Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio – Lehdistötiedote

Kulttuuriperintöalalla myönnettävän Europa Nostra ‑pääpalkinnon voittajat julistettu

Bryssel/Lissabon 1. kesäkuuta 2012 – Vuoden 2012 Europa Nostra -kulttuuriperintöpalkinnon yleisöpalkinnon voittajan ja kuuden pääpalkinnon saajan nimet julkaistaan tänä iltana Jerónimos-luostarissa Lissabonissa pidettävässä palkintojenjakotilaisuudessa. Paikalla ovat koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava komissaari Androulla Vassiliou ja Europa Nostran puheenjohtaja, maailmankuulu tenori Plácido Domingo. Tilaisuuteen osallistuu 1 200 henkeä – joukossa muiden muassa Portugalin presidentti Aníbal Cavaco Silva ja Asturiasin prinssi Felipe ja prinsessa Letizia.

Yleisöpalkinnon saajaksi valittiin verkkoäänestyksessä 28:sta vuoden 2012 voittajasta (ks. ks. IP/12/254) Pamplonan linnoitukset Espanjassa. Tuomariston mukaan kunnostetut linnoitukset eivät enää toimi puolustusmuurina vaan tapaamispaikkana ja kansalaisten ja kaupungin yhtenäisyyden symbolina.

Kuusi pääpalkinnon voittanutta hanketta ovat (tuomariston kommentit jäljempänä):

Ennen palkintojenjakotilaisuutta puhuneen komissaari Vassilioun mukaan Europa Nostra -kulttuuriperintöpalkinnosta on kymmenen vuoden kuluessa muodostunut alansa arvovaltaisin palkinto Euroopassa. ”Haluaisin kiittää kaikkia voittajia heidän energisestä sitoutumisestaan kulttuuriperintömme suojeluun ja Europa Nostraa ja tuomareita heidän arvokkaasta työstään. Palkinto on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi lisätä päättäjien ja kansalaisten tietoisuutta kulttuuriperinnön arvosta Euroopan yhteiskunnalle ja taloudelle ja vastuustamme suojella sitä tulevia sukupolvia silmällä pitäen. Tämän vuoksi aiomme jatkaa kulttuuriperinnön tukemista Kulttuuri-ohjelman ja tulevan Luova Eurooppa -ohjelman puitteissa”, Vassiliou totesi.

Europa Nostran puheenjohtajan Plácido Domingon mukaan kaikkia palkinnon saajia yhdistää huippuosaaminen, intohimo ja asialleen omistautuminen. ”He ovat erinomaisia luovan Euroopan mahdollisuuksia esille tuovia lähettiläitä. Europa Nostra ja Euroopan komissio ovat sitoutuneet hyödyntämään Euroopan kulttuuri- ja luonnonperinnön koko potentiaalin. Se on olennaisen tärkeää sosiaalisen yhteenkuuluvuuden ja Euroopan kestävän talouskasvun kannalta.”

Kaikille 28 voittajahankkeelle annetaan palkinto Lissabonin palkintojenjakotilaisuudessa.

Taustaa

Tilaisuuden suojelijoina toimivat Portugalin presidentti Aníbal Cavaco Silva, joka puhuu tilaisuudessa, ja Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso, joka on lähettänyt videotervehdyksen. Centro Nacional de Culturan puheenjohtaja Guilherme d'Oliveira Martins toivottaa vieraat tervetulleiksi. Europa Nostra ja Euroopan komissio ovat myöntäneet Europa Nostra -kulttuuriperintöpalkinnon vuodesta 2002 lähtien.

Palkinnon 28 voittajaa valittiin 226:sta kilpailuun osallistuneesta hankkeesta. Osallistujia oli kaiken kaikkiaan 38 maasta. Lopullisen valinnan tekivät tuomaristot, jotka muodostuivat riippumattomista asiantuntijoista eri puolilta Eurooppaa (ks. IP/12/254). Kaikki voittajat saavat laatan tai palkintopokaalin. Kuusi pääpalkinnon voittajaa saavat lisäksi 10 000 euroa.

Kulttuuriperinnön panos kasvuun ja työpaikkojen syntymiseen on huomattava – mutta usein aliarvostettu. Se on merkittävä osa kulttuuri- ja luovan alan teollisuutta, joka tarjoaa työpaikan 8,5 miljoonalle ihmiselle EU:ssa ja tuottaa jopa 4,5 prosenttia Euroopan bruttokansantuotteesta. Julkiset ja yksityiset tahot käyttävät kulttuuriperinnön säilyttämiseen arviolta 5 miljardia euroa vuodessa. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n julkaisemat luvut osoittavat, että kansainvälisestä matkailusta 40 prosentilla on kulttuuriin liittyvä ulottuvuus. Kulttuuriperintö on keskeinen resurssi myös kestävän kehityksen ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden kannalta.

Palkintoja tuetaan Euroopan unionin Kulttuuri-ohjelmasta, josta on osallistuttu kulttuuriperintöhankkeiden rahoitukseen 30 miljoonalla eurolla vuodesta 2007. Myös muista EU-rahoitteisista ohjelmista myönnetään tukea alalle: Euroopan aluekehitysrahasto on vuodesta 2007 osoittanut 3 miljardia euroa kulttuuriperinnön suojeluun ja säilyttämiseen, 2,2 miljardia euroa kulttuuri-infrastruktuurin kehittämiseen ja 775 miljoonaa euroa kulttuurialan palvelujen tukemiseen. Lisäksi EU:n tutkimuksen ja teknologisen kehittämisen puiteohjelmasta on vuodesta 1998 lähtien investoitu 150 miljoonaa euroa.

Lisätietoja toimittajille

Europa Nostra on Euroopan kulttuuriperinnön äänitorvi. Siihen kuuluu 250 kansalaisjärjestöä ja voittoa tavoittelematonta yhteisöä, joissa on yhteensä jäseninä ainakin 5 miljoonaa kansalaista kaikkialta Euroopasta. Lisäksi järjestö saa suoraa tukea yli 1 500 yksittäiseltä jäseneltä ja yli 150 viranomaistaholta ja yritykseltä. Sen laaja asiantuntijoiden ja vapaaehtoisten verkosto on sitoutunut turvaamaan Euroopan kulttuuriperinnön nykyisille ja tuleville sukupolville.

Palkintojenjakotilaisuus Lissabonissa on osa Europa Nostran vuosittaista Euroopan kulttuuriperintökongressia. Yhtenä tämänvuotisen kongressin teemana on Euroopan uhanalaisen perinnön pelastaminen.

Määräaika seuraavalle palkintokierrokselle hakemista varten on 1. lokakuuta 2012. Seuraava palkintojenjakotilaisuus pidetään Ateenassa kesäkuussa 2013.

videohaastattelu

Komissaari Vassilioun videohaastattelu Luovasta Euroopasta ja kulttuuriperinnöstä (haastattelijana Wolter Braamhorst, Europa Nostra)

Lisätietoja

http://ec.europa.eu/culture

http://www.europanostra.org

MEMO/12/398

Sosiaalinen media

Androulla Vassilioun verkkosivusto

Twitter: @VassiliouEU

http://twitter.com/europanostra

http://flickr.com/photos/europanostra

http://www.youtube.com/europanostrachannel

LIITE

Tuomariston kommentit kuudesta pääpalkinnon voittaneesta hankkeesta:

Luokka 1 – Konservointi

The Averof Building - School of Architecture, National Technical University (Averof-rakennus - arkkitehtikorkeakoulu, kansallinen tekninen korkeakoulu), Ateena, KREIKKA

”Erinomainen esimerkki hienosta ja hyvin toteutetusta entisöinti- ja kunnostustoimesta, jonka kohteena oleva rakennus on yksi tärkeimpiä eurooppalaisen uusklassismin luomuksia. Se on saanut vaikutteita suoraan Ateenan Akropoliin muistomerkeistä. Averof on entisöity arkkitehtonisesti täysin entiselleen ja varustettu uusimmalla teknisellä infrastruktuurilla, joten sitä tullaan varmasti käyttämään jatkossakin oppilaitoksena eli siihen tarkoitukseen, johon se on alun perin suunniteltu.”

Number 2 Blast Furnace (Masuuni nro 2), Sagunto, ESPANJA

”Tuomaristo haluaa osoittaa kunnioitustaan pitkäaikaisille ponnisteluille, joita on tehty tämän erityislaatuisen muistomerkin säilyttämiseksi niin, että tulevatkin sukupolvet voivat nauttia siitä. 1900-luvun rauta- ja terästeollisuuden säilyneet masuunit muodostavat yhden vaikeimmista haasteista niille, jotka uskovat, että tämän teollisuudenalan fyysisen perinnön säilyttäminen on olennaisen tärkeää Euroopan yhteisen historian ymmärtämiseksi – hiili ja teräshän muodostivat Euroopan unionin perustan. Tämän 1920-luvun masuunin uusi asema ja uudestaan paljastettu kauneus nostattavat ylpeyden tunnetta tämän teräksestä ja raudasta kasvaneen kaupungin asukkaissa, ja se on osa koko Euroopan väestön kannalta ainutlaatuista ja merkittävää kulttuuriperintöä.”

