Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija – Sporočilo za medije

Potrošniški nasveti Evropske komisije in UEFA za navijače, namenjene na EURO 2012

Bruselj, 1. junija 2012 – Evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov John Dalli ter predsednik Združenja evropskih nogometnih zvez (UEFA) Michel Platini sta danes začela s skupno informacijsko kampanjo za potrošnike. Ta vključuje nasvete za navijače, ki bodo potovali na evropsko prvenstvo v nogometu EURO 2012. Danes aktivirana spletna stran je dostopna z domače strani UEFA EURO 2012 in številnih drugih spletnih strani, vključno s tistimi evropskih potrošniških centrov. Polna je nasvetov, kako se najbolje pripraviti na svoje potovanje in kaj storiti v primeru potrošniških težav na Poljskem ali ob vrnitvi domov1. (http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/uefa_euro_2012/index_en.htm). Službe centra za stike Europe Direct bodo v 23 jezikih odgovarjale na kakršne koli spletne poizvedbe o splošnih pravicah potrošnikov EU. Na telefonski liniji za potrošnike poljske potrošniške organizacije Federacja Konsumentów pa bodo v angleščini zagotavljali pravno podporo potrošnikom s težavami na Poljskem. Posterji o teh storitvah bodo v korist navijačev obešeni v priljubljenih hotelih.

Evropski komisar John Dalli je povedal: „Zavedam se, da so navijači povsem osredotočeni na to, kako se bo njihova najljubša ekipa odrezala na prvenstvu EURO 2012. Zato je še toliko bolj pomembno, da jim tega doživetja nič ne pokvari! Nogometni navdušenci lahko dobijo nekaj praktičnih nasvetov, kako ravnati v primeru morebitnih težav potrošnikov, kot so zamude letov, izgubljena prtljaga ali hotelske storitve, ki ne ustrezajo predstavitvam v brošuri ob rezervaciji.“

Predsednik UEFA Michel Platini je dejal: „Veseli me ponovno sodelovanje UEFA in Evropska komisije, ki potrošnikom omogoča praktične nasvete in pomoč, navijačem iz vseh držav pa prijetno bivanje na Poljskem in v Ukrajini.“

Telefonska linija za potrošnike

Telefonska linija za potrošnike bo odprta med 1. junijem in 31. julijem 2012 za vsa vprašanja, ki bi jih navijači kot potrošniki morda imeli na Poljskem. Storitev bo zagotavljala poljska potrošniška organizacija (Federacja Konsumentów), financiral pa jo bo Urad za konkurenco in varstvo potrošnikov na Poljskem ter Evropska komisija. Z njo bodo navijači lahko dobili pravne nasvete, kako ravnati v konkretnih primerih na Poljskem.

  • Brezplačna telefonska linija za potrošnike: 800 007 707 (klici s poljskega fiksnega telefona ali mobilnega telefona poljskega operaterja).

  • Telefonska linija za potrošnike: +48 228 27 5474 (klici z mobilnega telefona tujega operaterja; veljajo redne cene, vključno s cenami gostovanja).

Poleg tega bodo to storitev podpirali informacijski centri Europe Direct, ki imajo zmožnost, da na vprašanja odgovarjajo v 23 jezikih EU. Pogosta vprašanja o pravicah potrošnikov vključujejo vse od tega, do česa ste upravičeni, če je vaš let odpovedan, do tega, kaj morate storiti, če je izdelek, ki ste ga kupili pokvarjen, če potrebujete zdravniško pomoč, ali katere dokumente potrebujete za potovanje v Ukrajino.

Spletni obrazec za pomoč

Z informacijskimi centri Europe Direct lahko stopite v stik prek storitve za spletne informacije v 23 jezikih EU. Odgovore na splošna vprašanja o vseh zadevah EU lahko dobite povprečno v treh delovnih dneh, po potrebi pa so vprašanja posredovana pristojnim podpornim službam.

http://europa.eu/europedirect/

Potrebujete več informacij?

Skupna kampanja EU in UEFA je organizirana s podporo mreže 29 evropskih potrošniških centrov (ECC-Net). Mreža evropskih potrošniških centrov lahko nogometnim navdušencem da odgovore na vprašanja v zvezi z varstvom potrošnikov pred odhodom in jim po prihodu domov zagotovi dodatno podporo, tako da stopi v stik s podjetji ali spremlja reševanje pritožb.

Kontaktni podatki 29 evropskih potrošniških centrov so na voljo na:

http://ec.europa.eu/consumers/ecc/contact_en.htm.

Evropski potrošniški centri so v vseh državah članicah EU ter na Norveškem in Islandiji, v Ukrajini pa ni nobenega. Vendar pa je v vseh resnih primerih zdaj na voljo konzularna zaščita za državljane EU, ki potujejo zunaj EU, in sicer pri konzulatu matične države ali katere koli druge države članice EU.

Ozadje: UEFA EURO 2012

„EURO“ je evropsko prvenstvo v nogometu, ki ga UEFA prireja vsake štiri leta. Skupni gostiteljici letošnjega prvenstva UEFA EURO 2012 sta Poljska in Ukrajina. Pričakujejo, da si bo prvenstvo ogledalo do 4 milijonov ljubiteljev nogometa, ki si bodo tekme lahko ogledali na nogometnih igriščih in velikih platnih v posebnih središčih za nogometne navdušence.

Otvoritvena tekma bo 8. junija v Varšavi, finalna pa je načrtovana 1. julija v Kijevu. Prireditev bo gostilo osem mest v dveh državah. Na prvenstvu bo 16 ekip, razdeljenih v štiri skupine po štiri ekipe, in sicer skupina A: Poljska, Grčija, Rusija in Češka; skupina B : Nizozemska, Danska, Nemčija in Portugalska; skupina C: Španija, Italija, Irska in Hrvaška; skupina D: Ukrajina, Švedska, Francija in Anglija.

Več informacij o prvenstvu EURO 2012 je na voljo na:

http://www.uefa.com/uefaeuro/season=2012/matches/index.html.

Več informacij o pravicah potrošnikov je na voljo na:

http://ec.europa.eu/consumers/index_sl.htm.

Kontakti:

Frédéric Vincent (+32 22987166)

Aikaterini Apostola (+32 22987624)

1 :

Na spletni strani lahko najdete tudi nasvete, kako se pripraviti na potovanje in kaj storiti v primeru potrošniških težav v Ukrajini.


Side Bar