Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Agenda digitală: O nouă strategie pentru un internet mai sigur și cu un conținut mai adecvat pentru copii și adolescenți

Bruxelles, 2 mai 2012 – Comisia a elaborat un plan pentru a dota copiii cu competențele și instrumentele digitale de care au nevoie pentru a se bucura din plin și în siguranță de lumea digitală. Deși internetul nu a fost conceput pentru copii, în prezent îl utilizează 75% dintre aceștia, dintre care o treime prin intermediul telefoanelor mobile. Noua strategie constă în încurajarea pieței conținutului online interactiv, creativ și educativ printr-un parteneriat între Comisia Europeană și statele membre, operatorii de telefonie mobilă, producătorii de dispozitive mobile și furnizorii de servicii de socializare în rețea.

Vicepreședinta Comisiei Europene, Neelie Kroes, a declarat: „Eu susțin ideea că fiecare copil trebuie să aibă acces la internet. Însă copiii au nevoie de instrumente web simple, transparente și coerente, precum și de cunoștințele și competențele necesare pentru a le utiliza. Inițiativa noastră reunește toate tipurile de părți interesate, astfel încât copiii să poată beneficia de mai multe conținuturi și servicii de calitate, precum și de protecția necesară pentru ca navigarea pe internet să devină o experiență pozitivă.

Vicepreședinta Viviane Redding, comisarul UE pentru justiție, a afirmat: „Internetul le oferă copiilor și adolescenților noi oportunități de a fi creativi și de a se exprima liber. Deoarece internetul a fost conceput inițial pentru adulți, nu pentru copii, trebuie să le garantăm copiilor siguranța online. Noua strategie a Comisiei va contribui la protecția drepturilor copiilor, inclusiv la protecția acestora împotriva violenței. Este o abordare sensibilă, care ne va ajuta să adaptăm internetul la nevoile copiilor.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a declarat: „Trăim în era digitală, iar generațiile mai tinere sunt cele mai active în mediul online. Deși acești tineri utilizează cu deosebită ușurință internetul, ei rămân vulnerabili la amenințările online. Ca părinți, este de datoria noastră să garantăm siguranța copiilor noștri - inclusiv pe internet. Trebuie să consolidăm cooperarea la nivel european și internațional pentru a combate criminalitatea informatică și, în special, actele cele mai oribile, cum sunt exploatarea sexuală și difuzarea online de materiale care prezintă abuzuri sexuale asupra copiilor.”

Dat fiind că abordările naționale variază de la un stat membru la altul, copiii din UE beneficiază de niveluri diferite de responsabilizare și de protecție online. Din acest motiv, este dificil pentru întreprinderi să comercializeze servicii și produse adaptate copiilor la nivelul întregii Uniuni. Pentru a depăși aceste obstacole, Comisia a prezentat o serie de măsuri care vor fi implementate prin diferite mijloace, precum autoreglementarea industriei de profil, ceea ce ar trebui să conducă la soluții flexibile și rapide în acest domeniu. Cooperarea în cadrul unor foruri precum Coaliția pentru un internet mai sigur pentru copii (a se vedea IP/11/1485) va fi vitală în cadrul acestui proces. Acțiunile sunt grupate în jurul a patru obiective principale:

  • stimularea producției de conținut online creativ și educativ pentru copii și dezvoltarea de platforme care să ofere acces la conținuturi adecvate vârstei;

  • o mai bună informare și instruire în domeniul siguranței online în toate școlile din UE pentru a dezvolta competențele digitale și mediatice ale copiilor, precum și pentru a-i responsabiliza pe aceștia în raport cu mediul online;

  • crearea unui mediu sigur pentru copii, în care părinții și copiii să dispună de instrumentele necesare pentru a-și asigura protecția online – cum ar fi mecanisme ușor de utilizat pentru raportarea conținuturilor și comportamentelor dăunătoare din mediul online, setări automate de confidențialitate transparente și adaptate vârstei sau dispozitive de control parental ușor de folosit;

  • combaterea materialelor online care prezintă abuzurilor sexuale asupra copiilor, prin promovarea cercetării și a utilizării unor soluții tehnice inovatoare în cadrul anchetelor poliției.

Context

Asigurarea protecției online a copiilor reprezintă un angajament esențial al Agendei digitale pentru Europa (pentru informații generale despre Agenda digitală, a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200).