The Poundstock Gildhouse (Poundstock Gildhousen keskiaikainen kirkollinen rakennus), Bude, Cornwall, YHDISTYNYT KUNINGASKUNTA

”Tuomaristo tarkasteli lukuisia hienoja, palatsimaisia hankkeita mutta innostui erityisesti tästä vaatimattomasta mutta pikkutarkasti entistetystä arkisesta rakennuksesta. Kirkolliset rakennukset olivat todella koko yhteisölle tarkoitettuja rakennuksia, joissa oli sekä keittiöiden ja kokoustilojen kaltaisia toiminnallisia tiloja että niiden yläpuolella avoin halli, jota käytettiin kylän juhlissa ja tansseissa. Tällaisia rakennuksia on säilynyt vain muutamia. Poundstock Gildhouse toimi pitkiä aikoja kouluna ja köyhäintalona mutta on sittemmin palautettu alkuperäiseen käyttöönsä. Tuomaristo oli varauksettoman ihastunut perinteisiin tekniikoihin, joita oli käytetty savilaastilla tehtyjen seinien, ikkunoiden ja puisista palkeista tehdyn katon entistämiseen.”

Luokka 2 – Tutkimus

The Augustus Botanical code of Ara Pacis (Kasvitieteellinen nimistö Augustus Ara Pacis), Rooma, ITALIA

”Tuomaristo oli vaikuttunut hienosta monitieteellisestä tutkimustyöstä ja julkaisun poikkeuksellisesta laadusta. Teksti on kahdella kielellä (italiaksi ja englanniksi), joten sitä voidaan lukea ja ihastella laajalti. Ara Pacis (rauhanalttari) rakennettiin Roomaan juhlistamaan Augustuksen paluuta sotaretkeltä vuonna 13 eaa. Veistoksiin kuuluu ihastuttavia, koukeroisia kasvi- ja eläinkoristeita, joita kirjoittajan mukaan on käyty tarkasti havainnoimassa maaseudulla ja jotka eivät ole pelkästään koristeita, vaan niillä on symbolinen merkitys, koska ne ovat lupaus jälleensyntymisestä ja uudesta aikakaudesta.”

Luokka 3 – Kulttuuriperinnön säilyttämiselle omistettu työ

Paraschiva Kovacs (Paraschiva Kovacsin kulttuuriperinnölle omistama työ), Satu Mare, Harghitan piirikunta, ROMANIA

Paraschiva Kovacs on pienen kyläkoulun opettajana omistautunut 40 vuoden ajan menneen ajan esineiden luetteloimiseen ja säilyttämiseen, koska ne ovat yhteisön elävän kulttuuriperinnön symboleita. Hän on henkilökohtaisen omistautumisensa, pedagogisten kykyjensä, ammattitaitonsa, vakuuttavan energisyytensä ja tarttuvan innostuksensa ansiosta jo useiden sukupolvien ajan kehittänyt erilaista asennoitumista ja käyttäytymistä paikallista historiaa ja kulttuuriperinnön säilyttämistä kohtaan. Hän on erityislaatuinen esimerkki niistä vaatimattomista, asialleen omistautuneista ihmisistä Euroopassa, jotka ovat vähäisin resurssein onnistuneet lisäämään tietoisuutta siitä, kuinka tärkeää on säilyttää mennyttä tulevaa silmällä pitäen.

Luokka 4 – Koulutus ja tietoisuuden lisääminen

Improve a Heritage Site - Norwegian Heritage Foundation (Kulttuuriperintöalueen parantaminen - Norjan kulttuuriperintösäätiö), Vågå, NORJA

”Tuomaristo arvostaa asialleen omistautuneiden opettajien pedagogista otetta tutustuttaa koululaiset sellaisiin kulttuuriperintöalueisiin, jotka olisivat muuten jääneet rappiolle ja unohduksiin. Siivoamalla ja puhdistamalla pieniä maamerkkejä metsissä, pelloilla ja muilla maaseutualueilla seuraava sukupolvi pääsee aktiivisesti mukaan toimintaan ja oppii tiedostamaan kulttuuriperintöaarteitaan, jotka eivät välttämättä aluksi vaikuta ihmeellisiltä mutta joilla on merkitystä kulttuurimaiseman kannalta. Koulujen yhteistyö paikallisviranomaisten kanssa on esimerkki parhaista käytänteistä vähäisin kustannuksin, ja sitä voidaan suositella oppilaitoksille kaikkialla Euroopassa.”

Yhteyshenkilöt: Dennis Abbott (+32 2 295 92 58) Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Europa Nostra:

Elena Bianchi: +31.70.302.40.58 eb@europanostra.org

Giuseppe Simone: +31.70.302.40.59 gs@europanostra.org


Side Bar