Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ZH

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Δελτίο Τύπου

Εκπαίδευση και πολιτισμός: διάλογος σε διαπροσωπικό επίπεδο μεταξύ της EΕ και της Κίνας

Βρυξέλλες, 18 Aπριλίου Η Eυρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα αναβαθμίζουν τη συνεργασία τους με την έναρξη διαλόγου «μεταξύ των λαών» σχετικά με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία, την έρευνα και την πολυγλωσσία. Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, και η κ. Liu Yandong, μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Λ.Δ. της Κίνας, υπέγραψαν σήμερα κοινή δήλωση στην οποία η ΕΕ και η Κίνα δεσμεύονται να ενισχύσουν τις επαφές και τις ανταλλαγές μεταξύ των λαών τους με στόχο να εμβαθύνουν την κατανόηση και την εμπιστοσύνη.

Η επίτροπος κ. Βασιλείου σχολίασε: «Η σημερινή κοινή δήλωση αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα προόδου για τις σχέσεις μας. Ο διάλογος μεταξύ των λαών μας θα διευρύνει τις επαφές μας και τη συνεργασία μας σε μεγάλο φάσμα θεμάτων, προσφέροντας πραγματικά οφέλη στους ευρωπαίους και κινέζους πολίτες.»

Ο νέος διάλογος μεταξύ των λαών σε υψηλό επίπεδο μεταξύ ΕΕ και Κίνας αντιπροσωπεύει τον «τρίτο πυλώνα» των σχέσεων μεταξύ των δύο εταίρων και αξιοποιεί δύο προγενέστερες συμφωνίες συνεργασίας – τον οικονομικό και εμπορικό διάλογο υψηλού επιπέδου («πρώτος πυλώνας») και τον στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου («δεύτερος πυλώνας»). Ο διάλογος μεταξύ των λαών θα έχει το ίδιο καθεστώς με τις άλλες συμφωνίες και θα διαθέτει ευέλικτη δομή με πολύ μικρές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Έχουν καθοριστεί ήδη οι επόμενες ενέργειες. Η Κίνα και η ΕΕ θα επεκτείνουν τις ευκαιρίες για κινητικότητα στην εκπαίδευση και θα αυξήσουν τον αριθμό ανταλλαγών μεταξύ φοιτητών και επιστημόνων, ειδικότερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αμφότερες οι πλευρές θα συνεργαστούν για να βελτιώσουν την αμοιβαία αναγνώριση των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών. Για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών, η Κίνα και η ΕΕ θα διοργανώσουν από κοινού μεγάλο συνέδριο με θέμα την πολυγλωσσία στο τέλος του έτους.

Τα δύο μέρη θα υποστηρίξουν πολυάριθμες δραστηριότητες στη διάρκεια του έτους 2012 έχει ανακηρυχθεί Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου ΕΕ –Κίνας και αποτελεί νέο ορόσημο στη συνεργασία ΕΕ-Κίνας. Η τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα προς το τέλος του έτους, θα περιλαμβάνει δήλωση για τη μελλοντική πολιτισμική συνεργασία. Αμφότεροι οι εταίροι θα συνεργαστούν για τη βελτίωση της κυκλοφορίας των οπτικοακουστικών έργων και των καλλιτεχνών.

Για τη νεολαία τους, τα δύο μέρη θα αυξήσουν την υποστήριξη για ανταλλαγές και δικτύωση μεταξύ των αντίστοιχων οργανώσεων νεολαίας τους και θα ενισχύσουν τη διαδικτυακή συνεργασία τους μεταξύ των διαδικτυακών πυλών της Κίνας και της ΕΕ που είναι εξειδικευμένες σε θέματα νεολαίας.

Ιστορικό

Η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Κίνας στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, του πολιτισμού, της έρευνας, της νεολαίας και της πολυγλωσσίας αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Περισσότεροι από 2000 κινέζοι φοιτητές έχουν επωφεληθεί από τις υποτροφίες Erasmus Mundus για να σπουδάσουν στην ΕΕ, ενώ 200 φοιτητές της ΕΕ μετακινήθηκαν στην Κίνα.

Επιπλέον, περίπου 550 κινέζοι ερευνητές έλαβαν χρηματοδότηση για ερευνητική εργασία μέσω των δράσεων Marie Curie, από το 2007 και μετά, από τους οποίους ορισμένοι εργάστηκαν σε διεθνή έργα μεγάλης κλίμακας (συνολικής αξίας 314 εκατ. ευρώ) και άλλοι συμμετείχαν σε μικρότερα προγράμματα (αξίας 3,8 εκατ. ευρώ). Περισσότερα από 60 κινεζικά πανεπιστήμια συμμετέχουν σε ανταλλαγές με την ΕΕ.

Η κινεζική κυβέρνηση παρέχει υποστήριξη σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την ΕΕ που επιθυμούν να μάθουν κινεζικά, μέσω του σχεδίου γλωσσικών ανταλλαγών Κίνας–ΕΕ.

Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να λειτουργούν οι Σχολές επιχειρήσεων, δικαίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Schools of Business, Law and Renewable Energy) ΕΕ–Κίνας, με συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Η International Business School (CEIBS) ΕΕ–Κίνας, που ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 με έδρα τη Σαγκάη, έχει λάβει 33 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνεται στις 30 παγκοσμίως καλύτερες σχολές του είδους της από τους Financial Times.

Περισσότερες πληροφορίες:

Πολιτικός διάλογος με την Κίνα – εκπαίδευση, κατάρτιση, πολιτισμός, πολυγλωσσία και νεολαία

Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου ΕΕ-Κίνας

Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Twitter: @VassiliouEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58), Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar