Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE FA

Ευρωπαϊκη επιτροπη – Δελτιο τυπου

Asghar Farhadi – ο πρώτος νικητής του βραβείου MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 65ο Φεστιβάλ των Κανών

Βρυξέλλες, 4 Απριλίου 2012 – Η αρμόδια επίτροπος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, θα απονείμει το πρώτο βραβείο MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ιρανό σκηνοθέτη Asghar Farhadi την Κυριακή 20 Μαΐου 2012 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Κανών.

Ο Asghar Farhadi, ο οποίος έχει αναγνωριστεί στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο με τις ταινίες του «Σχετικά με την Ελί» (Αργυρή Άρκτος, Βερολίνο 2009) και «Ένας χωρισμός» (Χρυσή Άρκτος, Βερολίνο 2011, Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας 2012), θα λάβει, μαζί με τον παραγωγό του, Alexandre Mallet-Guy (Memento Films Production), το βραβείο MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχέδιο της νέας ταινίας τους που θα γυριστεί στη Γαλλία στα γαλλικά το προσεχές φθινόπωρο.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βραβεύω σήμερα τον κ. Farhadi γι’ αυτό το σχέδιο παραγωγής ταινίας που διαθέτει ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα και η οποία απεικονίζει τον ανοιχτό χαρακτήρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού τον οποίο υπερασπίζομαι καθημερινά. Μετά την παγκόσμια επιτυχία του αριστούργηματός του «Ένας χωρισμός», μας προσφέρει ένα νέο σχέδιο ταινίας που είναι τόσο κοινωνικό όσο και συγκινητικό και, κυρίως, αποπνέει παγκοσμιότητα», δήλωσε η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου.

Από την πλευρά του, ο Asghar Farhadi δήλωσε: «Σε καιρούς, όπως οι σημερινοί, που ορισμένοι πολιτικοί προσπαθούν να μετατρέψουν το όμορφο ουράνιο τόξο της πολιτιστικής πολυμορφίας στον κόσμο σε πεδίο διαφορών και συγκρούσεων, θεωρώ αυτό το βραβείο MEDIA για το σχέδιο της επόμενης ταινίας μου ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά το πρόγραμμα MEDIA και να το συγχαρώ για το λαμπρό του όραμα των αμοιβαίων ανταλλαγών μεταξύ των πολιτισμών με πλήρη αλληλοσεβασμό».

Νέο βραβείο MEDIA

Το βραβείο MEDIA απονέμεται στο καλύτερο σχέδιο παραγωγής, με μεγάλες δυνατότητες επιτυχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που υποβάλλεται από έναν σεναριογράφο και μια εταιρεία παραγωγής. Το σχέδιο επιλέχθηκε από τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν για να υποστηριχθεί η ανάπτυξή τους κατά το έτος 2012.

Η ταινία μπορεί να είναι μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων ή ντοκιμαντέρ, αλλά πρέπει να προορίζεται για προβολή στους κινηματογράφους. Τα έξοδα ανάπτυξης που είναι επιλέξιμα για να υποστηριχτούν από το MEDIA περιλαμβάνουν την εκπόνηση του σεναρίου, την έρευνα και τον καθορισμό των κύριων ηθοποιών και του προσωπικού, την κατάρτιση σχεδίου χρηματοδότησης, τα αρχικά σχέδια μάρκετινγκ και την παραγωγή δοκιμαστικού.

Η επιλογή του νικητή πραγματοποιείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον εκτελεστικό οργανισμό εκπαίδευσης, οπτικοακουστικών θεμάτων και πολιτισμού (EACEA).

Δημιουργική Ευρώπη – Το μέλλον του προγράμματος MEDIA

Αυτό το πρώτο βραβείο MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης σηματοδοτεί, επίσης, την έναρξη μιας νέας φάσης του προγράμματος MEDIA για την περίοδο 2014-2020, που ονομάζεται «Δημιουργική Ευρώπη».

Με τη «Δημιουργική Ευρώπη», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφέρει ένα ενιαίο πρόγραμμα το οποίο καλύπτει όλους τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς και παρέχει διάφορες χρηματοδοτικές επιλογές για επαγγελματίες στον χώρο του κινηματογράφου σε συγκεκριμένο πεδίο δράσης του MEDIA.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να βοηθήσει τους επαγγελματίες να εργαστούν σε διεθνές επίπεδο και να χρησιμοποιήσουν ψηφιακές τεχνολογίες, ώστε να βελτιωθεί η κυκλοφορία των ταινιών και άλλων πολιτιστικών έργων.

Όπως και στην περίπτωση του Asghar Farhadi, η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου επιθυμεί να παράσχει περισσότερη υποστήριξη σε καλλιτέχνες που εργάζονται εκτός των εθνικών συνόρων τους και υπόσχεται να διευκολύνει τις διακρατικές πολιτιστικές δραστηριότητες που διοργανώνονται τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και με τρίτες χώρες.

Με προϋπολογισμό 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020, το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» προβλέπει τη διάθεση πλέον των 900 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη του κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού τομέα (που επί του παρόντος καλύπτεται από το πρόγραμμα MEDIA και MEDIA Mundus) και σχεδόν 500 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα του πολιτισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει, επίσης, τη χορήγηση περισσότερων των 210 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα νέο ταμείο εγγυήσεων που προορίζεται να καλύψει τη χορήγηση τραπεζικών δανείων σε μικρούς επιχειρηματίες έως το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (βλέπε IP/11/1399).

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)

«Le Rendez-vous Européen» στο Φεστιβάλ των Κανών:

Pierre Laporte / Laurent Jourdren

+33 (0)1.45.23.14.14 / +336 42 82 15 33 / +336 21 04 45 79

info@pierre-laporte.com; Laurent@pierre-laporte.com


Side Bar