Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE SK

Ευρωπαϊκη Επιτροπη – Δελτιο Τυπου

Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες: η εποπτική επιτροπή της ΕΕ συνιστά την απονομή του βραβείου Μελίνας Μερκούρη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στη Μασσαλία και το Košice

Βρυξέλλες, 25 Μαΐου - Η ευρωπαϊκή εποπτική επιτροπή όσον αφορά τις προετοιμασίες των πόλεων της Μασσαλίας (Γαλλία) και του Košice (Σλοβακία), που ορίστηκαν πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2013, πρότεινε να λάβουν και οι δύο το βραβείο Μελίνας Μερκούρη, έτσι ώστε να αναγνωριστεί η ποιότητα της προετοιμασίας τους. Το βραβείο ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ για την κάθε πόλη.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε: «Και οι δύο πόλεις προετοιμάζουν πλούσια πολιτιστικά προγράμματα για το 2013 και τις συγχαίρω για τη διεξοδική προετοιμασία τους. Η πρωτοβουλία για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα που δρομολόγησε η ΕΕ. Εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια, λειτουργεί ως καταλύτης για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την αναβάθμιση αστικών περιοχών, την προώθηση του τουρισμού και την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των επιλεγόμενων πόλεων. Εκφράζω τις θερμότερες ευχές μου και στις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2013, ώστε να ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους για το επόμενο έτος, το οποίο είμαι σίγουρη ότι θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.»

Όπως όλες οι πόλεις που έλαβαν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η Μασσαλία και το Košice έχουν αξιολογηθεί από μια εποπτική και συμβουλευτική επιτροπή η οποία μεριμνά ώστε το πρόγραμμά τους να ανταποκρίνεται στα κριτήρια του τίτλου και στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι πόλεις προτού οριστούν επίσημα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα διοργανώσουν κατά το έτος στο οποίο θα είναι πολιτιστικές πρωτεύουσες πρέπει να έχει έντονη ευρωπαϊκή διάσταση, η οποία να αντικατοπτρίζεται στα θέματα που έχουν επιλεγεί, και να συμμετέχουν σε αυτό καλλιτέχνες και πολιτιστικοί φορείς από διάφορες χώρες. Οι πόλεις πρέπει επίσης να μεριμνήσουν ώστε οι εκδηλώσεις να είναι ελκυστικές για το κοινό και να επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες πολιτιστικές και κοινωνικές εξελίξεις σε αυτές.

Η δεύτερη και τελική συνεδρίαση παρακολούθησης για τις πρωτεύουσες του έτους 2013 διεξήχθη στις Βρυξέλλες στο τέλος του Απριλίου. Στην έκθεσή της, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, η αρμόδια επιτροπή εξαίρει την προετοιμασία της κάθε πόλης και δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να απονείμει και στις δύο το βραβείο Μελίνας Μερκούρη, που φέρει το όνομα της πρώην υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας η οποία ενέπνευσε τη θεσμοθέτηση της πρωτοβουλίας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985.

Ιστορικό

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για τις πόλεις να αλλάξουν την εικόνα τους, να προσελκύσουν παγκόσμιο ενδιαφέρον, να τραβήξουν περισσότερους τουρίστες και να επανεξετάσουν την ανάπτυξή τους μέσω του πολιτισμού προς όφελος των κατοίκων τους. Ο τίτλος έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τόσο για την πόλη όσο και για τη γύρω περιοχή.

Ύστερα από τη Μασσαλία και το Košice το 2013, οι μελλοντικές πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης θα είναι οι πόλεις Umea (Σουηδία) και Ρίγα (Λετονία) για το 2014, η Μονς (Βέλγιο) και το Plzeň (Τσεχική Δημοκρατία) για το 2015 και η Donostia-San Sebastian (Ισπανία) και το Wroclaw (Πολωνία) το 2016.

Επιτροπή παρακολούθησης και αξιολόγησης της ΕΕ

Η επιτροπή αποτελείται από επτά μέλη που διορίζονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Τα μέλη αυτά είναι:

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: ο Manfred Gaulhofer (Αυστρία), γενικός διευθυντής της «πόλης Γκράτς 2003», ο οποίος διαχειρίστηκε πολλά ευρωπαϊκά σχέδια· ο Σερ Jeremy Isaacs (ΗΒ), τηλεοπτικό στέλεχος και πρώην διευθυντής του Royal Opera House, Covent Garden·

Από το Συμβούλιο: η Erna Ηennicot-Schoepges (Λουξεμβούργο), πρώην υπουργός πολιτισμού, ευρωβουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρόεδρος πολλών εθνικών και διεθνών πολιτιστικών οργανώσεων· ο Constantin Chiriac (Ρουμανία), πρώην αντιπρόεδρος της «πόλης Sibiu για το 2007» και νυν διευθυντής του εθνικού θεάτρου Radu Stanca.

Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: ο Steve Green (Ηνωμένο Βασίλειο), ερευνητής σε θέματα πολιτιστικής πολιτικής· ο Jordi Pardo (Ισπανία), υπεύθυνος για τα σχέδια στον τομέα του διεθνούς πολιτισμού.

Από την Επιτροπή των Περιφερειών: η Elisabeth Vitouch (Αυστρία), μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών για τον Πολιτισμό και στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αυστρία.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιστοχώρος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Twitter: @VassiliouEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58), Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)


Side Bar