Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Úton az egységes európai vasúti térség felé: az Európai Vasúti Forgalomirányítási Rendszer (ERTMS)

Brüsszel, 2012. április 16. – Jelenleg húsznál is több – egymással sajnos nem kompatibilis – nemzeti jelző- és sebesség-ellenőrző rendszer működik Európában. E technikai hiányosságok hátráltatják a vasúti árufuvarozás gyorsan fejlődő piacának kiteljesedését, ahol a legtöbb lehetőség a nemzetközi forgalomban rejlik. Megnehezítik továbbá a kiterjedt európai közlekedési hálózat kialakítását is.

Megoldást az Európai Vasúti Forgalomirányítási Rendszer (ERTMS) kínál: egyrészt megteremti a jelzőberendezések egész Európára érvényes egységes szabványát, másrészt folyamatosan ellenőrzi a vonatok sebességét, és szükség esetén lelassítja a szerelvényeket. Kiépítésével zökkenőmentesen, azaz jelentősebb késés, kiegészítő ellenőrzések és az eltérő rendszerek „finomhangolása” nélkül lehet majd közlekedni a tagállamok kölcsönösen átjárhatóvá tett vasúti vonalai között. A korszerű és hatékony ERTMS a jövő egységes vasúti térségének kulcsa.

„Az ERTMS biztosította előnyök nagy részét nem tudjuk kamatoztatni, ha az elszigetelten, csupán egyetlen országban kerül bevezetésre. A tagállamok együtt döntöttek a rendszer kiépítésének folytatása mellett, ugyanígy, közös erővel kell tehát a tettek mezejére lépniük. Össze kell fognunk, ha azt szeretnénk, hogy a vonatok a teljes transzeurópai vasúthálózaton közlekedni tudjanak” – fogalmazott Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke.

A mai napon kezdetét vette Koppenhágában az az Európai Bizottság és a dán elnökség közös szervezésében megrendezésre kerülő kétnapos konferencia, amelynek központi témája az Európai Vasúti Forgalomirányítási Rendszer (ERTMS). A konferencia az európai vasutak kölcsönös átjárhatóságának javítása szempontjából meghatározó eseménynek számít, az egységes európai térség felé vezető út egyik fontos állomása. Napirendre tűzi azon akadályokat, amelyek legyőzése nélkül nem lehet gördülékeny határon átnyúló szolgáltatást nyújtani, ami pedig mindannyiunk érdeke. A konferencián az Európai Vasúti Ügynökség is lehetőséget kap, hogy ismertesse elképzelését, milyen módon lehetne javítani az ERTMS-rendszerrel történő felszerelés műszaki szabályain. E technikai kérdések tisztázásával a pályahálózat-működtetők a hatékonyság növelése mellett csökkenteni tudják az ERTMS kiépítésével járó költségeket is. Különösen Dánia és Svájc tekint várakozással az új ERTMS elé, hiszen e két ország úgy döntött, hogy az elkövetkezendő évek során teljes vasúti hálózatán kiépíti a rendszert.

Az Európai Vasúti Ügynökség és a Bizottság még 2008-ban vállalta, hogy 2012-re elkészíti az európai vasúti forgalomirányítási rendszer új változatát, és örömmel látom, hogy ez mostanra valóban elérhető közelségbe került. Így lehetőségünk nyílik – korábbi terveinknek megfelelően – vasúti hálózatunk egészét felszerelni az ERTMS-rendszerrel.” – nyilatkozta Henrik Dam Kristensen, Dánia közlekedési minisztere.

Svájc már aláírta azt a szerződést, amelynek keretében 2017-re az ország teljes hálózatán kiépítik a rendszert. A beruházás összköltsége 250 millió EUR, azaz kevesebb, mint 80 000 EUR kilométerenként. Dániában a késések mintegy feléért az infrastruktúra működtetéséből eredő jelzőrendszeri problémák tehetők felelőssé. Ezzel magyarázható, hogy az ERTMS kiépítése is részét képezi annak a nagyszabású projektnek, amelynek célja az ország vasúti jelző- és forgalomirányítási rendszerének korszerűsítése. A projekt kiterjed továbbá a biztosítóberendezések és a vonaton található berendezések felújítására is. A 12 évig tartó beruházás teljes összege 3,2 milliárd EUR.

Kapcsolattartók:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar