés és a társadalmi kohézió tekintetében is kulcsfontosságú erőforrás.

A díjakat az Európai Unió Kultúra programja támogatja, amely 2007 óta 30 millió eurót fordított örökségvédelmi projektek társfinanszírozására. Más uniós finanszírozási programok is nyújtanak támogatást e téren: 2007 óta az Európai Regionális Fejlesztési Alap 3 milliárd eurót biztosított a kulturális örökség védelmére és megőrzésére, 2,2 milliárd eurót a kulturális infrastruktúra fejlesztésére és 775 millió eurót a kulturális szolgáltatások támogatására; emellett 1998 óta további 150 millió eurót bocsátottak rendelkezésre az uniós kutatási és technológiafejlesztési keretprogramokon keresztül.

Megjegyzés a szerkesztőknek

Az Europa Nostra a kulturális örökségvédelem hangjaként szolgál Európában. 250 nem kormányzati és nonprofit szervezet képviseletében jár el, továbbá egész Európából legalább ötmillió polgár társult tagságával büszkélkedhet. Emellett 1500-nál is több egyéni tag és több mint 150 kapcsolódó közigazgatási szerv és társulás közvetlen támogatását élvezi. Szakmabeliekből és önkéntesekből álló, kiterjedt hálózata elkötelezetten védi Európa kulturális örökségét, hogy megőrizze a jelen és a jövő generációi számára.

A lisszaboni díjátadó az Europa Nostra minden évben megrendezett Európai Örökségvédelmi Kongresszusának részét képezi. Az idei kongresszus egyik témája Európa veszélyeztetett örökségének megmentése lesz.

A következő évi díjakra 2012. október 1-ig lehet pályázatot benyújtani. A jövő évi díjátadó ünnepségre várhatóan 2013 júniusában, Athénban kerül sor.

Videointerjú

Videointerjú Andrula Vasziliu európai biztossal a Kreatív Európa és a kulturális örökség témájában. (Wolter Braamhorst, Europa Nostra).

További információk

http://ec.europa.eu/culture

http://www.europanostra.org

MEMO/12/398

Közösségi média

Androulla Vassiliou's website

Twitter: @VassiliouEU

http://twitter.com/europanostra

http://flickr.com/photos/europanostra

http://www.youtube.com/europanostrachannel

ANNEX

MELLÉKLET

A zsűri észrevételei a hat nagydíjas projekttel kapcsolatban:

1. kategória – kulturális örökség megőrzése

Averof épület, Tervezési iskola, Állami Műszaki Egyetem, Athén, Görögország

„Ez az épület a kifinomult és fejlett restaurációs és felújítási munka kiváló példája – az európai neoklasszicizmus legjelentősebb alkotásai közé tartozik, melynek kialakításában érezhető az athéni akropolisz műemlékeinek közvetlen hatása. Az Averof épületet teljes mértékben, eredeti építészeti minőségében állították helyre a legmegfelelőbb kortárs technológiai infrastruktúra-berendezésekkel. Az épület továbbra is oktatási intézményként folytatja működését, ahogyan azt eredetileg is tervezték.”

Második számú nagyolvasztó, Sagunto, Spanyolország

„A zsűri tiszteletét fejezi ki az iránt a tartós erőfeszítés iránt, amellyel ezt a kivételes műemléket megmentették, és lehetővé tették megértését a jövő generációi számára. A huszadik századi vas- és acélipar fennmaradt nagyolvasztói az egyik legnagyobb kihívást jelentik azok számára, akik hisznek abban, hogy ezen ipar fizikai örökségének intelligens megőrzése létfontosságú Európa közös történelmének megértésében – elvégre a szén és az acél jelen volt az Európai Unió születésénél. Az 1920-as évekbeli nagyolvasztó új szerepe és újonnan felfedett szépsége visszaállítja azon város lakóinak büszkeségét, amely vasból és acélból nőtt ki, valamint egyedi és erőteljes kulturális vagyont képez, mely Európa egészében nagy érdeklődésre tart számot.”

Poundstock Gildhouse, Bude, Cornwall, Egyesült Királyság

„A zsűri izgatottan fedezte fel a számos elbírálandó fejlett és fényűző projekt között a helyi népi épületeknek e szerény, ám aprólékos gonddal helyreállított példáját. Az egyházi épületek igazi közösségi épületek voltak, melyek ötvözték a funkcionális tereket, mint például a konyhát és a vendégszobákat a fölöttük lévő nyitott ebédlővel, amely a falusi lakomák és táncok színtere volt. Kevés maradt fenn ezekből a házakból. A Poundstock Gildhouse, miután korábban iskolaként és szegényházként működött, visszatért eredeti funkciójához. A zsűri feltétlen csodálatát fejezte ki a vályogfalak, az ablakok és a hajlított gerendaváz kialakításához használt hagyományos technikák iránt, melyek új életre keltették a házat.”

2. kategória – Kutatás

Tanulmány az Ara Pacis Augustae (az augustusi béke oltára) botanikai motívumairól, Róma, Olaszország

„A zsűrit lenyűgözte a bemutatott kifinomult interdiszciplináris kutatás, valamint az arra épülő publikáció egyedülálló minősége. A szöveg olaszul és angolul is olvasható, melynek segítségével a tanulmány még szélesebb körben válik elérhetővé és elismertté. A római Ara Pacist Augustus császár visszatérésének megünneplésére emelték a Kr. e. 13. században. A vésett motívumok a növény- és állatvilágot jelenítik meg csodálatosan részletgazdag elrendezésben. A szerző szerint ezeket vidéken figyelték meg alaposan, és nem pusztán dekorációs célt szolgálnak, hanem az újjászületésnek és egy új időszak eljövetelének a szimbolikus jelentését hordozzák.”

3. kategória – Kiemelkedő teljesítmény

Paraschiva Kovacs, Máréfalva, Hargita megye, Románia

„Paraschiva Kovacs, azaz Kovács Piroska egy kis közösség tanáraként több mint negyven évet szentelt a múlt tárgyi emlékeinek számbavételére és megőrzésére a közösség számára. Személyes elkötelezettségének, pedagógiai tehetségének, szakmai képességeinek, meggyőzőerejének és magával ragadó lelkesedésének köszönhetően több generáció viszonyul más szemlélettel és viselkedéssel a helyi történelemhez és az örökségvédelemhez. Kiemelkedő példája azoknak a szerény, elkötelezett embereknek Európa-szerte, akik kevés forrás felhasználásával is sikeresen hívják fel a figyelmet a múlt megőrzésének fontosságára a jövő érdekében.”

4. kategória – Oktatás, képzés és figyelemfelkeltés

Egy kulturális örökséget képviselő helyszín fejlesztése – Norvég Örökségvédelmi Alapítvány, Vågå, Norvégia

„A zsűri értékeli azt a pedagógiai hozzáállást, mellyel az elkötelezett tanárok példát mutattak a fiatal iskolásoknak az örökségvédelmi helyszíneken, melyek e nélkül a pusztulás és az elhanyagolás áldozataivá váltak volna. A következő generáció aktívan szerepet vállal az erdőkben, mezőkön és más vidéki helyszíneken található kisméretű terepek takarításával és tisztításával, ugyanakkor megismeri örökségi kincseit, melyek ha elsőre nem is tűnnek kiemelkedőnek, a kulturális vidék szempontjából figyelemre méltóak. Az iskolák együttműködése a helyi hatóságokkal az alacsony költségű legjobb gyakorlat egy példája, melyet minden európai oktatási intézménynek ajánlani lehet.”

Kapcsolat: Dennis Abbott (+32 2 295 92 58) Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Europa Nostra:

Elena Bianchi: +31.70.302.40.58 eb@europanostra.org

Giuseppe Simone: +31.70.302.40.59 gs@europanostra.org


Side Bar