Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Állatjólét: A Bizottság sürgeti a kocák egyedi tartása tilalmának bevezetését

Brüsszel, 2012. április 26. – A Bizottság ma ismét felhívta a tagállamokat, hogy gondoskodjanak a kocák egyedi tartása tilalmának 2013. január 1-jéig történő megvalósításáról. A sertések védelméről szóló 2008/120/EK irányelv előírja, hogy 2013. január 1-jétől a kocákat és kocasüldőket (fiatal nőstény sertéseket) vemhességük idején körülbelül két és fél hónapig csoportosan kell tartani minden tíznél több kocát tartó gazdaságban. A sertések tehát jólétük javítása érdekében kikerülnek szűk, elkülönített rekeszeikből.

A tagállamok már 2001. óta készülhettek az állattenyésztés új szabályainak alkalmazására, és most célegyenesbe kerültek a 2008/120/EK tanácsi irányelv végrehajtása tekintetében. Három tagállam (az Egyesült Királyság, Svédország és Luxemburg) jelezte, hogy már bevezette a tilalmat, míg a Bizottságnak szolgáltatott adatok szerint tizenhat további tagállam tesz majd eleget a szabálynak, mire az hatályba lép.

John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos a következőket nyilatkozta: „Az európai fogyasztók nagy elvárásokat támasztanak a jó minőségű élelmiszerek iránt, a gazdálkodók pedig tisztességes versenyfeltételeket igényelnek. Ezeknek az elvárásoknak megfelelni komoly kihívást jelent olyan időkben, amikor az ágazatnak gazdasági problémákkal is szembe kell néznie. A tagállamoknak tizenkét évük volt az irányelv rendelkezéseinek átültetésére, és a Bizottság élni fog a jogi eszközökkel, hogy fellépjen azon tagállamokkal szemben, amelyek nem vezetik be a kocák elhelyezésére vonatkozó új szabályokat.”

Háttér – Igény a változásra:

A kocák egyedi tartásának tilalma válaszul született az uniós fogyasztóktól érkezett, az uniós élelmiszerminőség és állat-egészségügy javítására irányuló kérelmekre. A tagállamok, a Bizottság és a Parlament közösen fogadták el, meggyőző tudományos bizonyítékok alapján, miszerint a kocák jólétét súlyosan veszélyezteti az egyedi tartás. A szabály fontos mérföldkő az állatjólét szempontjából. Az új állattartási rendszer további előnye, hogy mind az újszülött malacok túlélési arányait, mind a kocák termékenységét egyértelműen növeli.

A tilalom nemcsak azt biztosítja, hogy az Unióban egészséges, kiváló minőségű élelmiszereket állítanak elő, hanem az állatjólét magasabb színvonalát is eredményezi. A kocák egyedi tartása tilalmának bevezetésére az ágazat elegendő felkészülési időt kapott, hogy a gazdák megváltoztathassák a gyakorlatokat, és hosszabb időszakra el tudják osztani a szükséges beruházások költségeit.

A Bizottság az elmúlt év során, amikor egyértelművé vált, hogy számos tagállam nem teljesíti a követelményeket, ismételten felhívta a figyelmet a közelgő határidőre.

A következő lépések:

A Bizottság a továbbiakban is hangsúlyozni fogja annak fontosságát, hogy a tagállamok sürgősen megtegyenek minden szükséges intézkedést a 2008/120/EK tanácsi irányelvnek való megfelelés biztosítása érdekében, és folytatja a kocák csoportos tartásának végrehajtásával kapcsolatos átlátható és összehangolt adatok szolgáltatását.

További információk:

MEMO/12/280

Kapcsolattartók:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)


Side Bar