Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия – Съобщение за медиите

Комисията актуализира списъка на ЕС с въздушните превозвачи, които подлежат на оперативна забрана

Брюксел, 3 април 2012 г. — Европейската комисия прие днес 19-тата актуализация на списъка на ЕС с въздушните превозвачи, които по съображения, свързани с безопасността подлежат на оперативна забрана или оперативни ограничения в рамките на Съюза.Conviasa, въздушен превозвач, сертифициран във Венецуела, се добавя към списъка поради нерешени проблеми с безопасността. След провеждането на конструктивни консултации, либийските компетентни органи решиха да предприемат строги мерки спрямо всички въздушни превозвачи, сертифицирани в Либия, с които им налагат забрана за полети в ЕС най-малко до ноември 2012 г.

Заместник-председателят на Комисията и комисар по транспорта Сийм Калас заяви: „Комисията няма да пести усилията си, когато съдейства на съседните на ЕС държави да изградят технически и административен капацитет за преодоляване на всички затруднения в сферата на безопасността по възможно най-бързия и най-ефикасен начин. А дотогава безопасността е на първо място. В това отношение не можем да си позволим никакви компромиси. Когато разполагаме с достоверна информация за въздушни превозвачи, които не спазват условията за безопасност както във, така и извън Европейския съюз, трябва да предприемем действия, за да предотвратим всички рискове за безопасността.“

Европейската комисия прие днес 19-тата актуализация на т. нар. „европейски списък за безопасност“ с въздушните превозвачи, които по съображения, свързани с безопасността подлежат на оперативна забрана или други оперативни ограничения в рамките на Съюза. Решението се основава на единодушната позиция на Комитета по авиационна безопасност, съставен от представители на 27-те държави — членки на ЕС, Хърватия, Норвегия, Исландия, Швейцария, както и на Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ). Новият списък заменя предишната версия от ноември 2011 г. и е на разположение на уебсайта на Комисията.

С цел да се гарантира, че рисковете за безопасността са под контрол беше необходимо да се наложи оперативна забрана върху Conviasa, въздушен превозвач, сертифициран в Боливарска република Венецуела поради редица проблеми с безопасността, свързани с инциденти и с резултатите от наземните инспекции, проведени на летища в ЕС. Показателите за безопасност на два други венецуелски въздушни превозвача, Estellar Latinoamerica и Aerotuy, също бяха щателно проверени; на този етап се счита, че мерки не са необходими. Въпреки това тези два въздушни превозвача остават обект на засилено наблюдение.

Установени са сериозни пропуски по отношение на надзора на безопасността, осъществяван върху въздушните превозвачи, сертифицирани в Либия. В тази връзка бяха проведени консултации с либийските компетентни органи в областта на гражданското въздухоплаване и либийския министър на транспорта. Впоследствие тези органи приеха ограничения, приложими към всички въздушни превозвачи, сертифицирани в Либия, с които им се налага забрана за полети в ЕС, която влиза в сила незабавно и ще продължи най-рано до 22 ноември 2012 г. С оглед на горепосоченото Комисията, подкрепена от Комитета за авиационна безопасност, реши, че включването на либийските въздушни превозвачи в европейския списък за безопасност не е необходимо. Въпреки това прилагането на мерките, предприети от либийските компетентни органи остава под пряко наблюдение.

Актуализацията на списъка обхваща и въздушни превозвачи в държави, вече включени в него при предишни решения: за Демократична република Конго се добавя Jet Congo Airways; за Република Екваториална Гвинея се добавя Punto Azul, а GETRA, Guinea Airways, UTAGE, Euroguineana de Aviacion y Transportes, General Work Aviacion, Star Equatorial Airlines и EGAMS се изваждат от списъка въз основа на доказателства, че са прекратили дейността си; за Индонезия се добавят TransNusa Aviation Mandiri, Enggang Air Service, Surya Air, Ersa Eastern Aviation и Matthew Air Nusantara, които неотдавна са сертифицирани в Индонезия, а Megantara се изважда от списъка въз основа на доказателства, че е прекратил дейността си; за Мавритания, Mauritania Airlines се добавя, а Mauritania Airways се изважда от списъка въз основа на доказателства, че е прекратил дейността си; за Филипините се добавят Aero Equipment Aviation Inc, AirAsia Philippines, Certeza Infosys Corp., Mid-Sea Express, Southern Air Flight Services, NorthSky Air Inc., Island Helicopter Services.

Комисията признава усилията на компетентните надзорни органи на Албания, Аруба, Индонезия, Либия, Пакистан и Русия в посока на реформиране на системата на гражданското въздухоплаване и по-специално за повишаване на безопасността като гаранция за ефективното и системно прилагане на международните стандарти за безопасност. Комисията е готова да подкрепи активно тези реформи в сътрудничество с ИКАО, държавите — членки на ЕС и Европейската агенция за авиационна безопасност.

Комисията продължава изцяло и при всяка възможност да подкрепя по-широкото прилагане на международните стандарти за безопасност. С оглед на това тя упълномощи Европейската агенция за авиационна безопасност да проведе редица мисии за техническа помощ в подкрепа на усилията на компетентните органи в някои държави да повишат нивото на безопасност.

Актуализираният европейски списък за безопасност включва всички превозвачи, лицензирани в 21 държави (общо 279 известни въздушни превозвачи), чиито операции подлежат на пълна забрана в Европейския съюз: Афганистан, Ангола, Бенин, Република Конго, Демократична република Конго, Джибути, Екваториална Гвинея, Габон (с изключение на трима превозвачи в режим на ограничения и определени условия), Индонезия (с изключение на шестима превозвачи), Казахстан (с изключение на един превозвач в режим на ограничения и определени условия), Киргизката република, Либерия, Мавритания, Мозамбик, Филипините, Сиера Леоне, Сао Томе и Принсипи, Судан, Свазиленд и Замбия.

Списъкът включва и пет индивидуални превозвача: Blue Wing Airlines (Суринам), Meridian Airways (Гана), Rollins Air (Хондурас), Silverback Cargo Freighters (Руанда) и Conviasa (Боливарска република Венецуела).

Освен това списъкът включва 11 авиокомпании, които подлежат на оперативни ограничения и имат право на летателна експлоатация в ЕС при строго определени условия: Air Astana (Казахстан), която е посочена по-горе, Air Koryo (Корейска народнодемократична република), Airlift International (Гана), Air Service Comores, Afrijet, Gabon Airlines и SN2AG (Габон), Iran Air, TAAG Angolan Airlines, Air Madagascar и Jordan Aviation.

За контакти:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar