Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

'We Mean Business': Comisia lansează o campanie pentru a stimula plasamentele de muncă

Bruxelles, 17 aprilie 2012 – Comisia Europeană lansează astăzi campania „We Mean Business”, al cărei scop este să încurajeze societățile să creeze mai multe plasamente pentru stagiari pentru a spori competențele tinerilor și capacitatea de inserție profesională a acestora. În același timp, stagiile pot ajuta tinerii să aibă o tranziție lină de la educație și formare profesională la un prim loc de muncă bun. De asemenea, plasamentele pot aduce beneficii societăților, permițându-le să identifice potențial excelenți angajați viitori care ar putea, cu ideile lor inovatoare, să fie esențiali pentru productivitatea și competitivitatea viitoare. În perioada 2012-2013, Comisia va oferi sprijin financiar pentru un total de 280 000 de plasamente prin intermediul programelor Leonardo da Vinci și Erasmus pentru studenții din domeniul formării profesionale și pentru cei din învățământul superior.

Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a declarat: „We Mean Business” va sprijini eforturile statelor membre de combatere a șomajului în rândul tinerilor, care a atins niveluri inacceptabil de ridicate în unele țări din UE. În special, dorim să atragem atenția asupra valorii plasamentelor internaționale, care pot îmbunătăți competențele lingvistice ale individului și care îl pot ajuta să fie mai încrezător și mai adaptabil. Studiile noastre arată că angajatorii apreciază din ce în ce mai mult aceste tipuri de competențe.”

Anchetele evidențiază faptul că un număr redus de societăți sunt conștiente de posibilitatea găzduirii unui stagiar printr-un program european1 Campania „We Mean Business” își propune să schimbe această situație și să demonstreze avantajele plasamentelor internaționale pentru societăți.

Campania are un site internet care conține informații și linkuri cu privire la modul în care se poate organiza sau găsi un plasament european. În statele membre vor avea loc evenimente de sensibilizare, vizate fiind camerele de comerț, agențiile de dezvoltare regională, organizațiile de sprijinire a întreprinderilor și alți „multiplicatori de informație” care pot evidenția avantajele plasamentelor pentru societăți.

Context

Ca parte a inițiativei sale „Oportunități pentru tineret”, prezentate în decembrie 2011 (IP/11/1568), Comisia Europeană s-a angajat să crească cu 30% numărul plasamentelor de lucru Leonardo da Vinci și Erasmus pentru studenții din domeniul formării profesionale și pentru cei din învățământul superior. În 2012, cel puțin 130 000 de tineri vor primi sprijin pentru un stagiu la un loc de muncă în străinătate. Această cifră ar trebui să crească la 150 000 anul viitor.

Studiile arată că stagiarii care dețin competențe lingvistice pot ajuta întreprinderile să intre pe noi piețe. În același timp, oportunitățile ratate de întreprinderile a căror forță de muncă duce lipsă de competențe lingvistice și de comunicare au un cost. Într-o anchetă a Comisiei din 2006, efectuată pe aproape 2 000 de întreprinderi, 11% dintre respondenți afirmă că au pierdut un contract ca urmare a lipsei competențelor lingvistice, cu un cost total de 50 milioane euro în total2.

În paralel cu campania „We Mean Business”, Comisia va adopta mâine (18 aprilie) un pachet cuprinzător de noi măsuri în scopul obținerii unei redresări generatoare de noi locuri de muncă. Unul dintre obiectivele principale ale acestuia va fi să stimuleze recrutarea în economia ecologică, serviciile de sănătate și tehnologia informației și comunicării.

Pentru informații suplimentare:

Mai multe despre inițiativa „Oportunități pentru tineret”:

http://ec.europa.eu/social/yoi

Pagina de internet a campaniei: http://we-mean-business.europa.eu

http://ec.europa.eu/culture

Site-ul internet al comisarului Androulla Vassiliou

Twitter: @VassiliouEU

Persoane de contact :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

1 :

Sondaj al Camerei de Comerț Belgian-Italiană, 2010

2 :

ELAN: efectele asupra economiei europene a lipsei cunoașterii de limbi străine în întreprinderi, 2006,

http://ec.europa.eu/languages/languages-mean-business/files/elan-full-report_en.pdf


Side Bar