Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Допълнително хуманитарно финансиране за пострадалите при наводненията и конфликтите в Пакистан

Брюксел, 30 април 2012 г. — Европейската комисия предоставя още 20 млн. EUR, за да окаже помощ на пострадалите при наводненията вследствие на мусонните дъждове в Пакистан миналата година, както и на хората, напуснали домовете си заради неотдавнашните военни операции. Със средствата ще се осигурят подслон, храни, здравни грижи, чиста вода и санитарно-хигиенни услуги. С тях размерът на хуманитарното финансиране за Пакистан, предоставено от Комисията през 2012 г., достигна 55 млн. EUR.

„Наводненията през 2010 г. и 2011 г. мобилизираха международната общност, но не трябва да забравяме, че милиони хора все още се борят с последиците от наводненията, особено в провинция Sindh. Ето защо ние предлагаме своята помощ,“ заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

„Трябва също така да реагираме бързо, за да помогнем на над 40 000  разселени семейства в Khyber, провинция Pakhtunkhwa — в това число значителен брой уязвими семейства, оглавявани от жени. Около 300 000 разселени лица в региона спешно се нуждаят от помощ,“ добави комисар Георгиева.

Природните бедствия и конфликтите предизвикват взаимно утежняващи се хуманитарни кризи в Пакистан. През лятото на 2011 г. страната пострада от тежки наводнения, които засегнаха 5,8 млн. души. Наводненията причиниха смъртта на добитък, унищожиха насаждения, домове и инфраструктура.

Хората все още се опитваха да се възстановят от достигналите рекордни равнища наводнения от 2010 г., когато ги сполетяха нови наводнения. Провинция Sindh бе особено тежко засегната: 72 % от домакинствата не разполагат с достатъчно храна, а недохранването сред децата на възраст до 5 години достигна нива над критичните прагове, изискващи незабавна реакция

Конфликти, свързани с военни операции срещу въстаниците във федерално управлявания племенен район Khyber, предизвикаха нови вълни на разселване на населението, последно в Khyber Pakhtunkhwa. Броят на разселените лица надхвърля 300 000. Близо един милион души бяха принудени да напуснат домовете си заради военните операции и сблъсъците между общностите във федерално управляваните племенни територии (FATA) и в Khyber Pakhtunkhwa.

Контекст

През 2011 г. Европейската комисия предостави на Пакистан 94,9 млн. EUR в отговор на спешните нужди, предизвикани от наводненията, конфликтите и потребностите на афганистанските бежанци в страната.

Европейската комисия подкрепя дългосрочни програми, целящи да се помогне на най-уязвимите в Пакистан, в това число на онези, чието препитание зависи от земеделието и животновъдството. Комисията предостави 68 млн. ЕUR от средствата в бюджета си, предвидени за политиката за развитие, за да подпомогне селскостопанските дейности и процеса на възстановяване след наводненията. Скоро 90 млн. EUR ще се отпуснат за развитие на общностите и изграждане на капацитет за справяне с бъдещи кризи в Khyber-Pakhtunkhwa.

Общият размер на предоставяната от Европейския съюз помощ за Пакистан (включително средствата, предоставени от Комисията и държавите членки) възлиза на 2,458 млрд. EUR за периода 2009—2013 г. Това представлява около 30 % от общия размер на годишната помощ за развитие за страната.

За повече информация:

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)


Side Bar