Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Élelmiszerek: a Bizottság az egészségre vonatkozó állításokat tartalmazó korszakalkotó listát fogadott el

Brüsszel, 2012. május 16. – Az élelmiszercímkéken vagy a reklámokban szereplő, egészségre vonatkozó állítások – például a kalcium szerepe a csontok egészségének megőrzésében vagy a C-vitamin és az immunrendszer közötti kapcsolat – a fogyasztók figyelemfelkeltésére szolgáló fontos marketingeszközzé váltak. Ezért az uniós fogyasztók elvárják, hogy az általuk vásárolt termékeken feltüntetett információk pontosak legyenek, különösen, ha egy terméknek az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról van szó.

A Bizottság a mai napon egy 222 tételből álló, egészségre vonatkozó állításokat tartalmazó listát hagyott jóvá. A megbízható tudományos alapokon nyugvó listát az EU valamennyi tagállamában használni fogják, és segítségével a félrevezető állításokat még az év vége előtt kivonják a forgalomból.

John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos a következőket nyilatkozta: „A ma született döntés több éves munka eredménye, és mérföldkövet jelent az élelmiszerekre vonatkozó állítások szabályozása terén. Az egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások EU-szerte érvényes listája online is hozzáférhető lesz, így az Unión belül mindenütt lehetővé válik a fogyasztók számára, hogy megalapozott döntést hozhassanak. A tudományos alapokat nélkülöző állításokat pedig rövid átmeneti időszakot követően ki kell vonni a forgalomból.” A lista továbbá jogi egyértelműséget is biztosít az élelmiszergyártók számára a tekintetben, hogy mely egészségre vonatkozó állításokat használhatják, és melyeket nem. Ezen túlmenően csökkennek az adminisztratív terhek is, mivel mostantól kezdve valamennyi végrehajtó hatóság az egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások egyetlen jegyzékére és annak alkalmazási feltételeire támaszkodhat akkor, amikor azt kívánja megvizsgálni, hogy egy adott állítás félrevezető-e vagy sem.

John Dalli biztos hozzátette: „A munka még nem zárult le teljesen. A szükséges tudományos háttérre alapozva a Bizottság most arra fog összpontosítani, hogy a még vizsgálat tárgyát képező állításokról döntést hozzon.”

Azok az állítások, amelyeknél lezárult az engedélyezési eljárás, az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló 1924/2006/EK rendeletnek megfelelően bekerülnek majd az élelmiszerekre alkalmazott, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások uniós nyilvántartásába. Az uniós nyilvántartás egy interaktív adatbázis, amely a Bizottság weboldalán található.

Az élelmiszergyártóknak 6 hónap áll a rendelkezésükre, hogy gyakorlataikat az új követelményekhez igazítsák. 2012. december elejétől valamennyi olyan állítást betiltanak, amelyet nem engedélyeztek, illetve nem képezi vizsgálat tárgyát.

Előzmények

Ez a bizottsági rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló 1924/2006/EK rendeletet és különösen annak 13. cikke (3) bekezdését hajtja végre. 2008-ban a tagállamok összesen mintegy 44 000 egészségre vonatkozó állítást nyújtottak be a Bizottsághoz. Ezeket az állításokat a Bizottság egy közel 4 600 állítást tartalmazó listában egységesítette, majd 2010-ig valamennyit eljuttatta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósághoz (EFSA), amely tudományosan értékelte az állítások megalapozottságát. A növényi anyagokra vonatkozó állítások kivételével az EFSA 2011 júniusában az egészségre vonatkozó állítások többségének vizsgálatát lezárta. Az Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottság 2011. december 5-i ülésén a tagállamok megállapodtak az említett bizottsági rendelet mellékletében felsorolt állítások engedélyezésében. Az Európai Parlament és a Tanács a 2012. április 27-én lezárult vizsgálati időszak alatt megvizsgálta a listát, és nem emelt kifogást ellene.

Az Európai Bizottság által ma elfogadott lista 222 állítást tartalmaz, és az egységes listából közel 500 bejegyzésnek felel meg. E bejegyzések közül több mint 1600-at nem fognak engedélyezni. A többi esetében az engedélyezési eljárás nemsokára befejeződik. A tagállami hatóságok feladata, hogy betartassák az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatos szabályokat.

További információk az egészségre vonatkozó állításokról:

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/claims/index_en.htm

További információk a nyilvántartásról:

http://ec.europa.eu/nuhclaims/

Lásd még:

MEMO/12/346

IP/11/1460

MEMO/11/868

Kapcsolattartók:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)


Side Bar