Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija – Sporočilo za medije

Okolje: v Bruslju se začenja zeleni teden

Bruselj, 22. maja 2012 – danes se začenja največja evropska okoljska konferenca pod geslom „skrbimo za vodo – vsaka kaplja šteje“. Letošnji zeleni teden je posvečen vodi in okoli 3 000 zbranih udeležencev bo tri dni razpravljalo o vprašanjih, povezanih z vodo. Zainteresirane strani, nevladne organizacije, predstavniki vlade in uradniki EU bodo iskali rešitve za ključne težave, povezane z vodo, na primer kako varovati razpoložljivost kakovostne vode glede na hitro rast prebivalstva in vedno bolj očitne podnebne spremembe. Organizacije in podjetja bodo predstavili najboljše prakse na razstavi z 52 stojnicami, številne spremljajoče prireditve pa vključujejo predvajanje filmov „La soif du Monde“, „Oceans“ in „Africa Turns Green“. V okviru zelenega tedna bodo podeljene tudi evropske ekološke nagrade za inovativna podjetja, ki uspešno združujejo inovacije, konkurenčnost in okoljsko zelo uspešno poslovanje, organizirana pa bo tudi 3. evropska konferenca o vodah, prireditev na visoki ravni za zainteresirane strani.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je povedal: „Voda je dobesedno življenjsko pomemben vir in človekove dejavnosti imajo nanjo ogromen vpliv. Upam, da bodo med zelenim tednom stotine strokovnjakov in zainteresiranih strani, ki so se tu zbrali, pomagali pri razvoju obstoječih politik in novih idej, da se bo ta dragoceni vir zaščitil za vse nas.“

Nedavna raziskava Evropske komisije kaže, da 70 % Evropejcev misli, da so težave v zvezi z vodo zelo zaskrbljujoče. Onesnaženje iz točkovnih in razpršenih virov, prekomerno črpanje vode ter spremembe rek in jezer ogrožajo prizadevanja za doseganje dobrega stanja evropskih voda do leta 2015. Naravne nesreče v zvezi z vodo, npr. suše in poplave, so postale pogostejše in hujše na večjem delu naše celine, pričakuje pa se, da bodo še resnejše in pogostejše zaradi podnebnih sprememb in sprememb rabe zemljišč. Zeleni teden bo predstavil pregled politik EU v zvezi z vodo ter proučil, v katero smer se morajo razvijati za reševanje prihodnjih izzivov.

Prireditve tega tedna bodo vključene v načrt za varovanje evropskih vodnih virov, ki je načrtovan za letošnji november. Zeleni teden kot korak v pripravljalnem postopku za načrt gosti tudi 3. evropsko konferenco o vodah, platformo za posvetovanje in razpravo med velikim številom zainteresiranih strani na področju voda, državami članicami in Evropsko komisijo. Prenos v živo bo na voljo na spletni strani konference. Program konference je na spletni strani:

http://waterblueprint2012.eu/programme.

Načrt, katerega dolgoročni cilj je zagotavljanje razpoložljivosti kakovostne vode za trajnostno in pravično rabo vode, bo temelj nove strategije politike EU za soočanje z izzivi v zvezi z vodo kot virom.

Ozadje

12. zeleni teden je največja letna konferenca o evropski okoljski politiki in bo potekal od 22. do 25. maja 2012 v Bruslju. Ključni govorci bodo med drugim:

 • Janez Potočnik, evropski komisar za okolje

 • Connie Hedergaard, evropska komisarka za podnebne ukrepe

 • Ida Auken, danska ministrica za okolje

 • Mark Mwandosya, minister za vodo in namakanje, Tanzanija

 • Maria Emily Lubega Mutagamba, ministrica za vodo in okolje, Uganda

 • Fritz Holzwarth, namestnik generalnega direktorja, zvezno ministrstvo za okolje, Nemčija

 • Angél Gurria, generalni sekretar, OECD

 • Michel Candotti, glavni svetovalec izvršnega direktorja, UNEP

 • Igor Volodin, vodja enote za gospodarjenje z vodo, UNIDO

 • Monica Scatasta, namestnica svetovalca za vodo, oddelek za ravnanje z vodo in odpadki, Evropska investicijska banka (EIB)

 • Staffan Nilsson predsednik Evropskega ekonomsko-socialnega odbora

 • Tony Long, direktor Urada za evropsko politiko, WWF

 • Saskia Richartz, direktorica za pomorsko politiko EU, Greenpeace

 • Valérie Ndaruzaniye, predsednica, Global Water Institute (GWI)

Več informacij:

Program Zelenega tedna 2012 in prenos sej v živo je na voljo na naslednji spletni strani: http://ec.europa.eu/environment/greenweek/

Kontaktni osebi:

Joe Hennon (+32 22953593)

Monica Westeren (+32 22991830)


Side Bar