Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT PT EL CS PL SL RO TR

Europese Commissie - Persbericht

eTwinning-project voor grensoverschrijdend leren: schoolprojecten van het jaar bekendgemaakt

Brussel/Berlijn, 29 maart 2012. Meer dan 155 000 leerkrachten uit 31 landen die gebruik maken van informatie- en communicatietechnologieën (ICT) om grensoverschrijdende onderwijsprojecten op te zetten zijn betrokken bij het “eTwinning-project” van de Europese Commissie, dat dit jaar acht jaar bestaat. Van 29 tot en met 31 maart komen in Berlijn 500 leerkrachten samen om ideeën uit te wisselen voor toekomstige eTwinning-initiatieven en om de beste eTwinning-projecten van het jaar, waaraan scholen uit Italië, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Frankrijk, Turkije, Spanje, Nederland, Tsjechië, Griekenland, Roemenië, Portugal en Slovenië hebben deelgenomen, onder de aandacht te brengen.

Androulla Vassiliou, Europees Commissaris voor Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken, zei er het volgende over: “eTwinning is veel meer dan een online hulpmiddel om ICT in scholen te promoten. Het heeft een basisgemeenschap gecreëerd en het is in veel scholen een katalysator voor verandering geworden. Dit is allemaal te danken aan het enthousiasme van duizenden leerkrachten en leerlingen. De Commissie heeft voorgesteld om het eTwinning-project uit te breiden tot een onderdeel van het nieuwe programma “Erasmus voor iedereen” (2014-2020) om er een platform van te maken voor alle scholen die met steun van de EU grensoverschrijdend samenwerken.”

eTwinning-prijzen

De zes winnende projecten zijn gekozen uit meer dan 300 inzendingen en zijn verdeeld in drie leeftijdscategorieën: 4-11 jaar, 12-15 jaar en 16-19 jaar. Elk project geeft een voorbeeld van een innoverende praktijk waarbij minstens twee scholen uit verschillende landen op een nieuwe en creatieve manier samen leren.

“Reporting without borders” bijvoorbeeld, bracht studenten samen van Lycée Marguerite Yourcenar (Frankrijk), Grupul Scolar "Dr Mihai Ciuca" (Roemenië) en Zespół Szkół nr 1 uit Pszczyna (Polen). eTwinning maakte het mogelijk elkaars sterktes en talenten te gebruiken om samen een e-magazine te schrijven.

Bij de eTwinning-prijzen zijn er aparte categorieën voor het leren van Frans en Spaans, en er is een speciale "Marie Skłodowska-Curie-prijs" voor wetenschappelijke projecten. De laatstgenoemde wordt gesponsord door de Franse en Poolse nationale ondersteuningsdiensten voor eTwinning.

Wat is eTwinning?

eTwinning maakt gebruik van op ICT gebaseerde steun, instrumenten en diensten die het voor scholen eenvoudiger maken om op om het even welk gebied partnerschappen op te richten.

Het project maakt deel uit van het Comenius-programma van de EU en het ontvangt ongeveer 10 miljoen euro sponsoring per jaar. Het financiert geen individuele projecten, maar biedt instrumenten en steun aan leerkrachten en leerlingen, zoals het eTwinning-portaal en cursussen voor leerkrachten.

De nationale ondersteuningsdiensten, organisaties en instellingen die eTwinning in alle EU-landen plus Kroatië, IJsland, Noorwegen en Turkije vertegenwoordigen en promoten, bieden opleiding en ondersteuning (telefonisch en online), organiseren ontmoetingen en nationale wedstrijden, en voeren pr-campagnes.

Voor meer informatie:

Winnaars van de eTwinning-prijzen van 2012

eTwinning-portaal 

Website over de eTwinning-Conferentie 

Europese Commissie: Comenius-programma

Europese Commissie: Erasmus voor iedereen (2014-2020)

Website van Androulla Vassiliou

Twitter @VassiliouEU

Contact:

Dennis Abbott (+32 22959258)

Dina Avraam (+32 22959667)


Side Bar