Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio – Lehdistötiedote

Euroopan komissiolta ja UEFAlta kuluttajavinkkejä jalkapallon EM-lopputurnaukseen 2012 matkustaville

Bryssel 1. kesäkuuta 2012 – EU:n terveys- ja kuluttaja-asioista vastaava komissaari John Dalli ja UEFAn puheenjohtaja Michel Platini käynnistävät tänään EU:n ja UEFAn yhteisen tiedotuskampanjan, jolla annetaan ohjeita jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuihin 2012 matkustaville kannattajille. Tänään avatulla verkkosivustolla, jolle on linkki UEFAn EURO 2012 ‑kotisivuilta ja monilta muilta sivustoilta – mukaan luettuna Euroopan kuluttajakeskusten sivustot –, on tarjolla vinkkejä siitä, miten voi parhaiten valmistautua matkaan ja mitä voi tehdä, jos kuluttaja-asioissa ilmenee ongelmia Puolassa oleskellessa (tai sieltä palattua).1 (http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/uefa_euro_2012/index_en.htm). Europe Direct ‑palvelun yhteyspisteet vastaavat EU:n yleisiä kuluttajien oikeuksia koskeviin internetkyselyihin 23 kielellä, ja Puolan kuluttajajärjestön (Federacja Konsumentów) ylläpitämä kuluttajien infolinja ‑puhelinpalvelu antaa englannin kielellä oikeudellista tukea kuluttajaongelmissa Puolassa. Näistä palveluista tiedotetaan jalkapallon ystäville julisteilla, joita on esillä suosituimmissa hotelleissa.

"Tiedän, että kannattajien huomio keskittyy täysin siihen, miten heidän suosikkijoukkueensa pärjää EM-kisoissa. Siksi onkin erityisen tärkeää varmistaa, ettei mikään pilaa heidän iloaan. Faneille on tarjolla käytännön vinkkejä siitä, miten toimia mahdollisissa kuluttajaongelmiin liittyvissä tilanteissa eli esimerkiksi jos lento myöhästyy, matkatavarat katoavat tai hotellipalvelut eivät aivan vastaa varauksen yhteydessä ilmoitettua", komissaari Dalli totesi.

UEFAn puheenjohtaja Michel Platini sanoi olevansa ilahtunut siitä, että UEFA ja Euroopan komissio ovat jälleen toimineet yhdessä tarjotakseen käytännön neuvoja ja kuluttajaneuvontaa. ”Tämä aloite auttaa kaikista maista tulevia kannattajia nauttimaan oleskelustaan Puolassa ja Ukrainassa”, hän totesi.

Infolinja

Kuluttajien infolinja on avoinna 1.6.–31.7.2012. Se vastaa kuluttaja-asioihin liittyviin kysymyksiin, joita jalkapallofaneille saattaa tulla vastaan Puolassa oleskelun aikana. Sitä ylläpitää Puolan kuluttajajärjestö (Federacja Konsumentów) Puolan kilpailu- ja kuluttajansuojaviraston ja Euroopan komission rahoituksella. Se antaa oikeudellista neuvontaa konkreettisten tapausten ratkaisemiseksi Puolassa.

  • Maksuton kuluttajien infolinja: 800 007 707 (soitettaessa Puolan kiinteän verkon puhelimesta tai matkapuhelimesta puolalaisen operaattorin kautta)

  • Kuluttajien infolinja +48 228 27 5474 (soitettaessa matkapuhelimella ulkomaisen operaattorin kautta; puhelusta veloitetaan normaalit maksut, verkkovierailu mukaan lukien)

Tämän palvelun lisäksi Europe Direct pystyy vastaamaan kysymyksiin 23 EU-kielellä. Usein kysyttyjä kuluttajien oikeuksiin liittyviä kysymyksiä ovat esimerkiksi se, mihin matkustaja on oikeutettu jos lento perutaan, mitä pitää tehdä jos ostettu tuote on viallinen tai jos on mentävä lääkäriin taikka mitä asiakirjoja tarvitaan Ukrainaan matkustettaessa.

Sähköpostipalvelu

Europe Direct ‑palveluun voi ottaa yhteyttä sähköpostitse 23 EU-kielellä. EU-asioihin liittyviin yleisiin kysymyksiin vastataan keskimäärin kolmen työpäivän kuluessa, ja tarvittaessa kysymykset välitetään asiassa toimivaltaisille avustaville palveluille.

http://europa.eu/europedirect/

Lisätietoja

EU:n ja UEFAn kampanjaa tukee 29 EU-kuluttajakeskuksen verkosto (ECC-Net). Verkosto tarjoaa jalkapallofaneille kuluttaja-asioihin liittyviä neuvoja ennen matkalle lähtöä ja lisätukea matkalta palattua esim. ottamalla yhteyttä yrityksiin tai seuraamalla valitusten käsittelyä.

EU-kuluttajakeskusten yhteystiedot:

http://ec.europa.eu/consumers/ecc/contact_en.htm

Kaikissa EU-maissa sekä Norjassa ja Islannissa on Euroopan kuluttajakeskus, mutta Ukrainassa ei. Kaikki EU:n ulkopuolella matkustavat EU-kansalaiset saavat kuitenkin vakavissa ongelmatapauksissa konsuliviranomaisten antamaa suojelua joko kotimaansa tai minkä tahansa muun EU-maan konsuliedustustosta.

Taustaa: UEFA Euro 2012

Jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailut (UEFA Euro) järjestetään neljän vuoden välein. Vuoden 2012 EM-lopputurnauksen järjestävät yhdessä Puola ja Ukraina. Turnaukseen odotetaan jopa neljää miljoonaa jalkapallon ystävää, jotka voivat seurata otteluita paitsi stadioneilla myös erityisille fanialueille pystytettäviltä suurilta kuvaruuduilta.

Avausottelu pelataan 8. kesäkuuta Varsovassa ja loppuottelu aikataulun mukaan 1. heinäkuuta Kiovassa. Otteluita järjestetään kyseisissä kahdessa maassa kahdeksassa eri kaupungissa. Turnaukseen osallistuu 16 joukkuetta, jotka on jaettu neljään lohkoon. Lohkossa A pelaavat Puola, Kreikka, Venäjä ja Tšekki, lohkossa B Alankomaat, Tanska, Saksa ja Portugali, lohkossa C Espanja, Italia, Irlanti ja Kroatia ja lohkossa D Ukraina, Ruotsi, Ranska ja Englanti.

Lisätietoja jalkapallon EM-lopputurnauksesta 2012:

http://www.uefa.com/uefaeuro/season=2012/matches/index.html

Lisätietoja kuluttajan oikeuksista:

http://ec.europa.eu/consumers/index_en.htm

Yhteyshenkilöt:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

1 :

Verkkosivustolla annetaan vinkkejä myös Ukrainaan suuntautuvan matkan valmisteluista sekä siitä, mitä tehdä, jos kuluttajaongelmia ilmenee Ukrainassa.


Side Bar