Deși internetul nu a fost creat pentru copii, aceștia îl utilizează de la vârste tot mai fragede. Patru din zece copii declară că s-au confruntat cu riscuri online precum hărțuirea pe internet, fiind expuși la conținuturi generate de utilizatori care promovează anorexia, automutilarea sau utilizarea abuzivă a datelor cu caracter personal. Deși până în 2015 se estimează că 90% dintre locurile de muncă din toate sectoarele vor necesita competențe în domeniul tehnologiei, doar 25% dintre tinerii din UE afirmă că au niveluri „ridicate” de competențe de bază în materie de internet (cum ar fi utilizarea internetului pentru efectuarea de apeluri telefonice, crearea unei pagini web sau utilizarea partajării de fișiere într-o rețea peer-to-peer).

A răspunde exigențelor copiilor înseamnă a deschide o gamă largă de oportunități de afaceri. Se preconizează că piața mondială a conținutului digital va atinge 113 miliarde EUR în acest an. Valoarea pieței aplicațiilor mobile este de 5 miliarde de euro și se preconizează că va crește la 27 de miliarde de euro până în 2015, în principal datorită jocurilor și unui număr de peste 5 miliarde de dispozitive mobile utilizate la nivel mondial. O dată cu larga proliferare a tabletelor, telefoanelor inteligente și laptopurilor, utilizate în foarte mare măsură de copii, piața potențială a conținutului online interactiv, creativ și educativ, atât pentru copiii mici, cât și pentru adolescenți, a devenit substanțială.

Măsurile evidențiate în strategie se bazează pe acțiuni în curs ale UE în acest domeniu. De exemplu, cele 116 linii de urgență pentru copiii dispăruți (a se vedea IP/07/188) și viitoarea rețea de platforme de alertă pentru combaterea criminalității informatice a Centrului European de Combatere a Criminalității Informatice (a se vedea IP/12/317) vor fi completate de mecanisme care să permită copiilor, părinților și profesorilor să raporteze cu ușurință conținuturile și comportamentele dăunătoare din mediul online.

În decembrie 2011, a fost creată o coaliție care adapteze mai bine internetul la nevoile copiilor, cu un plan de lucru elaborat pentru anul următor (IP/11/1485). Prima reexaminare a lucrărilor coaliției va avea loc în această vară. În februarie 2011, Comisia a prezentat o agendă a UE destinată să consolideze drepturile copilului prin punerea în practică a principiilor Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale (IP/11/156). Agenda cuprinde o serie de măsuri concrete prin care UE poate conferi valoare adăugată politicilor în materie de bunăstare și siguranță a copiilor, printre care promovarea justiției în interesul copilului, o mai bună informare a copiilor cu privire la drepturile lor, precum și sporirea gradului de siguranță pe internet în ceea ce privește copiii.

Linkuri utile

Textul integral al comunicării

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/policy/index_en.htm

Internet mai sigur:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

Rezumat pentru cetățeni

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/policy/index_en.htm

Site-ul web dedicat Agendei digitale

Site-ul web al comisarului Neelie Kroes

Urmăriți activitatea comisarului Neelie Kroes pe Twitter

Twitter subject hashtag: #betterinternet4kids

Contact:

Ryan Heath (+32 2 296 17 16); Twitter: @ECspokesRyan

Linda Cain (+32 2 299 90 19)

Anexă

Măsuri din cadrul strategiei vizând o mai bună adaptare a internetului la nevoile copiilor

Action

Main Actors

Timetable

Pillar 1 — High-quality content online for children and young people

Stimulating the production of creative and educational online content online for children

Commission, with support from Member States and industry

Continuously from 2012

Promoting positive online experiences for young children

Commission, with support from Member States and industry

Continuously from 2012

Pillar 2 — Stepping up awareness and empowerment

Digital and media literacy and teaching online safety in schools

Member States with support from Commission Member States and industry

By 2013

Scaling up awareness activities and youth participation

Commission with support from Member States and industry

Continuously from 2012

Simple and robust reporting tools for users

Industry, with support .from Commission and Member States

First results by end 2012 Full implementation within 18 months

Pillar 3 — Creating a safe environment for children online

Age-appropriate privacy settings

Industry, with support from Commission and Member States

First results by end 2012 Full implementation within 18 months

Wider availability and use of parental control

Industry, with support from Commission and Member States

First results by end 2012 Full implementation within 18 months

Wider use of age rating and content classification

Industry, with support from Commission and Member States

First results by end 2012 Fully fledged proposals within 18 months

Online advertising and overspending

Industry, with support from Commission and Member States

Continuously from 2012

Pillar 4 — Fighting against child sexual abuse and child sexual exploitation

Faster and systematic identification of child sexual abuse material disseminated through various online channels notification and takedown of this material

Commission, with support from Member States and industry

Continuously from 2012 with first results by end 2012

Cooperating with international partners to fight against child sexual abuse child sexual exploitation

Commission, with support from Member States and industry

Continuously from 2012


Side Bar