Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Comisia Europeană și UEFA lansează „Sfaturi pentru consumatori” pentru suporterii care călătoresc la EURO 2012

Bruxelles, 1 iunie 2012 – Astăzi, comisarul european pentru sănătate și protecția consumatorului, domnul John Dalli, și președintele UEFA, Michel Platini, lansează o campanie UE - UEFA de informare a consumatorului, pentru a-i sfătui pe suporterii care călătoresc la Campionatul EURO 2012. Un site internet, lansat astăzi, accesibil de pe pagina de start a Campionatului European UEFA 2012, și de pe multe alte site-uri internet - inclusiv de pe cele ale Centrelor Europene pentru Consumatori - oferă indicații privind modul cel mai eficient de pregătire a călătoriei și acțiunile care trebuie întreprinse în cazul în care există probleme în calitate de consumatori pe teritoriul Poloniei (sau la întoarcerea din Polonia)1. (http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/uefa_euro_2012/index_en.htm). Serviciile centrului de contact Europe Direct vor răspunde la orice întrebări on-line despre drepturile generale ale consumatorilor din UE în 23 de limbi, în timp ce o linie telefonică de informare pentru consumatori în limba engleză – operată de către Federația poloneză a consumatorilor Federacja Konsumentów – va oferi sprijin juridic pentru cei care întâmpină probleme în calitate de consumatori în Polonia. Afișe privind aceste servicii vor fi afișate în beneficiul suporterilor la hotelurile populare.

Comisarul Dalli a adăugat: „Știu că suporterii sunt pe deplin concentrați asupra modului în care echipele lor favorite evoluează în cadrul Campionatului EURO. De aceea, este cu atât mai important să ne asigurăm că nimic nu le perturbează distracția! Suporterii pot obține câteva sfaturi practice despre cum să rezolve problemele pe care le-ar putea întâmpina în calitate de consumatori, cum ar fi zborurile amânate, bagajele pierdute sau serviciile hoteliere care nu sunt întocmai cele care au fost prezentate în broșură atunci când au făcut rezervările.”

Președintele UEFA, Michel Platini, a declarat: „Sunt încântat de faptul că UEFA și Comisia Europeană au colaborat din nou pentru a oferi sfaturi practice și asistență consumatorilor. Această inițiativă îi va ajuta pe suporterii din toate țările să petreacă un sejur plăcut în Polonia și Ucraina.”

Linia telefonică de informare

Linia telefonică de informare pentru consumatori va fi deschisă de la 1 iunie la 31 iulie 2012 pentru a răspunde la toate întrebările legate de consum pe care suporterii le-ar putea avea atunci când sunt în Polonia. Aceasta va fi operată de către Federația poloneză a consumatorilor (Federacja Konsumentów), cu finanțarea Oficiului pentru Concurență și Protecția Consumatorilor în Polonia și a Comisiei Europene. Aceasta va oferi consiliere juridică privind modul în care pot fi rezolvate cazuri concrete în Polonia.

  • Linia telefonică gratuită de informare pentru consumatori: 800 007 707 (poate fi apelat în rețeaua poloneză de telefonie fixă sau în rețelele de telefonie mobilă care folosesc operatori polonezi)

  • Linia telefonică de informare pentru consumatori +48 228 27 5474 (poate fi apelat în rețelele de telefonie mobilă ale operatorilor străini. Se aplică tarifele normale, inclusiv cele de roaming).

Mai mult, Europe Direct va sprijini acest serviciu, având capacitatea de a răspunde la întrebări în cele 23 de limbi ale UE. Cele mai populare întrebări privind drepturile consumatorilor variază de la drepturile pe care aceștia le au în cazul în care le este anulat zborul, la ceea ce ar trebui să facă în cazul în care achiziționează un produs defectuos, la cazul în care au nevoie de un serviciu medical sau la tipurile de documente de care au nevoie pentru a călători în Ucraina.

Serviciul de asistență online

Europe Direct poate fi contactat prin intermediul unui serviciu de informare pe internet în cele 23 de limbi ale UE. Acest serviciu oferă un răspuns la întrebări cu caracter general în termen de 3 zile lucrătoare, în medie, pentru orice problemă care ține de UE și, dacă este cazul, transferă cererile către serviciile de asistență competente.

http://europa.eu/europedirect/

Informații suplimentare

Campania UE-UEFA este organizată cu sprijinul rețelei de 29 de Centre Europene ale Consumatorilor (ECC-Net). ECC-Net poate oferi suporterilor sfaturi în materie de protecție a consumatorilor înaintea plecării lor și le poate acorda un sprijin suplimentar – pentru a intra în contact cu societățile sau pentru a urmări traseul reclamațiilor – odată ce suporterii se întorc acasă.

Detaliile de contact ale celor 29 de Centre Europene ale Consumatorilor sunt disponibile la adresa următoare:

http://ec.europa.eu/consumers/ecc/contact_ro.htm

Deși există un ECC în fiecare țară din UE, plus Norvegia și Islanda, nu există un ECC în Ucraina. Cu toate acestea, protecția consulară este acum disponibilă pentru orice problemă serioasă, pentru cetățenii UE care călătoresc în afara UE, din partea consulatului din țara lor de cetățenie sau din partea oricărui alt stat membru al UE.

Context: UEFA EURO 2012

„EURO” este Campionatul European de Fotbal organizat de UEFA, care are loc o dată la patru ani. UEFA EURO 2012 va avea loc în Polonia și Ucraina, cele două țări care îl găzduiesc în comun. Până la 4 milioane de suporteri sunt așteptați să călătorească la turneul final pentru a urmări meciurile atât pe stadioane, cât și pe marile ecrane instalate în locuri special amenajate.

Meciul de deschidere va avea loc la data de 8 iunie în Varșovia. Finala este programată pe 1 iulie la Kiev. Opt orașe din cele două țări vor găzdui evenimentul. În total, 16 echipe vor participa la turneu, repartizate în patru grupe a câte patru echipe. Grupa A: Polonia, Grecia, Rusia și Republica Cehă; Grupa B: Țările de Jos, Danemarca, Germania și Portugalia; Grupa C: Spania, Italia, Irlanda și Croația; Grupa D: Ucraina, Suedia, Franța și Anglia.

Pentru mai multe informații privind turneul final EURO 2012:

http://www.uefa.com/uefaeuro/season=2012/matches/index.html

Pentru mai multe informații privind drepturile consumatorilor:

http://ec.europa.eu/consumers/index_ro.htm

Persoane de contact :

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

1 :

Site-ul internet oferă, de asemenea, indicații privind modul cel mai eficient de pregătire a călătoriei și acțiunile care trebuie întreprinse în cazul în care există probleme în calitate de consumatori, pe teritoriul Ucrainei.


Side Bar