Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Околна среда: Рационализирайте потреблението си на вода с помощта на водния маниак Уолтър

Брюксел, 22 май 2012 г. — Нов уеб клип пуска днес Европейската комисия в рамките на своята кампания „Поколение, събуди се!“, която представлява тревожен сигнал към потребителите във връзка с неустойчивите модели на потребление. Главен герой в клипа е водният маниак Уолтър — една свръхчувствителна кофа, обсебена от темата за пилеенето на вода. Клипът е свързан с многоезичния уеб сайт Поколение, събуди се!, чиято цел е да подтикне хората да се замислят за своите потребителски навици и да им помогне да ги променят, така че да живеят по един по-устойчиво развит начин.

[Забележка: в онлайн версията на това съобщение за пресата е включен видеоклип]

В рамките на кампанията тази година ще има и други начинания, включително нов раздел на този уеб сайт с данни за последиците по отношение на водите от различни продукти, като например джинсите, хамбургерите или бирата. През септември 2012 г. ще стартира открит за широката публика видео конкурс, а в началото на есента ще бъдат организирани прояви на живо в Италия, Нидерландия, Румъния и Испания, които да вдъхновят хората да променят потребителското си поведение.

Контекст

„Поколение, събуди се!“ е кампания на Европейската комисия за постигането на ефективно използване на ресурсите. Целта е да се подобри осъзнаването на екологичните, стопанските, обществените и личните последици от неустойчивото използване на ресурсите и да се предизвикат промени в потребителските модели и поведение. В крайна сметка, целта е да се подпомогнат гражданите да развият в себе си като рутинна проява един отговорен потребителски рефлекс.

От включването му през октомври 2011 г., уеб сайтът на кампанията, имащ секции на 23 европейски езика, е бил посетен над 200 000 пъти. Видео клипът на кампанията е видян от над 1 милион души, а страницата във Фейсбук (www.facebook.com/generationawake) е привлякла над 13 000 фена. Кампанията е специално насочена към младите градски жители и семейства в Европейския съюз, с цел да се постигне не само осъзнаване на важното значение на ефективното използване на ресурсите, но и да бъдат насърчени тези млади хора да променят своите навици.

За допълнителна информация:

Пълни и подробни данни относно кампанията са дадени в многоезичния уебсайт: www.generationawake.eu

Страницата на кампанията във Фейсбук е:

www.facebook.com/generationawake

За контакти :

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar