Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Δελτίο Τύπου

Η ΕΕ ενισχύει την υποστήριξη που παρέχει για μεταρρυθμίσεις στις γειτονικές της νότιες και ανατολικές χώρες

Βρυξέλλες, 15 Μαΐου 2012 – Τον Μάιο του 2011, εν μέσω δραματικών αλλαγών στις νότιες γειτονικές της χώρες, η ΕΕ ολοκλήρωσε σημαντική αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ). Σύμφωνα με την πολιτική «περισσότερα για περισσότερα», οι γειτονικές χώρες της ΕΕ στα νότια και ανατολικά που προβαίνουν με αποφασιστικότητα σε μεταρρυθμίσεις θα λάβουν μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη στήριξη από την ΕΕ.

Η δέσμη ΕΠΓ που παρουσίασαν σήμερα η Catherine Ashton, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας/ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, και ο Štefan Füle, Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση και την πολιτική γειτονίας, αποτιμά το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας προσέγγισης και προτείνει επίσης έναν οδικό χάρτη με σκοπό να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην υλοποίηση της ανατολικής εταιρικής σχέσης.

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η ΕΕ ανταποκρίθηκε αποφασιστικά στην ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση στις γειτονικές χώρες. Η κοινή ανακοίνωση αξιολογεί τα αποτελέσματα της νέας πολιτικής:

 • Η ΕΕ αναπροσανατόλισε τα προγράμματα βοήθειας και διέθεσε 1 επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ για την περίοδο 2011-2013 μέσω νέων καινοτόμων προγραμμάτων – του προγράμματος SPRING για τους νότιους γείτονες και του προγράμματος EaPIC για τις ανατολικές χώρες. Η ΕΕ αύξησε τα ανώτατα όρια δανειοδοσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 1,15 δισεκ. ευρώ, και εισηγήθηκε την επέκταση της εντολής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στους νότιους γείτονες της ΕΕ.

 • Με την εφαρμογή της λογικής «περισσότερα για περισσότερα», για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων, η ΕΕ στήριξε τους εταίρους που έχουν αποδυθεί σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Στην Τυνησία, η ΕΕ διπλασίασε την οικονομική της βοήθεια, η οποία από τα 80 έφθασε τα 160 εκατομμύρια ευρώ το 2011. Η ΕΕ διέκοψε επίσης γρήγορα τις σχέσεις της με χώρες που παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και επέβαλε ευρείες κυρώσεις στα καθεστώτα αυτά, διοχετεύοντας τη βοήθεια προς την κοινωνία των πολιτών και τους θιγόμενους πληθυσμούς.

 • Η επανάληψη των επίσημων συνομιλιών «5+2» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης της Υπερδνειστερίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας συνοδεύτηκε από εντατικοποίηση της συνεργασίας με την κυβέρνηση της χώρας, δρομολόγηση μέτρων μεγάλης κλίμακας σε επίπεδο ΕΕ για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και σταδιακή επανεξέταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Υπερδνειστερίας.

 • Ένα ειδικό μέσο για την κοινωνία των πολιτών το οποίο καλύπτει όλες τις χώρες της ΕΠΓ δρομολογήθηκε τον Σεπτέμβριο, με αρχικό προϋπολογισμό 26 εκατομμύρια ευρώ για το 2011, και με την πρόβλεψη ανάλογων ποσών για το 2012 και το 2013.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κα Ashton δήλωσε: Την προηγούμενη χρονιά, αναθεωρήσαμε την Πολιτική Γειτονίας ώστε να αντανακλά τις ιστορικές αλλαγές που συντελούνταν γύρω μας. Σήμερα βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της αναθεώρησης, σκοπός της οποίας ήταν να αυξήσει τη βοήθεια προς εκείνους που προχώρησαν πιο θαρραλέα σε δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Σε ορισμένες χώρες διαπιστώσαμε μεγάλη πρόοδο. Σε άλλες, χρειάζεται να ενθαρρύνουμε την πολιτική ηγεσία να πραγματοποιήσει πιο τολμηρά βήματα στον δρόμο της μεταρρύθμισης. Πάντοτε έλεγα ότι θα κριθούμε από το έργο μας απέναντι στους πιο κοντινούς μας γείτονες, και είμαι πεπεισμένη ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους εταίρους μας στις προσπάθειές τους να εδραιώσουν τις θεμελιώδεις αξίες και να ενισχύσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία αυτού που ονομάζω «βαθιά δημοκρατία»

Ο Štefan Füle πρόσθεσε: «Μολονότι δεν πρέπει να συγχαίρουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και θα πρέπει να ελέγχουμε πάντοτε την πραγματικότητα για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας, έχουμε στηρίξει τη νέα πολιτική μας σε στέρεα θεμέλια και έχουμε αναπτύξει πολλές πρωτοβουλίες που πιστεύω ότι ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς».

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στην πολιτική σύνδεσης με τις χώρες-εταίρους. Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας σύνδεσης με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, τη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Πρόοδος σημειώθηκε επίσης στον τομέα της οικονομικής ολοκλήρωσης (χάρη στις επονομαζόμενες «σφαιρικές και σε βάθος ζώνες ελεύθερων συναλλαγών», οι οποίες εντάσσονται στις συμφωνίες σύνδεσης)· Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τη Μολδαβία και τη Γεωργία και σύντομα και με την Αρμενία. Ανάλογες διαπραγματεύσεις με την Ιορδανία, το Μαρόκο και την Τυνησία ενδέχεται να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους.

Μολονότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας σύνδεσης (περιλαμβανομένων των σφαιρικών και σε βάθος ζωνών ελεύθερων συναλλαγών) με την Ουκρανία, και ακολούθησε τον Μάρτιο η μονογράφησή της, οι ανησυχίες που εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την έγκαιρη υπογραφή και επικύρωση της συμφωνίας, εκτός αν επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα.

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε και στον τομέα της κινητικότητας και ελήφθησαν μέτρα για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων με τους ανατολικούς εταίρους, συγκεκριμένα με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, την Ουκρανία και τη Γεωργία. Εταιρική σχέση κινητικότητας συνήφθη πρόσφατα με την Αρμενία, ενώ σύντομα θα μπορούσαν να δρομολογηθούν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εταιρικής σχέσης κινητικότητας με το Αζερμπαϊτζάν. Ειδική προσφορά στον τομέα αυτόν έχει γίνει στη Λευκορωσία. Στον Νότο, έχει ξεκινήσει διάλογος για τη μετανάστευση, την κινητικότητα και την ασφάλεια με το Μαρόκο και την Τυνησία, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για τη σύναψη εταιρικών σχέσεων κινητικότητας. Η ανακοίνωση προτείνει την έναρξη διαλόγου με την Ιορδανία.

Μετά το αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2012, το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής σχετικά με την «εταιρική σχέση για τη δημοκρατία και την κοινή ευημερία» προτείνει τη σύνταξη οδικού χάρτη που θα περιλαμβάνει τους στόχους, τα μέσα και τις ενέργειες που απαιτούνται για την υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ όσον αφορά τους εταίρους της νότιας Μεσογείου.

Όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία το 2011, χωριστή κοινή ανακοίνωση προτείνει τη σύνταξη οδικού χάρτη για τη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2013. Στην ανακοίνωση περιγράφεται για πρώτη φορά το πλήρες φάσμα διμερών και πολυμερών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Ο χάρτης επανεπιβεβαιώνει την κοινή δέσμευση της ΕΕ και των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών-εταίρων υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και του οικονομικού μετασχηματισμού, και περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εργασίας ενόψει της συνόδου κορυφής του προσεχούς έτους στο Βίλνιους. Αναμένεται να προωθήσει τους στόχους της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης: για την ταχύτερη πολιτική σύνδεση και τη βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση των χωρών-εταίρων με την ΕΕ· για την αύξηση της κινητικότητας των πολιτών σε ένα ασφαλές και καλώς διοικούμενο περιβάλλον· και για την προώθηση της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

«Η Ανατολική Εταιρική Σχέση πραγματεύεται το ζήτημα του ανολοκλήρωτου μετασχηματισμού», σχολίασε η Ύπατη Εκπρόσωπος κα Ashton. «Είμαι πεπεισμένη ότι ο χάρτης θα βοηθήσει τις χώρες-εταίρους να επιταχύνουν τη μετάβασή τους προς τη δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς, παρέχοντάς τους ένα μέσο παρακολούθησης που θα στηρίζει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία. Όσο πιο ουσιαστική πρόοδο επιτυγχάνουν οι χώρες-εταίροι στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, τόσο περισσότερο διατεθειμένη θα είναι η ΕΕ να τις στηρίξει. Είναι επίσης απαραίτητο να καταβάλουν οι εταίροι εκ νέου προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων που τόσον καιρό μαστίζουν την περιοχή. Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξή της προς εκείνους που είναι διατεθειμένοι να λάβουν γενναίες αποφάσεις και να γυρίσουν σελίδα».

Ο Επίτροπος Füle πρόσθεσε: «Με χαρά διαπιστώνω ότι αυτό το μέσο πολιτικής αναπτύχθηκε σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη της ΕΕ, τους ανατολικοευρωπαίους εταίρους μας και την κοινωνία των πολιτών. Ο χάρτης εκθέτει κατά τρόπο διαφανή για όλους τους εταίρους το φάσμα των στόχων της ανατολικής εταιρικής σχέσης, τα πολιτικά μέτρα που αναμένεται να λάβουν οι εταίροι, τη στήριξη της ΕΕ για την επίτευξη αυτών των στόχων, καθώς και μια ένδειξη όσων μπορούν να επιτευχθούν κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2013».

Διαθέσιμα έγγραφα:

 • Η κοινή ανακοίνωση: «Στόχοι μιας νέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας».

 • Η κοινή ανακοίνωση: «Οδικός χάρτης για τη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης το φθινόπωρο του 2013».

 • Δύο κοινά έγγραφα εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, τα οποία παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις διμερείς και πολυμερείς διαστάσεις του Οδικού Χάρτη της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης .

 • Δώδεκα κοινά έγγραφα εργασίας στα οποία αξιολογείται η πρόοδος που έχουν επιτελέσει οι επιμέρους χώρες-εταίροι της ΕΠΓ (εκθέσεις χωρών),

 • Έκθεση με τίτλο «εταιρική σχέση για τη δημοκρατία και την κοινή ευημερία”, που αφορά τις χώρες της νότιας Μεσογείου, περιλαμβανομένου του οδικού χάρτη.

 • Έκθεση για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση»

 • Στατιστικό παράρτημα.

 • 16 υπομνήματα, στα οποία συνοψίζεται η κατάσταση που επικρατεί στις γειτονικές χώρες.

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Peter Stano (+32 2 295 74 84)

Anca Paduraru (+32 2 296 64 30)

Michael Mann (+32 2 299 97 80)

Maja Kocijancic (+32 2 298 65 70)

Sebastien Brabant (+32 2 298 64 33)


Side Bar