Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Állatjólét: a Bizottság 13 tagállamot szólít fel a hagyományos tojótyúkketrecek betiltására

Brüsszel, 2012. január 26. – A mai napon a Bizottság tájékoztatást kérő felszólító levelet küldött Belgiumnak, Bulgáriának, Görögországnak, Spanyolországnak, Franciaországnak, Olaszországnak, Ciprusnak, Lettországnak, Magyarországnak, Hollandiának, Lengyelországnak, Portugáliának és Romániának. Ebben sürgeti az említett országokat, hogy tegyenek lépéseket az uniós állatjóléti előírások végrehajtásában tapasztalható hiányosságok felszámolására. A tagállamoknak konkrétan a hagyományos ketreces tojótyúktartás tilalmát kell bevezetniük, amely az 1999/74/EK irányelvnek megfelelően 2012. január 1-jén hatályba lépett.

A hagyományos ketrecek betiltására vonatkozó politikai döntés 1999-ben született. Tizenkét év állt a tagállamok rendelkezésére ahhoz, hogy gondoskodjanak az új rendszer zökkenőmentes bevezetéséről és végrehajtsák az irányelv rendelkezéseit. A fenti országok azonban mindeddig a Bizottság ismételt felszólításai ellenére sem teljesítették megfelelően az uniós előírásokat.

Az 1999/74/EK irányelv szerint 2012. január 1-jétől a tojótyúkok kizárólag fészkelőhellyel, kapirgálótérrel és ülőrúddal felszerelt feljavított ketrecekben, vagy pedig alternatív rendszerekben tarthatók. A jogszabály előírja, hogy minden egyes tojónak 750 cm² területet kell biztosítani a ketrecben; emellett fészekládáról, alomról, ülőrúdról és karomkoptató eszközökről is gondoskodni kell, hogy a tyúkok kielégíthessék biológiai és viselkedésbeli igényeiket.

A tagállamoknak maradéktalanul be kell tartaniuk az irányelv előírásait. A kötelezettségeik teljesítését elmulasztó tagországok ugyanis nemcsak az állatok jólétét veszélyeztetik, de a piaci versenyt is torzíthatják: a hagyományos ketrecek további engedélyezésével hátrányos helyzetbe hozzák azokat a vállalkozásokat, amelyek beruházásokat hajtottak végre, hogy megfeleljenek az új előírásoknak.

Ezért a Bizottság mai intézkedését követően az érintett tagállamoknak két hónapjuk van arra, hogy reagáljanak a jogsértési eljárás keretében kapott felszólító levélre. Amennyiben a válaszlépések nem kielégítőek, a Bizottság úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld az érintett országoknak, amelyben arra szólítja fel őket, hogy két hónapon belül hozzák meg az irányelv előírásainak betartásához szükséges intézkedéseket.

A tojótyúkok tartási körülményeivel kapcsolatos további információkért látogasson el a következő honlapra:

http://ec.europa.eu/food/animal/welfare/farm/laying_hens_en.htm

MEMO/11/1216

A jogsértési eljárásról a következő oldalon olvashat: MEMO/12/42

Kapcsolattartók:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)


Side Bar