Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Az Európai Bizottság konzultációt indított a fizetésképtelenséggel kapcsolatos uniós jog modernizációjáról

Brüsszel, 2012. március 30. – Az Európai Bizottság a mai napon konzultációt indított a fizetésképtelenségre vonatkozó uniós szabályok aktualizálásáról. A jelenleg hatályos, 2000-ben megalkotott szabályok (a fizetésképtelenségi rendelet) azt rögzítik, hogy valamely társaság vagy jogi személy több tagállamra kiterjedő csődje esetén miként kell összehangolni az eljárást. A konzultációval a Bizottság arra keres választ, hogy a meglévő rendeletet – az üzleti szféra és az egységes piac támogatása érdekében – felül kell-e vizsgálni, és milyen módon. A konzultáció az Európa 2020 stratégiában előírt, a munkahelyek megőrzésére, a gazdasági fellendülés és a fenntartható fejlődés serkentésére, illetve a beruházási ráta emelésére irányuló uniós törekvések részét képezi.

A fizetésképtelenség egy dinamikus és modern gazdaságban hétköznapi jelenségnek számít. A vállalkozások mintegy 50%-a öt évet sem ér meg. 2010-ben az EU-ban összesen 220 000 vállalkozás került felszámolás alá, ami azt jelenti, hogy Európában naponta körülbelül 600 vállalkozás ment csődbe. Ez a tendencia 2011-ben is folytatódott. Ezért fontos tehát, hogy olyan modern jogszabályokat és hatékony eljárásokat biztosítsunk a kellő gazdasági háttérrel rendelkező vállalkozások számára, amelyekkel azok sikerrel leküzdhetik a pénzügyi nehézségeket és újabb esélyt kaphatnak.

„A fizetésképtelenségről szóló jogszabályok modernizálása elengedhetetlen a pénzügyi stabilitás és a hatékony pénzügyi rendszer érdekében. E jogszabályok a modern egységes piac lényeges alkotóelemét képezik, és egyben elősegítik a vállalkozók kockázatvállalását is. Adott esetben pedig rögzítik a vállalkozás felszámolásának rendezett keretét” – nyilatkozta Viviane Reding, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos, majd hozzátette: „A fizetésképtelenséggel kapcsolatos modern jogszabályok további lökést adnak majd a gazdaságnak, mivel ezáltal a rövid távon pénzügyi nehézségekkel küszködő, ugyanakkor gazdaságilag biztos lábon álló vállalkozások egy második esélyt kaphatnak. Ezért folytatunk konzultációt a vállalkozásokkal, a jogi szakemberekkel, az igazságügyi hatóságokkal és a lakossággal.”

A 2000. évi fizetésképtelenségi rendelet fokozta a jogbiztonságot, és megkönnyítette az igazságügyi együttműködést a több országot érintő fizetésképtelenségi ügyekben. Ám a rendelet alkalmazásának tíz éve alatt jelentősen módosultak a fizetésképtelenségről szóló tagállami jogszabályok, és a gazdasági és politikai környezet is alaposan átalakult, ami mind a rendelet felülvizsgálata mellett szól.

A Bizottság a konzultáció során a kis- és középvállalkozások, az önfoglalkoztatók, a felszámolóbiztosok, az igazságügyi és egyéb hatóságok, a hitelezők, a tudományos dolgozók és a nyilvánosság fizetésképtelenséggel kapcsolatos – különösen a több országot érintő ügyekben szerzett – tapasztalatait kívánja összegyűjteni. A Bizottság a válaszok fényében dönt majd a jelenlegi jogi keret tökéletesítésének és aktualizálásának szükségességéről és módjáról.

A konzultáció 2012. június 21-ig tart.

A konzultáció az alábbi linken érhető el: http://ec.europa.eu/justice/newsroom/civil/opinion/120326_en.htm

Előzmények

A fizetésképtelenséggel kapcsolatos uniós jogszabályokat a fizetésképtelenségi eljárásról szóló 1346/2000/EK rendelet (fizetésképtelenségi rendelet) foglalja magában, amely 2002. május 31-e óta alkalmazandó. A fenti jogszabály rendelkezéseket tartalmaz a joghatóságra, az elismerésre és az e területen alkalmazandó jogra vonatkozóan, valamint rendelkezik a több tagállamban indított fizetésképtelenségi eljárás koordinálásáról is. A rendelet akkor alkalmazandó, ha az adósnak egynél több tagállamban van vagyona vagy hitelezője.

További információk:

Európai Bizottság – Fizetésképtelenségi eljárás:

http://ec.europa.eu/justice/civil/commercial/insolvency/index_en.htm

A Jogérvényesülési Főigazgatóság híroldala:

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Viviane Reding alelnök, uniós jogérvényesülési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

Kapcsolattartók:

Matthew Newman (+32 2 296 24 06)

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)


Side Bar