Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Környezetvédelem: 34,8 millió euró új támogatás környezetvédelmi megoldások piacra dobására

Brüsszel, 2012. május 8. – Az Európai Bizottság a mai napon 34,8 millió euró összegű ökoinnovációs támogatásra tett közzé pályázati felhívást. Az újszerű környezetvédelmi megoldások piacra jutását szolgáló támogatás elnyerésére az Európai Unió bármely országából pályázhatnak a vállalkozások és az egyéni vállalkozók. A támogatásra olyan innovatív környezetvédelmi termékkel, technikával, szolgáltatással vagy folyamattal lehet pályázni, amelynek célja a környezeti hatások megelőzése vagy csillapítása, vagy amely elősegíti az erőforrások optimális felhasználását. A pályázatok beadásának határideje 2012. szeptember 6. A támogatást mintegy 50 projekt között osztja majd szét a Bizottság.

A pályázati felhívás alkalmából Janez Potočnik, európai környezetvédelmi biztos így fogalmazott: „Az elmúlt négy évben a versenyképességi és innovációs keretprogram ökoinnovációs programjának köszönhetően több mint száz innovatív környezetvédelmi termék jutott a piacra. A program megmutatja, megfelelő támogatás esetén hogyan képesek a vállalkozások hozzájárulni az európai nemzetgazdaságok környezetileg fenntartható fejlődéséhez. Különösen a kis- és középvállalkozásokat bíztatnám a jelentkezésre – nekik döntő szerepük van az Unió gazdasági növekedésének előmozdításában, és tavaly tőlük származott a pályázatok 65%‑a.”

Az idei felhívás öt fő területet fed le:

  • anyagok újrahasznosítása,

  • víz,

  • fenntartható építési termékek,

  • környezetbarát üzletvitel,

  • élelmiszer- és italágazat.

A felhívás mindenekelőtt azoknak a kis- és középvállalkozásoknak szól, amelyek olyan környezetbarát terméket, eljárást vagy szolgáltatást fejlesztettek ki, amely még nem tudta megvetni lábát a piacon. A Bizottság a projekt költségeinek 50%‑áig biztosít finanszírozást. A támogatásban mintegy 50 új projekt részesülhet az idén.

A tavalyi felhívás nyomán mintegy 50 projekt vár indításra; több mint 140 projekt megvalósítása pedig már folyamatban van. A korábban támogatásban részesített pályázatok között szerepel például olyan projekt, amely régi, kidobott televízió-készülékeket kerámialapokká alakít át, de vannak köztük a szelektív hulladékgyűjtés új módszereit, a tej innovatív, környezetbarát csomagolását vagy a textíliák újrafeldolgozásának új technológiáját megvalósító kezdeményezések is.

Előzmények

A versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP) ökoinnovációs programja 200 millió eurós költségvetéssel rendelkezik a 2008–2013 közötti időszakra. A program Európa természeti erőforrásainak jobb kihasználását elősegítő, működő technológiákra támaszkodó termékeket támogat. Az ökoinnovációs program a CIP környezetvédelmi ága, amely az Ökoinnovációs Cselekvési Terv megvalósításához járul hozzá. A programot a Versenyképességi és Innovációs Végrehajtó Hivatal (EACI) irányítja.

A 2012. évi pályázati felhívást a brüsszeli Charlemagne épületben, az ökoinnovációs információs nap keretében teszi közzé ma (május 8-án) a Bizottság.

További információk

A versenyképességi és innovációs keretprogram keretében zajló ökoinnovációs kezdeményezésről itt talál bővebb információt:

http://ec.europa.eu/ecoinnovation

Példák korábban sikerrel pályázó projektekre:

Kapcsolattartók :

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)

EACI-kapcsolattartó :

Andrea Pascal (+32 2 299 04 52)


Side Bar