Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

A számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem európai uniós központja az internetes bűnözők elleni küzdelem és az e-fogyasztók védelme érdekében

Brüsszel, 2012. március 28. – A becslések szerint naponta több mint egymillió ember válik a számítástechnikai bűnözés áldozatává világszerte. A számítástechnikai bűnözés által okozott költségek elérhetik a 388 milliárd dollárt világszerte.

A mai napon az Európai Bizottság a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem európai központjának létrehozását javasolja, hogy segítse az európai polgárok és vállalkozások védelmét az egyre növekvő számítógépes fenyegetések ellen. A központot az Európai Rendőrségi Hivatalon (Europol) belül hozzák létre Hágában (Hollandia). A központ az európai kapcsolattartó pont lesz a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelemben és a szervezett bűnözői csoportok által elkövetett illegális online tevékenységekre fog összpontosítani, különösen azokra, amelyek nagy nyereséget hoznak a bűnözők számára, mint például a hitelkártyákkal és banki adatokkal kapcsolatos internetes csalás.

Az uniós szakértők azon is dolgozni fognak, hogy megelőzzék az elektronikus bankszolgáltatásokkal és online foglalásokkal kapcsolatos tevékenységek elleni bűncselekményeket, így erősítve az e-fogyasztók bizalmát. A számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem európai központja figyelmét a közösségi oldalak profiljának az e-bűnözés beszivárgása elleni védelmére fogja összpontosítani, valamint segíteni fogja az internetes személyazonosság-lopás elleni küzdelmet. Azokra a bűncselekményekre is összpontosít, amelyek súlyos kárt okoznak áldozataiknak, mint a gyermekek online szexuális kizsákmányolása, valamint a számítógépes támadások, amelyek az Unión belüli kritikus infrastruktúrákat és információs rendszereket érintik.

„Európaiak milliói használják az internetet online banki ügyintézésre, internetes vásárlásra, valamint szabadságuk megtervezésére vagy családtagjaikkal és barátaikkal az internetes közösségi hálózatokon keresztül való kapcsolattartásra. Ahogy mindennapi tevékenységeinknek egyre nagyobb része folyik az interneten keresztül, a szervezett bűnözés lépés tart ezzel a változással, – és ezek a bűncselekmények mindannyiunkat érintenek” – jelentette ki Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos. „Nem hagyhatjuk, hogy a számítástechnikai bűnözők megzavarják digitális életünket. Az Europolon belüli számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem európai központja az együttműködés fontos csomópontja lesz a szabad, nyitott és biztonságos internet védelmében.”

2011-ig az európai háztartások közel háromnegyedének (73%) volt otthoni internetes hozzáférése és 2010-ben az uniós polgárok egyharmada (36%) vette igénybe az internetes banki szolgáltatásokat. Az európai fiatalok nyolcvan százaléka az internetes közösségi hálózatokon tartja a kapcsolatot egymással és hozzávetőlegesen 8 billió euró cserél gazdát minden évben az elektronikus kereskedelemben világszerte.

Ennek következtében a számítástechnikai bűnözés fellendülőben van és a számítástechnikai bűnözők nyereséges piacot hoztak létre illegális tevékenységeik körül, ahol a hitelkártyaadatokat mindössze 1 euróért adják-veszik a szervezett bűnözői csoportok egymás között, egy hamisított hitelkártya körülbelül 140 euróba, míg a banki adatok mindössze 60 euróba kerülnek.

A számítástechnikai bűnözés a közösségi médiát is célpontnak tekinti: mintegy 600 000 Facebook fiókot blokkolnak mindennap különböző típusú hackertámadások miatt és több mint 6 700 000 különféle bot-fertőzött számítógépet találtak 2009-ben.

Az európai központ feladata az lesz, hogy figyelmeztesse az uniós tagállamokat a komolyabb várható veszélyekre, és felhívja figyelmüket online védelmi rendszereik hiányosságaira. Azonosítani fogja a számítástechnikai bűnözés szervezett hálózatait és a virtuális tér prominens elkövetőit. Operatív támogatást nyújt konkrét nyomozások során, legyen az igazságügyi segítségnyújtás vagy a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelemmel foglalkozó közös nyomozócsoportok felállításában való segítségnyújtás révén.

Feladatának elvégzése, valamint a tagállamokban a számítástechnikai bűncselekmények ügyeiben nyomozók, az ügyészek és a bírák megfelelőbb támogatása érdekében, a központ majd összefogja a nyílt forrásokból, a magánvállalkozásoktól, a rendőrségtől és a kutatói közösségtől kapott információkat. Az új központ tudásbázisként is szolgál majd a nemzeti rendőrségek számára a tagállamokban és összehangolja az európai számítástechnikai bűncselekményekkel kapcsolatos szakértelemre és képzésekre vonatkozó erőfeszítéseket. A központ képes lesz a számítástechnikai bűncselekmények ügyeiben nyomozók, az ügyészek és a bírák, valamint a magánszektor megkereséseire válaszolni konkrét műszaki és kriminalisztikai kérdésekben.

A központ platformként szolgál majd az európai számítástechnikai bűncselekmények ügyeiben nyomozók számára, ahol egységes hangon szólalhatnak meg az IT-iparral, egyéb vállalkozásokkal a magánszférában, a kutatói közösséggel, a felhasználók egyesületeivel és civil társadalmi szervezetekkel. Végezetül a központ célja, hogy a szélesebb nemzetközi partnerségek és kezdeményezések számára természetes partner legyen a számítástechnikai bűnözés területén.

A központ a tervek szerint jövő év januárjában kezdi meg működését.

A Központ létrehozásához, jelenleg az szükséges, hogy az Europol költségvetési hatósága elfogadja a Bizottság javaslatát.

Előzmények

A Bizottság a 2010. november 22-én elfogadott „EU Internal Security Strategy in Action” („az EU belső biztonsági stratégiájának megvalósítása”) (IP/10/1535 és MEMO/10/598) stratégia keretében jelentette be azon szándékát, hogy létrehozza a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem európai központját. A számítástechnikai bűnözés elleni fellépés stratégiai prioritása is tükröződik a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem stratégiai és operatív célkitűzéseiben, amelyekről megállapodás született a tagállamok, a Tanács, a Bizottság és az Europol között.

A számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem európai központjáról szóló mai közlemény azon intézkedéssorozat része, amely megpróbálja megóvni a polgárokat az internetes bűnözéstől, kiegészítve az olyan jogalkotási javaslatokat, mint a információs rendszerek elleni támadásokról szóló uniós irányelvjavaslat, amelynek szövegét jelenleg tárgyalják az Európai Parlamentben (IP/10/1239 és MEMO/10/463) vagy a 2011-ben elfogadott, a gyermekek online szexuális kizsákmányolása és a gyermekpornográfia elleni küzdelemről szóló irányelv (IP/10/379 és MEMO/10/107).

További információk:

MEMO/12/221

Cecilia Malmström, uniós belügyekért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

A Belügyi Főigazgatóság honlapja:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm

Contacts :

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar