Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Комисар Георгиева осъжда убийството в Сирия на доброволец, предоставящ първа помощ

Брюксел, 27 април 2012 г. Правителството на Сирия трябва да гарантира безопасността на хуманитарните работници и да предостави безпрепятствен достъп до зоните на конфликт в страната, заяви комисар Георгиева днес.

Комисарят по въпросите на хуманитарната помощ даде изявление, след като бе информирана за смъртта на Mohammed Khadra — доброволец, оказващ първа помощ, към Сирийския арабски Червен полумесец — който бе убит, докато се е опитвал да спаси живота на други в Дума, близо до Дамаск. Обстоятелствата около смъртта му все още не са изяснени.

„Нестихващото насилие предизвиква хуманитарна криза, свързана с нарастващи нужди, в отговор на които трябва да бъдат предприети спешни действия. Призовавам правителството на Сирия да сътрудничи на международните хуманитарни организации и да позволи по-широк и безпрепятствен достъп за техните хуманитарни работници.“

Комисар Георгиева добави: „Много шокирана и опечалена съм от новината за убийството на хуманитарен работник в Сирия, където той е оказвал помощ на нуждаещите се. Смисълът на хуманитарната помощ е спасяването на човешки живот без страх и без да се отдава предпочитание на което и да било вероизповедание. Безпристрастността на хуманитарната помощ е неин върховен принцип. Нападенията срещу хуманитарни работници са недопустими. Като европейци ние приветстваме полезната работа на Сирийския арабски Червен полумесец и призоваваме всички в Сирия да покажат уважение към хуманитарните работници, които рискуват живота си, за да предоставят хуманитарна помощ на най-уязвимите.“

Контекст

От началото на 2011 г. Сирия е сцена на ожесточени сблъсъци между антиправителствени демонстранти и силите за сигурност. Според данни на Организацията на обединените нации вследствие на убийства и нарушения на човешките права в Сирия са загинали повече от 11 000 души. Счита се, че между 1,5 и 3 милиона души са засегнати от насилието.

Над 47 000 души вече са потърсили убежище в съседни страни, главно в Турция, Ливан и Йордания, но също така и в Ирак и Либия. Приемащите бежанците държави полагат усилия, за да посрещнат техните основни нужди и да гарантират тяхната защита.

Засилването на насилието ограничава възможностите на хуманитарните работници в Сирия да предоставят на нуждаещите се помощ от първа необходимост.

Европейската комисия предостави 10 млн. ЕUR в подкрепа на хуманитарните операции на територията на Сирия и за осигуряването на помощ за бежанците, напускащи страната. До момента държавите — членки на Европейския съюз, са предоставили също така хуманитарна помощ за справяне с кризата в размер на над 22 млн. EUR.

За повече информация

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)


Side Bar