Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

„Az EU válság idején kiáll a világ legszegényebbjei mellett”– nyilatkozta Piebalgs biztos. Az Unió 2011-ben is a világ első számú donora volt

Brüsszel, 2012. április 4. – Az Európai Unió és annak 27 tagállama 2011-ben 53 milliárd eurót költött fejlesztési segélyre, ezzel továbbra is a világ legjelentősebb donorának számít, mivel világszinten a hivatalos segély több mint a fele tőle származik, derül ki a hivatalos fejlesztési segélyre fordított összegekre vonatkozó, OECD által ma nyilvánosságra hozott előzetes adatokból. Az erőteljes költségvetési megszorítások ellenére 16 tagállam képes volt növelni a segélyösszeget, hármójuk a világ öt legjelentősebb donorja közé tartozik és négyőjük már teljesítette azon célkitűzést, hogy bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 0,7%-át fejlesztési együttműködésre költi. Az Unió hivatalos fejlesztési támogatása jelenleg az uniós GNI 0,42%-a, az EU ezzel a többi nagy donor teljesítményén is túltesz. További erőfeszítések szükségesek azonban ahhoz, hogy 2015-re elérjük az uniós GNI 0,7%-ában megállapított célértéket.

Piebalgs biztos a következőképpen nyilatkozott: „Európa a válság ellenére megerősíti a világ legszegényebbjei iránt tanúsított szolidaritását. Az uniós segélynek köszönhetően az elmúlt tíz év során emberek millióinak sikerült kiemelkedni a szegénységből és számtalan emberéletet tudtunk megmenteni. A fejlesztési segély nemcsak a szolidaritást fejezi ki, hanem egyben a világ biztonságát és prosperálását előmozdító befektetés is. Ezért felszólítom a tagállamokat, hogy újólag erősítsék meg kötelezettségvállalásukat, mely szerint 2015-re a hivatalos fejlesztési segély szintjét (ODA) a GNI 0,7%-ára emelik.”

Ugyan a hivatalos uniós segély három egymást követő évben – még a gazdasági és pénzügyi válság alatt is – folyamatosan emelkedett, a 2011-es érték 2010-hez képest mintegy 500 millió eurós csökkenést mutat. Az uniós segély 2010-ben a GNI 0,44%-át, 2011-ben pedig annak 0,42%-át tette ki. Ennek okai a tagállamok eltérő eredményeiben keresendőek:

  • Négy EU-tagállam (Dánia, Luxemburg, Hollandia és Svédország) továbbra is túllépi a 0,7%-os célértéket, közülük Dánia, Luxemburg és Svédország a GNI 1%-át tekinti célszámnak.

  • Több tagállam közeledik a 0,7%-os célszám felé (pl. az Egyesült Királyság), illetve a 2010-re kitűzött 0,51%-os célérték szintje felett teljesít (Belgium, Írország, Finnország). Németország és Olaszország 2011-ben jelentősen emelte a fejlesztési segélyre előirányzott költségvetését.

  • Az Unióhoz 2004 óta csatlakozott tagállamok egy kivétellel mind szinten tartották vagy emelték a segélyek összegét. Jelentős emelést hajtott végre Észtország, Litvánia, Románia és Málta, utóbbi teljesítménye e tekintetben uniós viszonylatban is az első helyen áll.

Előzmények

2005-ben az uniós tagállamok elkötelezték magukat amellett, hogy 2015-re a hivatalos fejlesztési segélyt (ODA) a GNI 0,7%-ára emelik, 2010-re pedig 0,56%-os köztes célt tűztek ki. E célértékek az EU-15 esetében 0,7%-os ODA/GNI arányban, a 2004-ben és 2007-ben csatlakozott 12 tagállam esetében pedig a GNI 0,33%-ában megállapított egyéni célértékeken alapultak. Egyetlen más donor sem tett ilyen jelentős kötelezettségvállalást a segély növelésére.

A mai napon ismertetett adatok alapját két forrás képezi. Az uniós tagállamok többsége esetében az információkat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szolgáltatta, mely szervezet a Fejlesztési Támogatási Bizottságának (DAC) tagjaitól, valamint azon egyéb országoktól gyűjt segélyezéssel kapcsolatos adatokat, amelyek a rájuk vonatkozó adatokról jelentést nyújtanak be számára. A többi uniós tagállam tekintetében a Bizottság gyűjtötte össze az információkat a fejlesztésfinanszírozás elszámoltathatóságáról szóló 2012. évi uniós jelentéshez, amely 2012 júniusában kerül közzétételre.

További információk

Lásd még: MEMO/12/243

Andris Piebalgs európai fejlesztési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

A EuropeAid Fejlesztési és Együttműködési Főigazgatóság honlapja:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_hu.htm

Kapcsolattartók:

Catherine Ray (+32 2 296 99 21)

Wojtek Talko (+32 2 297 85 51)

1. ábra: Az EU hivatalos fejlesztési segélye globális viszonylatban

2. ábra: A 2015-ös célkitűzés felé történő előrehaladás tendenciái

1. táblázat: A hivatalos fejlesztési segély 2011-es szintje és előrejelzések a 2015-ös célkitűzések vonatkozásában


Side Bar