Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Йемен: Европейската комисия предоставя допълнителни милиони за борба срещу нарастващата продоволствена криза

Брюксел, 21 май 2012 г. — Европейската комисия увеличава хуманитарната си помощ за Йемен с 5 млн. евро в отговор на бързо разрастващата се криза с хранителните продукти.

В някои части на Йемен процентът от населението, страдащо от недохранване, е сред най-високите в света. Тази ситуация се усложнява от влошаването на икономическата ситуация, от неотдавнашното увеличаване на вътрешната миграция и от пристигането на нови бежанци от района на Африканския рог.

„Кризата в Йемен от изключително тежка се превърна в отчайващо тежка“, заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар по хуманитарната помощ и реакцията при кризи. „44 % от населението преживяват с оскъдни хранителни дажби. Ние увеличаваме помощта си не само защото трябва да спрем влошаването на недохранването, но и защото гладът и страданието могат само да дестабилизират продължаващия нестабилен преход. Хората в Йемен отчаяно се нуждаят от международна подкрепа, за да възстановят живота си и страната си. Не можем да ги изоставим. Това ще доведе до огромни рискове за региона и света“.

На 23 май комисар Георгиева ще присъства на срещата на „Приятелите на Йемен“ в Рияд, Саудитска Арабия, където ще се присъедини към международните лидери с цел да се начертае пътят за излизане от бедността.

С новите средства ще се увеличи и подобри достъпът до чиста вода, ще се подпомогнат програми за изхранване, ще се разработят схеми от типа „пари в брой срещу работа“ и ще се предоставят безвъзмездни помощи в брой на 200 000 души.

Като цяло през тази година Европейската комисия вече е мобилизирала 20 млн. евро за хуманитарна помощ за Йемен. Тя финансира проекти, свързани със здравеопазването и подслоняването, инвестира в управлението на лагерите за бежанци и предоставя стоки за домакинството от първа необходимост на разселени йеменски граждани и на бежанци от района на Африканския рог.

Експертите по хуманитарна помощ на Комисията ще продължат да наблюдават отблизо развитието на ситуацията в Йемен.

Контекст

Йемен е най-бедната страна на Арабския полуостров. Над 43 % от населението живее под прага на бедността с по-малко от 2 евро на ден. Тя е третата страна в света с най-висок процент население, страдащо от недохранване.

През последната година бедността, заедно с конфликтите, сушата, бежанските потоци и растящите цени на храните, задълбочи и без това тежката хуманитарна криза.

От 2004 г. насам въоръженият конфликт в северната част на страната е преминал през шест основни етапа от сражения и е довел до разселването на стотици хиляди души. Над 300 000 души все още не могат да се завърнат по домовете си. Тези, които са се завърнали, се сблъскват с проблеми като бавно възстановяване и липса дори на услуги от първа необходимост. Конфликтът се отрази сериозно на поминъка на един милион души, живеещи в близост до бившите зони на военни действия.

Над 200 000 души избягаха от военните действия и се заселиха на юг. Те не са в състояние да се завърнат по домове си и нямат перспективи да си намерят работа.

Йемен е също така пряко засегнат от хуманитарната криза в Африканския рог. Над 250 000 бежанци, главно от Сомалия и Етиопия, са блокирани в страната и живеят при несигурни условия в Kharaz, единственият лагер за бежанци, или в бедни градски райони.

Предоставянето на помощ на нуждаещите се в Йемен е доста проблематично: много области остават трудно достъпни за хуманитарните работници поради влошаващата се сигурност. По този начин голям брой разселени лица не успяват да получат основна хуманитарна помощ.

Европейската комисия поддържа своя дългосрочен ангажимент да помага за облекчаването на острите хуманитарни нужди в Йемен. От 1994 г. насам тя е предоставила повече от 53 млн. евро жизненоважна помощ.

За повече информация:

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакт:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)


Side Bar