Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie — Persbericht

Start van de campagne "50 jaar Gemeenschappelijk Landbouwbeleid"

Brussel, 23 januari 2012 – De Commissie heeft vandaag het startschot gegeven voor de "CAP@50 communication campaign", een communicatiecampagne naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) dat een hoeksteen is van de Europese integratie en de Europese burgers een halve eeuw lang voedselzekerheid en een leefbaar platteland heeft geschonken. De communicatiecampagne, die een heel jaar lang zal worden gevoerd, omvat een interactieve website, een rondreizende tentoonstelling, audiovisuele en gedrukte materialen en een aantal evenementen in Brussel en de lidstaten.

"2012 is een belangrijk jaar, niet alleen om de voorbije 50 jaar uit de geschiedenis te herdenken maar voor ons vooral ook om uit te kijken naar een nieuwe hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid" meent Dacian Cioloş, commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling. "In 1962 was de voornaamste bekommernis van de Europeanen genoeg voedsel op hun bord te krijgen. Voedselzekerheid is nog steeds belangrijk maar daarnaast zijn er ook nieuwe zorgpunten zoals de klimaatverandering en het duurzaam gebruik van de natuurlijke hulpbronnen. Deze campagne zal helpen om over deze ontwikkelingen na te denken".

Achtergrond

Onder de slogan "Een partnerschap tussen Europa en de landbouwers" is de CAP@50 campagne vandaag van start gegaan in het kader van een interinstitutioneel evenement dat in Brussel plaatsvond in aanwezigheid van meer dan 150 bij de geschiedenis en de huidige hervorming van het GLB betrokken genodigden van de instellingen van de EU, maar ook voormalige commissarissen voor Landbouw en andere belanghebbenden. ( Zie de video-animatie over de start van de campagne).

Er zijn ook diverse startvieringen gepland in de zes lidstaten die de EU hebben opgericht Duitsland (Berlijn, 20 januari); Italië (Verona, 2 februari); Frankrijk, (Parijs, 27 februari) en de Benelux (tbc, 4 april).

Gedurende het hele jaar 2012 zal op nationaal niveau en op EU-niveau een reeks evenementen worden georganiseerd en een rondreizende tentoonstelling zal vanaf het voorjaar van 2012 heel Europa aandoen. De tentoonstelling zal te zien zijn in verschillende instellingen van de EU en in verschillende lidstaten.

Op de website 50 jaar GLB in 22 talen kunt u een video bekijken over de invloed van de landbouw op ons dagelijks leven en een video waarin commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling, Dacian Cioloş, de campagne voorstelt. s Op de website zal de informatie over de verschillende evenementen die doorheen Europa plaatsvinden, voortdurend worden bijgewerkt. Het logo "50 jaar GLB. Klaar voor de toekomst" kan van de website worden gedownload.

Voor meer informatie

Campagne 50 jaar GLB (met alle video's en het logo):

http://ec.europa.eu/agriculture/50-years-of-cap/index_nl.htm

MEMO/12/32

Contact :

Roger Waite (+32 2 296 14 04)


Side Bar