Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE SK

Europese Commissie - Persmededeling

Milieu: De EU maakt de winnaars van de Europese milieuprijzen voor bedrijven 2012 bekend

Brussel, 24 mei 2012 – EU-commissaris voor Milieu Janez Potočnik heeft op een avondceremonie in het kader van de Groene Week de winnaars van de Europese milieuprijzen voor bedrijven 2012 bekendgemaakt. De vijf winnaars hebben bijgedragen aan duurzame ontwikkeling op het gebied van: management-, product- en procesinnovatie, internationale samenwerking tussen ondernemingen, en bedrijfsleven en biodiversiteit. De winnaars van 2012 zijn: Marks & Spencer (VK) in de categorie management; Aquamarine Power (VK) in de categorie product; Umicore (België) in de categorie proces; INENSUS GmbH (Duitsland) in de categorie internationale samenwerking tussen ondernemingen; en Slovenské elektrárne, a.s. (Slowakije) in de categorie bedrijfsleven en biodiversiteit.

Milieucommissaris Janez Potočnik: "Efficiënt omspringen met hulpbronnen is de sleutel tot een concurrerend en duurzaam Europa. Deze ondernemingen laten zien dat het niet alleen mogelijk, maar ook wenselijk is om een gezonde bedrijfsresultaten te combineren met milieubescherming. Zij belichamen groene groei in actie en verdienen lof."

De vijf winnaars vertegenwoordigen grote concerns en kmo's, oude en nieuwe lidstaten en sectoren gaande van retail over energie tot materiaaltechnologie. De meeste kandidaten waren kmo's. Het grootste aantal inzendingen (62) viel te noteren in de nieuwe categorie "bedrijfsleven en biodiversiteit". Zij werden geselecteerd uit een shortlist van 14 kandidaten uit negen Europese landen en uiteenlopende economische sectoren. Het gaat om ondernemingen die succesvol innovatie, concurrentievermogen en uitstekende milieuprestaties combineren.

De jury was samengesteld uit 20 deskundigen uit Europese en nationale instanties, de academische wereld, het bedrijfsleven en de sector groene technologie. Zij werd voorgezeten door de heer Claus Torp, adjunct-directeur-generaal van het Deense ministerie van Milieu. Voor de prijzen werd dit jaar een recordaantal van 156 inzendingen ontvangen, een stijging van 10 % ten opzichte van 2010.

De managementprijs:

Deze prijs gaat naar ondernemingen met sterke systemen op het gebied van strategische visie en management waardoor zij hun bijdrage aan duurzame groei voortdurend kunnen verbeteren. Hij werd gewonnen door Marks & Spencer voor een project getiteld Marks & Spencer Plan A – Doing the Right Thing. De jury was van oordeel dat deze onderneming op geslaagde wijze in al zijn activiteiten middelenbeheer heeft geïntegreerd en een duurzame retailmethode met een hoge repliceerbaarheid hanteert. Zie http://www.marksandspencer.com/.

De productprijs

Deze prijs werd gewonnen door Aquamarine Power en beloont een bedrijf dat een nieuw product of een verwante dienst heeft ontwikkeld waarmee het een opmerkelijke bijdrage aan duurzame ontwikkeling levert. De jury oordeelde dat de "Oyster wave energy technology" van Aquamarine Power innovatief is, in veel kustgebieden onder moeilijke exploitatieomstandigheden kan worden toegepast en goedkope stroom voor waterontzilting kan leveren. Zie http://www.aquamarinepower.com.

De procesprijs

Deze prijs wordt toegekend aan een onderneming die door de toepassing van een nieuwe productietechnologie een buitengewone bijdrage aan duurzame ontwikkeling levert. Umicore Belgium ontving de prijs voor het project "Recycling of NiMH and Li-ion batteries; a sustainable new business". Volgens de jury vergemakkelijkt het project het recyclen van alle soorten lithium-ionbatterijen zonder mechanische demontage, waardoor wordt voorkomen dat er stof en organische stoffen in de atmosfeer vrijkomen. Het vermindert ook de negatieve milieu- en gezondheidseffecten die ontstaan bij het storten van de batterijen. Zie http://www.umicore.com.

De prijs voor internationale samenwerking tussen ondernemingen

Deze prijs gaat naar een onderneming die zich actief inzet voor het delen van kennis en technologie in internationale sectoroverschrijdende partnerschappen die bijdragen tot duurzame groei in ontwikkelingslanden. De winnaar van dit jaar is INENSUS GmbH Duitsland voor "MicroPowerEconomy – a Private Public Partnership model for comprehensive island-grid village electrification with renewable energy". De jury was van mening dat het om een werkelijk innovatief en beproefd coöperatief bedrijfsmodel gaat dat zal worden gerepliceerd om los van het vaste elektriciteitsnet microstroom te leveren aan andere Senegalese dorpen. Het gebruik van hernieuwbare bronnen voor energieproductie vermindert de uitstoot van broeikasgassen en plaatselijke verontreiniging. Voor nadere bijzonderheden, zie: http://www.inensus.com/.

De prijs voor bedrijfsleven en biodiversiteit

Deze nieuwe prijs gaat naar een bedrijf dat een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het tot staan brengen van het biodiversiteitsverlies en het ondersteunen van natuurlijke ecosystemen. De eerste winnaar is Slovenské elektrárne, a.s. uit Slowakije voor "Energy for Nature: Saving most precious animal species in Slovak mountains". Dit project draagt niet alleen bij aan de Natura 2000-doelstellingen en aan het opzetten van duurzame publiek-private partnerschappen, maar betrekt ook de werknemers en de plaatselijke gemeenschap, aldus de jury. Het is een model voor grensoverschrijdende sociale verantwoordelijkheid van bedrijven en biodiversiteitsfinanciering. Zie http://www.seas.sk.

Nadere informatie:

Voor meer informatie over de winnaars, de andere genomineerden, de selectieprocedure en vorige winnaars van de Europese milieuprijzen voor bedrijven, zie: http://ec.europa.eu/environment/awards/

Voor nadere bijzonderheden over de finalisten van 2012, zie IP/12/306 of de EBAE-nieuwsbrief van april 2012:

http://ec.europa.eu/environment/awards/material/newsletters/ebae_newsletter_issue16.pdf

Contact :

Joe Hennon (+32 2 2953593)

Monica Westeren (+32 2 2991830)


Side Bar