Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Ziua mondială fără tutun 2012: Un sondaj realizat la nivelul UE arată că majoritatea cetățenilor susțin măsuri mai ferme de luptă împotriva consumului de tutun

Bruxelles, 30 mai 2012 - În ajunul Zilei mondiale fără tutun, Comisia Europeană publică un studiu UE privind atitudinile față de consumul de tutun. În medie, 60% dintre cetățeni susțin adoptarea de măsuri pentru a face consumul de tutun mai puțin vizibil și atrăgător, precum renunțarea la expunerea produselor din tutun în magazine sau reducerea utilizării de arome și coloranți atractivi. În același timp, alte cifre reprezintă motive de îngrijorare: 28% din cetățenii UE în vârstă de 15 ani și mai mult fumează, iar 70% dintre fumători și foști fumători au început înainte de vârsta de 18 ani.

John Dalli, comisarul european responsabil de politicile în materie de sănătate și consumatori, a declarat: „Sunt profund îngrijorat de faptul că cei mai mulți europeni încep să fumeze din fragedă tinerețe, înainte de 18 ani. Iată de ce, după cum am subliniat în cadrul reuniunii de astăzi cu Dr. Nikogosian, șeful secretariatului Convenției-cadru a OMS pentru controlul tutunului, îmi exprim angajamentul de a asigura că Europa își respectă angajamentele internaționale privind reglementarea produselor din tutun, inclusiv în ceea ce privește reducerea atractivității țigărilor în rândul tinerilor. În acest spirit, Comisia Europeană lucrează, în prezent, la o propunere de revizuire a Directivei privind produsele din tutun”.

Referindu-se la unele rezultate pozitive ale sondajului, comisarul Dalli a adăugat „Mă simt încurajat de sprijinul larg al cetățenilor pentru măsuri mai ferme de control al consumului de tutun. De asemenea, este reconfortant să constatăm o scădere substanțială a numărului persoanelor expuse la fumul de tutun. Aceasta arată că reglementările stricte referitoare la fumatul în spații publice și măsurile de sensibilizare cu privire la avantajele renunțării la fumat – precum campania UE „Ex-fumătorii sunt de neoprit” – dau rezultate”.

Printre constatările din sondajul UE privind atitudinea europenilor față de consumul de tutun se numără:

  • Numărul de țigări fumate zilnic este de 14,2, ceea ce reprezintă o ușoară scădere față de sondajul precedent (2009) (14,4 țigări/zi)

  • Jumătate din populația UE nu a fumat niciodată: prevalența nu a evoluat în ultimii trei ani

  • 61% din fumătorii actuali au încercat deja să renunțe la fumat, inclusiv 1 din 5 în anul precedent sondajului

  • Deși a existat o scădere cu 17% a proporției de persoane expuse la fumul de tutun în restaurante și baruri, 14% dintre cetățenii UE au continuat să relateze că au fost expuși la fumat în restaurante și 28% în baruri și cafenele în ultimele 6 luni.

  • 73% din cetățenii UE se pronunță în favoarea introducerii unor elemente de siguranță pentru a stopa comerțul ilicit cu țigări, chiar dacă acestea devin mai scumpe.

  • 33% din fumătorii și foștii fumători din UE susțin că avertismentele legate de sănătate de pe pachetele de țigări au/au avut un impact asupra atitudinilor și comportamentelor lor față de fumat.

Context

În UE, consumul de tutun reprezintă cea mai importantă cauză individuală de mortalitate care poate fi evitată. Consumul de tutun este responsabil de aproape 700 000 de decese premature în fiecare an în UE.

Pentru a reduce consumul de tutun pe întreg cuprinsul Uniunii Europene, Comisia continuă să ducă o politică extinsă de luptă împotriva fumatului.

O serie amplă de mecanisme, activități și inițiative, inclusiv legislație privind lupta împotriva consumului de tutun, activități de prevenire și de ajutor pentru renunțarea la consumul de tutun, servesc la continuarea și intensificarea politicii privind lupta împotriva consumului de tutun.

Revizuirea Directivei privind produsele din tutun din 2001 este în curs de desfășurare, iar Comisia intenționează să își prezinte propunerea în a doua jumătate a anului 2012. UE și toate statele membre au ratificat Convenția-cadru a OMS pentru controlul tutunului (FCTC), care a intrat în vigoare în februarie 2005.

O recomandare a Consiliului privind mediile libere de fumat, adoptată în 2009, îndeamnă statele membre să adopte și să pună în aplicare legi pentru protejarea cetățenilor de expunerea la fum de tutun în locuri publice închise, la locul de muncă și în transportul în comun. De asemenea, recomandarea îndeamnă la îmbunătățirea legislației privind mediile libere de tutun prin măsuri de sprijin pentru protejarea copiilor, încurajarea eforturilor de renunțare la fumat și afișarea de avertismente imagistice pe pachetele de țigări.

Ca parte a campaniei sale de sensibilizare, Comisia a lansat în 2011 campania „Ex-fumătorii sunt de neoprit”. Campania intră în prezent într-o nouă fază, în care consolidează succesul înregistrat în primul an. Un program reînnoit care respectă strategia inițială a campaniei „Ex-fumătorii sunt de neoprit” ar trebui să obțină schimbări prin schimbarea accentului de pe consecințele negative pentru sănătate asociate cu fumatul pe beneficiile obținute de „ex-fumători”, motivând astfel bărbații și femeile din întreaga Europă să renunțe la fumat.

Pentru mai multe informații:

Eurobarometru:

http://ec.europa.eu/health/eurobarometers/index_en.htm

Site privind politica privind tutunul:

http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_ro.htm

Campania „Ex-fumătorii sunt de neoprit”:

http://www.exsmokers.eu/

Persoane de contact :

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)


Side Bar