Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Ευρωπαϊκη ΕπιτροπηΔελτιο Τυπου

Η ομάδα EIT στον τελικό του διαγωνισμού επιχειρηματικών σχεδίων κατά της φτώχειας

Βρυξέλλες, 25 Απριλίου Μια ομάδα που εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) θα συμμετάσχει στον τελικό ενός από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς διαγωνισμούς παγκοσμίως στη Νέα Υόρκη στις 26 Απριλίου. Στην πενταμελή ομάδα που θα παρουσιάσει ένα σχέδιο με σκοπό την προώθηση της χρήσης της ηλιακής ενέργειας στην Αφρική ευχήθηκε καλή επιτυχία η επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, την παραμονή της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό κατά της φτώχειας «HULT Global Case Challenge».

Χιλιάδες σπουδαστές από 130 χώρες και πλέον, και από έξι ηπείρους, διαγωνίστηκαν σε πέντε πόλεις, αλλά και διαδικτυακά, για να φτάσουν στον τελικό που πραγματοποιείται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, παρουσία του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και του βραβευμένου με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, Muhammad Yunus. Η πρωτοβουλία «Clinton Global Initiative» θα λάβει περίπου 1 εκατ. δολάρια (περίπου 800 000 ευρώ) για να εφαρμόσει το καλύτερο σχέδιο.

Στο μήνυμά της προς την ομάδα, η επίτροπος κ. Βασιλείου είπε: «Όταν δημιουργήθηκε το EIT, επιθυμία της Ευρώπης ήταν να καλλιεργήσουμε το πνεύμα καινοτομίας σε σπουδαστές σαν κι εσάς, ώστε να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις. Η επιτυχία σας στον διαγωνισμό αυτό είναι και μια επιτυχία της νέας αυτής προσέγγισης για την καινοτομία στην Ευρώπη, της οποίας είστε οι πρώτοι πρέσβεις».

Ο ιταλός Vincenzo Capogna (24 ετών), εκπρόσωπος της ομάδας και μηχανικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης, δήλωσε : «Η ιδέα του σχεδίου μας είναι να έχει σταματήσει η χρήση της κηροζίνης στην Αφρική έως το τέλος της δεκαετίας. Σκοπός μας είναι να ξεκινήσουμε ένα πιλοτικό έργο στην Κένυα, όπου η αγορά είναι ώριμη για φωτισμό με ηλιακή ενέργεια. Για να το πετύχουμε, πρέπει να καταρρίψουμε τα εμπόδια για την εισαγωγή της τεχνολογίας αυτής και το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση.»

Ο Vincenzo και τα άλλα μέλη της ομάδας είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές του προγράμματος διπλού μάστερ «SELECT Master» που απονέμουν το Τεχνικό Πανεπιστήμιο KTH της Στοκχόλμης και το UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) της Βαρκελώνης στο πλαίσιο του Erasmus Mundus. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόμβο καινοτομίας «InnoEnergy» του EIT.

Τα άλλα μέλη της ομάδας είναι: ο ιταλός Francesco Fuso Nerini (24 ετών), μηχανικός περιβάλλοντος, απόφοιτος του Πολυτεχνείου του Μιλάνου (Polimi: Politecnico di Milano)· ο Eduardo Maria Appleyard, αξιωματικός του Ναυτικού, (30 ετών), πολιτικός μηχανικός του πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ· ο Eric Bowler (26 ετών), πολιτικός μηχανικός, απόφοιτος του πανεπιστημίου Purdue (West Lafayette, Ιντιάνα)· και ο Oisin Tummon (24 ετών), μηχανικός, απόφοιτος του πανεπιστημίου UCT στο Κέιπ Τάουν.

Ιστορικό

Η ομάδα «KIC InnoEnergy» έφτασε στον τελικό αφού έλαβε μέρος σε προκριματικούς σε επίπεδο περιφέρειας στο Λονδίνο. Αν και δεν κέρδισαν στον τελικό περιφερειακό διαγωνισμό, έλαβαν στη συνέχεια μέρος σε διαδικτυακό διαγωνισμό «δεύτερης ευκαιρίας» και έφτασαν μέχρι τη Νέα Υόρκη.

Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας

Κύρια αποστολή του ΕIT, που ιδρύθηκε το 2008 ως αυτόνομος οργανισμός της ΕΕ, είναι να προάγει την καινοτομία στα κράτη μέλη, φέρνοντας σε επαφή κορυφαία ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις. Για να επιτύχει τον σκοπό του ιδρύει διασυνοριακούς κόμβους καινοτομίας, όπως είναι οι κοινότητες γνώσης και καινοτομίας (KICs).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει προϋπολογισμό ύψους 2,8 δισ. ευρώ για το επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στο EIT να δημιουργήσει έξι νέους KIC επιπλέον των τριών αρχικών κόμβων που εστιάζονται στην κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ενέργεια (KIC InnoEnergy) και τις ΤΠΕ (βλέπε IP/11/1479).

Το «Στρατηγικό Θεματολόγιο Καινοτομίας» του EIT, που καθορίζει το πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου για τα προσεχή χρόνια, προβλέπει τη δημιουργία 600 νέων εταιρειών, την κατάρτιση 25 000 μεταπτυχιακών σπουδαστών και 10 000 διδακτορικών σε νέα προγράμματα σπουδών που θα συνδυάζουν άριστα επιστημονικά στοιχεία με ισχυρό πνεύμα επιχειρηματικότητας.

Το EIT έχει τη διοικητική έδρα του στη Βουδαπέστη, ενώ οι KIC λειτουργούν από 16 τόπους σε όλη την Ευρώπη.

Ιστότοπος EIT

Video-η ομάδα EIT στους προκριματικούς του Λονδίνου

Video για το μέλλον του EIT

Ιστότοπος KIC InnoEnergy

Ιστότοπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Twitter: @VassiliouEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58), Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)


Side Bar