Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Комисар Георгиева предупреждава за възможна хуманитарна катастрофа в северната част на Мали

Брюксел, 11 април 2012 г.: „Ако в идващите дни не е налице бърз напредък за отварянето на хуманитарен коридор, позволяващ доставка на храни и лекарства за северната част на Мали, ще има голямо хуманитарно бедствие, което може да обхване и съседни страни“, предупреждава Кристалина Георгиева, европейският комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Европейската комисия отпуска допълнителни 9 млн. евро в отговор на новите хуманитарни нужди в северната част на Мали, но сраженията и несигурността затрудняват доставката на помощ за най-нуждаещите се от нея.

В резултат на насилието стотици хиляди хора бяха разселени или в северната част на Мали (приблизителният брой на вътрешно разселените лица надхвърля 100 000 души), или отвъд границите в съседни държави, предимно Алжир, Мавритания, Нигерия и Буркина Фасо (общо около 136 000 бежанци). Тези, които остават по домовете си, имат все по-малък достъп до основни услуги и стоки и са изложени на нападения и нарушаване на човешките права.

Комисар Кристалина Георгиева заяви: „Много от пропъдените от домовете си хора вече бяха на ръба на оцеляването поради продоволствената криза в Сахел. Опасявам се, че неотдавнашните прояви на насилие ще изострят още повече продоволствената криза както в северната част на Мали, така и в съседните страни, където бежанците се стичат в области на тежка продоволствена несигурност. Ето защо Комисията увеличава хуманитарна си помощ за онези, които са принудени да избягат от конфликта.“

„Способността ни да отговорим бързо на нарастващите нужди обаче е ограничена от несигурността. Призовавам всички страни, участващи в сраженията, да зачитат правата на цивилните и да спазват международното хуманитарно право, както и да осигурят безпрепятствен достъп на хуманитарните работници до нуждаещите се от помощ“, подчерта комисар Георгиева.

Финансирането на нова спешна помощ цели да увеличи мащабите на доставянето на храни, лекарства, вода и санитарно-хигиенни услуги за най-уязвимите разселени цивилни в северната част на Мали и в съседните страни. То ще бъде предоставено чрез агенции на ООН, Международния комитет на Червения кръст и международни неправителствени организации.

Европа продължава мащабната си хуманитарна операция във всички части на Сахел. Решени сме да не позволим продоволствената криза да се превърне в катастрофа и аз съм убедена, че нашата помощ ще спаси живота на милиони хора и ще помогне за облекчаване на положението в най-тежко засегнатите области“, увери комисар Георгиева.

Това финансиране от 9 млн. евро идва в допълнение към помощта в размер на над 280 млн. евро, която Комисията мобилизира в отговор на продоволствената криза, която засегна осем страни в региона на Западна Африка. Мали е сред най-тежко засегнатите, като 1,4 млн. души в момента се нуждаят от спешна продоволствена помощ.

Контекст

От януари сраженията в северната част на Мали принудиха стотици хиляди хора да напуснат домовете си. Миналия месец след насилието и политическите сътресения в столицата на Мали, Бамако, Европейската комисия преустанови временно цялата двустранна помощ за развитие за страната, която се разпределя от правителството. Въпреки това неутралната, безпристрастна и политически независима хуманитарна помощ, предоставяна от Комисията, продължава да постъпва директно до населението в нужда независимо от увеличаващите се предизвикателства.

Междувременно Мали се бори с проблема с хроничното недохранване, изострен от сушата през 2011 г, която предизвика продоволствена криза на цялата територия на Региона Сахел.

Задоволяването на нуждите на разселеното население е затруднено поради факта, че някои от местата в Мали, Мавритания, Нигерия и Буркина Фасо, където хората са потърсили убежище, са много изолирани и доставянето на помощи там представлява сериозно логистично предизвикателство. В допълнение, поради продоволствената криза ресурсите на агенциите за хуманитарна помощ са вече на изчерпване.

За повече информация:

MEMO/12/247

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Хуманитарна помощ от Европейската комисия:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Информационен бюлетин за продоволствената криза в Сахел:

http://ec.europa.eu/echo/aid/sub_saharian/sahel_en.htm

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)


Side Bar