Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Către un spațiu feroviar european unic: sistemul european de management al traficului feroviar (ERTMS)

Bruxelles, 16 aprilie 2012 - În prezent, în Europa se află în exploatare peste 20 de sisteme naționale de semnalizare și de control al vitezei. Din păcate, acestea nu sunt reciproc compatibile. Ineficiențele tehnice respective constituie un obstacol major în calea pieței transportului feroviar de marfă, aflată în creștere rapidă, în cazul căreia cel mai mare potențial îl are traficul transfrontalier. De asemenea, ele reprezintă piedici în calea dezvoltării unei rețele europene de transport mai ample.

Soluția este sistemul european de management al traficului feroviar (ERTMS). ERTMS stabilește un standard unic pentru echipamentele de semnalizare în întreaga Europă, controlând vitezele și încetinind trenurile dacă este necesar. El le va permite trenurilor să circule cu ușurință pe rețelele naționale compatibile, fără întârzieri, verificări suplimentare sau „mici ajustări”. ERTMS este un sistem modern de înaltă performanță, care va crea un spațiu feroviar unificat.

O mare parte din beneficiul ERTMS se va pierde dacă sistemul este implementat în mod izolat de doar o singură țară. Statele membre au decis împreună să accelereze implementarea, drept care trebuie să și acționeze împreună. Toți trebuie să conlucrăm dacă dorim ca trenurile să poată circula pe întreaga rețea transeuropeană”, a declarat Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei și responsabil cu transporturile.

Comisia Europeană și președinția daneză au deschis astăzi o conferință de două zile la Copenhaga, pe tema sistemului european de management al traficului feroviar (ERTMS). Această conferință este un eveniment important care urmărește să sporească interoperabilitatea căilor ferate europene, o etapă importantă în realizarea spațiului feroviar unic. Conferința abordează obstacolele care trebuie depășite întâi pentru a se putea obține serviciul transfrontalier eficient de care au într-adevăr nevoie europenii. De asemenea, conferința oferă ocazia de a prezenta o recomandare a Agenției Europene a Căilor Ferate cu privire la modalitățile de îmbunătățire a normelor tehnice pentru implementarea sistemului ERTMS. Aceasta va permite administratorilor de infrastructură să câștige eficiență și să scadă costurile atunci când instalează ERTMS. Noua versiune a ERTMS este așteptată în mod deosebit de Danemarca și de Elveția, deoarece aceste două țări au decis să o utilizeze pentru a-și echipa întreaga rețea în anii care vin.

Agenția Europeană a Căilor Ferate și Comisia s-au angajat în 2008 să prezinte această nouă versiune a specificației până în 2012 și sunt foarte mulțumit să constat că am realizat acest lucru. Acum vom putea implementa ERTMS la nivelul întregii noastre rețele, așa cum am plănuit”, a afirmat ministrul danez al transporturilor, Henrik Dam Kristensen.

Elveția a semnat deja un contract pentru echiparea întregii sale rețele până în 2017, cu un cost total de 250 milioane EUR (mai puțin de 80 000 EUR per kilometru). În Danemarca, problemele de semnalizare cauzate de administrarea infrastructurii generează aproximativ jumătate din toate întârzierile. Acesta este motivul pentru care implementarea ERTMS este inclusă în cadrul unui proiect mai amplu care are ca scop reînnoirea completă a sistemelor de semnalizare și management al traficului feroviar din Danemarca. Proiectul include și alte elemente, precum reînnoirea aparatelor de cale și echiparea trenurilor. Investiția totală se ridică la 3,2 miliarde EUR pe o perioadă de 12 ani.

Contact:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar