Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Transporturi: Comisia stabilește prioritățile în privința siguranței navelor de pasageri

Bruxelles, 24 aprilie 2012 – Siim Kallas, comisarul european pentru transporturi, a prezentat astăzi prioritățile Comisiei în materie de siguranță a navelor de pasageri. Discursul programatic a fost pronunțat în cadrul unei conferințe majore pe tema siguranței navelor de pasageri, găzduită de Comisie la Bruxelles, care a avut drept scop lansarea unei consultări cu părțile interesate în ceea ce privește viitoarele acțiuni prioritare.

Vicepreședintele Kallas a declarat:Accidentele tragice, de la scufundarea Titanicului și până la cea a navelor Estonia sau Costa Concordia, aduc în prim‑plan problema siguranței navelor. Putem învăța întotdeauna din astfel de catastrofe. Noi însă nu stăm pur și simplu cu mâinile în sân să o așteptăm pe următoarea și ar fi imprudent să ne limităm la o reacție ulterioară. UE are cele mai stricte norme din lume în materie de siguranță a navelor și acesta este rezultatul unui proces de continuă îmbunătățire, de adoptare a unor măsuri proactive și preventive, menit să sporească nivelul standardelor de siguranță maritimă.”

Vicepreședintele a stabilit o abordare cu trei puncte pentru consolidarea siguranței navelor de pasageri, bazată pe:

(1) promovarea de măsuri voluntare în sector;

(2) intensificarea aplicării și a implementării legislației; precum și

(3) măsuri de reglementare

Propunerile se bazează pe mai mult de doi ani de muncă intensă în domeniul siguranței navelor de pasageri, deși Comisia a început o revizuire în 2010.

Printre acțiunile prioritare se numără:

1. Angajamente voluntare în sector

Vicepreședintele Kallas a salutat anunțul făcut astăzi de Consiliul European al Navelor de Croazieră (European Cruise Council), în care acesta declară că își asumă angajamente voluntare suplimentare ce depășesc cerințele legale în privința unor aspecte precum: planificarea rutelor, securitatea accesului la punte și accesul la vestele de salvare la bord. Este important faptul că printre angajamentele Consiliului European al Navelor de Croazieră se numără numirea a patru experți independenți pentru a supraveghea procesul și pentru a monitoriza progresele și implementarea. Angajamentele voluntare din acest sector pot avea un efect important și foarte rapid în cazul în care sunt puse în aplicare cu rigurozitate.

2. Acțiuni întreprinse în vederea aplicării legislației

Normele de siguranță necesită o aplicare riguroasă. Împreună cu Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă (EMSA), Comisia a inițiat inspecții, în cadrul activităților sale în curs, pentru a monitoriza implementarea legislației din domeniul maritim, vizând în special, în 2012, înregistrarea pasagerilor la bord. Această activitate face parte dintr-un program mai amplu de măsuri orientate de executare, specifice pentru sectorul navelor de pasageri.

3. Măsuri de reglementare:

Comisia lucrează la o abordare etapizată, cu propuneri planificate pentru 2012 și cu măsuri specifice suplimentare care ar putea fi adoptate în 2013. Transportul maritim este internațional prin natura sa, astfel încât este necesară o abordare dublă, printr-o strânsă colaborare cu Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) – un organism care stabilește norme internaționale în domeniul transportului maritim.

Comisia va prezenta propuneri legislative privind normele interne de siguranță a navelor de pasageri înainte de sfârșitul anului 2012, extinzând, în principal, domeniul de aplicare al normelor UE în vigoare pentru a include și alte nave decât navele de pasageri naționale construite din oțel. Aceste nave, de exemplu, navele mai mici de pasageri și navele construite din alte materiale decât oțelul, precum și navele cu pânze și cele istorice, formează o cotă de piață din ce în ce mai mare, în special pentru sectorul turismului.

Comisia are intenția de a face o propunere de actualizare a normelor UE privind stabilitatea navelor de pasageri pentru feriboturile de tip ro-ro (roll-on roll-off ferries), în special în vederea îmbunătățirii stabilității în caz de avarie. În același timp, Comisia va furniza OMI datele obținute în urma cercetărilor efectuate în ceea ce privește stabilitatea navelor de pasageri ro-ro în stare de avarie, în vederea consolidării normelor internaționale ale OMI. Stabilitatea este deosebit de importantă pentru aceste feriboturi, din cauza problemelor potențiale legate de acumularea apei pe punte. De la tragedia navei Estonia, UE dispune de norme proprii de siguranță regională pentru feriboturi.

Considerații viitoare: Constatările preliminare ale proiectului de cercetare GOALDS, finanțat de UE, privind stabilitatea navelor de croazieră și ropax sunt programate să fie finalizate în toamna anului 2012. Comisia va aștepta rezultatele acestor studii tehnice, precum și ale anchetei desfășurate în prezent de autoritățile italiene cu privire la naufragiul navei Costa Concordia la 13 ianuarie 2012, înainte de a decide dacă mai trebuie avute în vedere și alte propuneri. Pentru detalii, a se vedea MEMO.

Care sunt următoarele etape?

Consultarea publică pe tema siguranței navelor de pasageri va dura 12 săptămâni și se va încheia la 5 iulie 2012. Aceasta va fi urmată de un atelier de lucru în cadrul căruia părțile interesate vor prezenta contribuțiile primite. Pe baza acestei consultări, precum și a celor doi ani de activitate tehnică, Comisia își va prezenta primele propuneri legislative înainte de sfârșitul anului 2012

Contact:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar