Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Trösztellenes politika: Az Európai Versenyhatóságok Hálózata szerint a versenypolitika uniós szintű végrehajtása az élelmiszer-ágazat egésze számára előnyös

Brüsszel, 2012.május 24. – Az Európai Versenyhatóságok Hálózata (ECN) közzétette jelentését, amely szerint az élelmiszer-ágazatban, különösen a feldolgozói és gyártói szinten a versenyjog hatékony végrehajtása egész Európában előnyös volt a gazdák, a beszállítók és a fogyasztók szempontjából egyaránt. A jelentés szerint az európai versenyhatóságok az elmúlt néhány évben kiemelten foglakoztak az élelmiszer-ágazattal, a 2007-ben kitört élelmiszerár-válság óta pedig tovább fokozták fellépésüket. Az ECN az Európai Bizottságból és a 27 tagállam nemzeti versenyhatóságából áll.

Joaquín Almunia, a Bizottság versenypolitikáért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A versenyhatóságok egész Európában sokat tesznek annak biztosítása érdekében, hogy az élelmiszerpiacok mind a beszállítók, mind a fogyasztók számára működőképesek legyenek. Valahányszor a versenyhatóságok versenyellenes magatartást állapítottak meg az élelmiszer-ellátási lánc bármely szintjén, azt gyorsan orvosolták. Van még azért több teendő: egyes termelők hatékonyságuk érdekében átszervezhetnék és egyesíthetnék tevékenységeiket, míg néhány országban kiskereskedelmi szinten még mindig szükségtelen szabályozási korlátok nehezítik a működést. A versenyhatóságok készek e problémák uniós és nemzeti szintű kezelésére.

A jelentés a közelmúltban az Európai Bizottság és a nemzeti versenyhatóságok által e területen végzett tevékenységek alapján részletes információkkal szolgál arról, hogy miként működik a verseny az élelmiszer-ágazatban (lásd MEMO/12/373).

Az európai versenyhatóságok 2004 és 2011 között több mint 180 trösztellenes esetet vizsgáltak, megközelítőleg 1300 összefonódásokról szóló határozat született és több mint 100 ellenőrzést hajtottak végre. Az esetek többsége a feldolgozói és gyártói szintet, valamint kisebb mértékben a kiskereskedői szintet érintette. Több mint 50, köztük árrögzítéssel, a piacok és fogyasztók felosztásával, valamint üzleti szempontból érzékeny információk átadásával operáló kartell betiltására került sor, továbbá elrendelték számos, a gazdák és beszállítók ellen ható kirekesztő gyakorlat megszüntetését.

A versenyhatóságok piacellenőrző tevékenységeik során először megvizsgálták, hogyan működnek az élelmiszerpiacok. A vizsgálatok többnyire arra világítottak rá, hogy a kedvezőtlen piaci fejleményeket számos, a piaci szereplők közötti verseny hiányától eltérő tényező indokolja.

A versenyhatóságok olyan szabályozási reformok végrehajtását szorgalmazták, mint a kiskereskedelmi üzletek fejlesztését akadályozó törvények módosítása vagy hatályon kívül helyezése, valamint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kezelésére irányuló szabályzatok vagy jogszabályok elfogadása.

Végül a versenyhatóságok arra biztatták a termelőket, hogy tegyenek lépéseket hatékonyságuk növelése és az értékláncban betöltött pozíciójuk megerősítése érdekében, így többek között tömörüljenek szövetkezetekbe.

Az élelmiszer-ágazat továbbra is kulcsfontosságú kérdés marad az európai versenyhatóságok számára. Jelenleg is mintegy 60 további trösztellenes esetet vizsgálnak, és további ellenőrzéseket is végeznek. Csakúgy, mint a múltban, továbbra is koordinálják tevékenységeiket az Európai Versenyhatóságok Hálózatán keresztül és a jövőben továbbfejlesztik ezt az együttműködést.

Előzmények

A jelentés választ ad az Európai Parlament képviselőinek azon kéréseire, miszerint magyarázattal kell szolgálni az élelmiszer-ágazatban a versenyhatóságok által végzett tevékenységekkel kapcsolatban. A jelentés követi a hatékonyabban működő élelmiszer-ellátási láncról szóló, 2009. október 28-i bizottsági közleményt is.

A közlemény közös megközelítés alkalmazására szólította fel az Európai Versenyhatóságok Hálózatához tartozó versenyhatóságokat, hogy eredményesebben kiszűrjék az élelmiszerpiacokra jellemző problémákat és koordinálni tudják jövőbeli tevékenységeiket.

The report is available at: http://ec.europa.eu/competition/ecn/documents.html

Kapcsolattartók:

Antoine Colombani (+32 2 297 45 13)

Marisa Gonzalez Iglesias (+32 2 295 19 25)


Side Bar