Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Fogyasztóvédelem – Kevesebb veszélyes termék az EU piacán a legutóbbi jelentés szerint

Brüsszel, 2012. május 8. – Az Európai Unió fogyasztói bizonyosak akarnak lenni, hogy biztonságos termékeket vásárolnak; legyen szó az Unió határain belül vagy azon kívül készült termékekről. Nagyszerű hír, hogy a nem élelmiszer jellegű termékek riasztási rendszere (RAPEX) egyre hatékonyabb, aminek köszönhetően a veszélyes termékek korábban és nagyobb hatásfokkal azonosíthatók, és így gyorsabban eltávolíthatók az uniós piacról. A folyamat egy olyan intézkedési sorból épül fel, amely magában foglalja a termék eredeténél a kockázatok kizárását célzó felfelé irányuló erőfeszítéseket, a jobb kockázatértékelést, és az EU hatóságainak – legfőképp vámhatóságok – szoros együttműködését, hogy a kockázat még a termék belépése előtt meghatározható legyen.

John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos kijelentette:A fogyasztók számára jó hír, hogy kevesebb veszélyes termék jut be az EU piacára. De folytatnunk kell a munkát, hogy sikerrel kezeljük a globális szállítói láncból adódó kihívásokat, és megfelelő választ találjunk a termékbiztonság újonnan felmerülő kérdéseire. Ezért a „Seamless Surveillance”, az állandó megfigyelés rendszerének építése a jövőben is kulcsfontosságú marad. Ez a rendszer az uniós együttműködés erősítésével, és a nemzetközi partnerekkel folytatott közös munka fokozásával fejleszthető a legjobban.”

RAPEX : riasztási rendszer az uniós fogyasztók biztonságának érdekében

A RAPEX 2004 óta – amikor az általános termékbiztonságról szóló irányelv a nemzeti jog része lett – jelentősen javult. A tagállamok a termékbiztonságról szóló jogszabályok végrehajtására 100 millió eurót költöttek és 6000 ellenőrt alkalmaztak. A 2011-es jelentés az alábbi eredményeket emeli ki:

  • hatékonyabb azonosítás;

  • a nemzeti hatóságok szigorúbban figyelték a piacot, a termékbiztonsággal kapcsolatos szabályok végrehajtása fokozódott, és a végrehajtásban egyedi projektek is szerepet kaptak;

  • javult a hatóságok kockázatértékelése;

  • nagyobb hangsúlyt kapott a bejelentések minősége és hasznossága;

  • fokozódott az együttműködés a vámhatóságokkal; valamint

  • folytatódott az Európai Bizottság által irányított hálózatépítés és képzés.

A RAPEX 2011. évi jelentése – A származási országok

Ugyan továbbra is Kína az első számú ország a termékekre vonatkozó bejelentéseket illetően – a RAPEX-bejelentések több mint fele Kínából származó termékekkel kapcsolatos –, de a 2010-es 58%-os arány 2011-re 54%-ra csökkent.

A bejelentésekben szereplő termékek 19%-a (293 bejelentés) származott európai országból, 15%-a pedig egyéb országokból. A bejelentett termékek 8%-a ismeretlen eredetű volt. Ez a szám a jobb azonosításnak köszönhetően meredeken csökken, 2004-ben még 23% volt.

A 293 jelentett európai eredetű veszélyes termék közül 44 (3%) Franciaországból, 43 (3%) Németországból és 32 (2%) Olaszországból származott.

A bejelentő országok – az összes tagállam érintett

A RAPEX-rendszerhez valamennyi tagállam hozzájárult az új veszélyes termékek azonosításával és bejelentésével, illetve a megfelelő nyomon követési eljárás biztosításával. A legtöbb bejelentés a következő országokból érkezett: Spanyolország (189), Bulgária (162), Magyarország (155), Németország (130) és az Egyesült Királyság (105). Az ezekből az országokból jelzett esetek a súlyos kockázatot jelentő termékekről szóló, a rendszeren keresztül küldött összes bejelentés 47%-át teszik ki.

Ruházati cikkek, textíliák, játékok és gépjárművek vezetik a listát

Ruházati cikkeket és textíliákat jelentettek a leggyakrabban (423 bejelentés fulladás és irritáció veszélye miatt), ezt a kategóriát a játékok (324 bejelentés leginkább fulladás veszélye miatt), a gépjárművek (171 bejelentés sérülés kockázata miatt), az elektromos készülékek (153 bejelentés áramütés veszélye miatt) és a kozmetikai szerek (104 bejelentés vegyi kockázat miatt) követik. Ezek a kategóriák a súlyos kockázatot jelentő termékek bejelentésének 74%-át teszik ki.

A következő lépések

A munka folytatódik:

  • az állandó megfigyelés rendszerének kiépítésével;

  • a harmadik országokkal való együttműködés fokozásával; különös tekintettel Kínával a kétoldalú, valamint az Egyesült Államokkal és Kínával a háromoldalú együttműködés erősítésére (a következő háromoldalú megbeszélés 2012 júniusában lesz); továbbá az Egyesült Államokkal, Kanadával és Ausztráliával való fontos közös munka előrevitelére, amely az OECD égisze alatt fut és a visszahívási közlemények egységesítésére összpontosít;

  • a termékbiztonságról és a piacfelügyeletről szóló átfogó jogalkotási csomagra vonatkozó javaslatok véglegesítésével; valamint

  • a vállalatok kötelezettségeire fokozott figyelem irányításával.

További információk:

MEMO/12/309

Internetes oldalunk:

http://ec.europa.eu/consumers/safety/news/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)


Side Bar