Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Környezetvédelem: megkezdődött a brüsszeli Zöld Hét konferencia

Brüsszel, 2012. május 22. – „Vízügyi kihívások – minden csepp számít” címmel a mai napon kezdetét vette Európa legjelentősebb környezetvédelmi konferenciája. Az idei Zöld Hét központi témája a víz – a konferencia mintegy 3000 résztvevője három napon át folytat majd tanácskozásokat a témakört érintő problémákról. Az érdekeltek, civilszervezetek, kormányképviselők és uniós szakpolitikusok célja, hogy válaszokat találjanak a vízzel kapcsolatos legsürgetőbb kérdésekre, így többek között arra, hogy milyen módon biztosítható a lakosság ellátása jó minőségű ivóvízzel a népesség számának rohamos növekedése és az éghajlatváltozás egyre érezhetőbb hatásai ellenére. A konferenciához kapcsolódó szakmai kiállítás 52 standján szervezetek és társaságok ismertethetik legjobb gyakorlati megoldásaikat, a számos kísérő program keretében pedig levetítik többek között a „La Soif du monde” (Szomjazó világ), az „Oceans” (Óceánok) és az „Africa Turns Green” (Zöldülő Afrika) című filmeket. A Zöld Hét keretében sor kerül továbbá az Európai Vállalkozások Környezetvédelmi Díjának idei kiosztására olyan innovatív vállalkozások számára, amelyek tevékenységét egyaránt jellemzi az újítás, a versenyképesség és a kiemelkedő környezetvédelmi teljesítmény, valamint megrendezik az érdekeltek részvételével zajló magas szintű III. európai vízügyi konferenciát is.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: „A víz életünk nélkülözhetetlen természeti erőforrása, amelyre azonban az emberi tevékenység komoly hatást gyakorol. Reményeim szerint a Zöld Hétre érkezett több száz szakértő és érdekelt fél támogatást nyújt majd meglévő szakpolitikáink továbbfejlesztéséhez, valamint új tervek kidolgozásához, hogy ez az értékes erőforrás mindannyiunk számára megőrizhető legyen.”

Az Európai Bizottság legújabb felmérése azt mutatta, hogy tíz európai polgárból hét úgy véli, a vízzel kapcsolatos problémák komoly aggodalomra adnak okot. A pontszerű és diffúz forrásokból származó szennyeződések, a túlzott mértékű vízkivétel, valamint a folyók és tavak hidromorfológiájának megváltoztatása veszélybe sodorják azon erőfeszítések sikerét, amelyek célja, hogy Európa vizkészlete 2015-re jó állapotúvá váljon. Egyre gyakoribbak és súlyosabbak a vízhez vagy annak hiányához köthető, kontinensünk nagy részét is érintő természeti katasztrófák, például az árvizek és aszályok, és ez a tendencia várhatóan erősödni fog az éghajlatváltozás hatásainak és a földhasználat megváltozásának következtében. A Zöld Hét áttekintést nyújt majd az Unió vízügyi szakpolitikáiról, valamint megvizsgálja ezek továbbfejlesztési lehetőségeit az előttünk álló kihívások fényében.

A tanácskozás eredményei beépülnek az európai vízkincs megőrzésére irányuló, várhatóan ez év novemberére elkészülő tervbe. A terv előkészítési folyamatának további lépéseként a Zöld Hét keretében kerül megrendezésre a III. európai vízügyi konferencia is, amely platformot biztosít a nagyszámú szakmai érdekelt, a tagállamok és az Európai Bizottság konzultációjához és vitájához. Az események élőben követhetők a konferencia internetes oldalán. A konferencia programja az alábbi linken található: http://waterblueprint2012.eu/programme.

Az európai vízkincs megőrzésére irányuló terv, melynek hosszú távú célja, hogy biztosítható legyen a fenntartható és méltányos vízhasználathoz szükséges jó minőségű víz megfelelő elérhetősége, a vízzel mint természeti erőforrással kapcsolatos kihívásokra adandó uniós szakpolitikai válasz alapját képezi majd.

Előzmények

A tizenkettedik alkalommal megrendezett Zöld Hét az európai környezetvédelmi politikáról szóló legjelentősebb évente megtartott konferencia, amelyre 2012. május 22–25. között Brüsszelben kerül sor. Főbb felszólalók:

 • Janez Potočnik, az EU környezetvédelmi biztosa

 • Connie Hedegaard, az EU éghajlat-politikai biztosa

 • Ida Auken, Dánia környezetvédelmi minisztere

 • Mark Mwandosya, Tanzánia vízellátásért és öntözésért felelős minisztere

 • Maria Emily Lubega Mutagamba, Uganda vízügyi és környezetvédelmi minisztere

 • Fritz Holzwarth, a német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium főigazgató-helyettese

 • Angél Gurria, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára

 • Michel Candotti, az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) ügyvezető igazgatójának főtanácsadója

 • Igor Volodin, az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO) vízgazdálkodási egységének vezetője

 • Monica Scatasta, az Európai Beruházási Bank (EIB) víz- és hulladékgazdálkodási részlegének gazdasági tanácsadó-helyettese

 • Staffan Nilsson, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke

 • Tony Long, a WWF Európai Politikai Hivatalának igazgatója

 • Saskia Richartz, a Greenpeace uniós óceánpolitikával foglalkozó igazgatója

 • Valérie Ndaruzaniye, a Global Water Institute (GWI) elnöke

További információk:

A 2012. évi Zöld Hét programjai és előadásai élőben követhetők az alábbi internetes oldalon: http://ec.europa.eu/environment/greenweek/

Kapcsolattartók:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar