Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Foglalkoztatás: A Bizottság elindítja a fiatalok elhelyezkedését segíteni hivatott, „Az első EURES-állásod” elnevezésű kísérleti projektet

Brüsszel, 2012. május 21. – Az Európai Bizottság egy olyan kísérleti projektet indít el, amelynek célja segítséget nyújtani a fiataloknak abban, hogy egy másik uniós tagállamban munkát találjanak. Kezdeti fázisában „Az első EURES-állásod” elnevezésű projekt célja az, hogy megkönnyítse 5 000 ember tagállamok közötti mobilitását. Ugyanakkor kísérleti terepként is szolgál majd az EURES – a tagállamok foglalkoztatási szolgálatai hálózatának – páneurópai foglalkoztatási szolgálattá alakításához.

Miként a Bizottság 2012. áprilisi foglalkoztatási csomagjából (lásd: IP/12/380) kitűnik, a Bizottság tovább kívánja fejleszteni az EURES-t, hogy átláthatóbbá tegye az európai munkaerőpiacot, és oda irányítsa az álláskeresőket és állásváltókat, ahol a munkahelyek találhatók. A hálózat emellett könnyebb és valós idejű hozzáférést fog biztosítani az uniós állásajánlatokhoz, a munkaadóknak pedig lehetővé teszi, hogy a megfelelő készségekkel rendelkező jelentkezők közül válasszanak.

Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos így fogalmazott: „Az első EURES-állásod” elnevezésű kísérleti projekt jelenti az első lépést egy célzottabb foglalkoztatási szolgálat felé, amely abban segít az embereknek, hogy másik uniós tagállamban találjanak munkát. Európa munkanélküliségi válságára részben megoldást jelenthet, ha segítséget nyújtunk a megfelelő készségekkel rendelkező embereknek ahhoz, hogy munkát találjanak más országokban, amelyeknek szükségük van ezekre a készségekre.”

„Az első EURES-állásod” elnevezésű rendszer keretében négy kiválasztott foglalkoztatási szolgálat – Németországban, Spanyolországban, Dániában és Olaszországban egy-egy – abban lesz a fiatalok segítségére, hogy egy másik tagállamban munkát találjanak. A rendszer tájékoztatást és segítséget fog nyújtani a fiatal, 18–30 éves uniós állampolgároknak az elhelyezkedéshez, valamint arra is lehetőség lesz, hogy a jelentkezésükhöz vagy képzésükhöz pénzügyi támogatást kapjanak. A kis- és középvállalkozások, azaz a legfeljebb 250 munkavállalót alkalmazó vállalkozások pénzügyi támogatást igényelhetnek az újonnan felvett dolgozók képzési költségei egy részének finanszírozására és beilleszkedésük támogatására.

Az Európai Álláshelyfigyelő és az Európai Foglalkoztatási Mobilitási Közlemény, melyek egyaránt ma jelentek meg, szintén segítséget nyújtanak ahhoz, hogy az álláskeresők akár a határokon túl találjanak állást. Az Európai Álláshelyfigyelő átfogó képet ad az európai munkaerőpiac közelmúltbeli változásairól, és bemutatja a munkaerő-piaci kereslet tendenciáit. Az Álláshelyfigyelő szerint a magasabb szintű képzettség továbbra is fontos tényező abban, hogy az álláskereső talál-e elhelyezkedési lehetőségeket, ugyanakkor egyre több országban tapasztalható a betölthető állások számának csökkenése.

A Foglalkoztatási Mobilitási Közlemény elemzi az EURES állásportálon meghirdetett állásokat, és kiemeli, hogy hol találhatóak a legjobb munkalehetőségek. A Közlemény szerint az Unióban jelenleg a legkeresettebbek az értékesítők, a pénzügyi szakemberek, valamint a házvezetők és az éttermi szolgáltatásokkal foglalkozók.

Előzmények

Jelenleg több mint 5,5 millió európai fiatal keres munkát.

„Az első EURES-állásod” projekt honlapja az Európa-portálon érhető el: http://ec.europa.eu/social/yourfirsteuresjob. A honlapon megtalálhatók „Az első EURES-állásod” projektben részt vevő foglalkoztatási szolgálatok elérhetőségi adatai, valamint a jelentkezés módja. A honlapon szerepel továbbá egy felhasználói útmutató, egy brosúra és egy videó, valamint részletes információk erről az új, uniós szintű kezdeményezésről.

Az Európai Álláshelyfigyelőben megjelenő adatok számos forrásból származnak, melyek a következők: állami foglalkoztatási szolgálatok, munkaerő-kölcsönző cégek, online szolgáltatók, az Eurostat betölthető álláshelyekre vonatkozó statisztikái (Munkaerő-felmérés), a tagállami statisztikai hivatalok és egyéb releváns kutatások.

A negyedévente megjelenő Európai Foglalkoztatási Mobilitási Közlemény – az Európai Álláshelyfigyelőhöz hasonlóan – része az Európai Bizottság Foglalkoztatási csomagjának, amely kifejezetten azokhoz szól, akik régiójukon/hazájukon kívül keresnek munkát, valamint az őket segítő EURES-tanácsadókhoz.

További információk

Lásd még: MEMO/12/363

Az első EURES-állásod: http://ec.europa.eu/social/yourfirsteuresjob

EURES: http://ec.europa.eu/eures

Mozgásban az ifjúság: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=950&langId=hu

Több lehetőséget a fiataloknak kezdeményezés:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1006&langId=hu

Európai Álláshelyfigyelő:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&newsId=1283&furtherNews=yes

Andor László honlapja: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/andor/index_hu.htm

Az alábbi linkre kattintva feliratkozhat az Európai Bizottság foglalkoztatással, szociális ügyekkel és társadalmi befogadással foglalkozó ingyenes elektronikus hírlevelére: http://ec.europa.eu/social/e-newsletter

Kövesse Andor Lászlót a Twitteren: http://twitter.com/#!/LaszloAndorEU

Jonathan Todd (+32 22994107)

Nadège Defrère (+32 22964544)


Side Bar