Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Център на ЕС по киберпрестъпност ще се бори с престъпниците онлайн и ще защитава потребителите на електронни услуги

Брюксел, 28 март 2012 г. — Смята се, че над един милион души дневно стават жертва на киберпрестъпления по света. Щетите от киберпрестъпленията в световен мащаб могат да достигнат 388 млрд. долара.

Европейската комисия предложи днес да бъде създаден Европейски център по киберпрестъпност, чрез който европейските граждани и предприятия ще бъдат защитени от увеличаващите се кибератаки. Центърът ще бъде създаден в рамките на Европейската полицейска служба (Европол) в Хага (Нидерландия). Той ще бъде основно място за борба с киберпрестъпността в Европа и работата му ще бъде съсредоточена върху незаконните онлайн дейности, извършвани от организирани престъпни групи, и по-специално върху дейностите, чрез които се реализират големи печалби, като онлайн измамите с кредитни карти и банкови данни.

Експертите от ЕС ще работят също така за предотвратяването на киберпрестъпления, засягащи електронното банкиране и резервациите онлайн, като по този начин ще се повиши доверието на потребителите на електронни услуги. Сред акцентите в работата на Европейския център по киберпрестъпност ще бъде защитата на създадените в социалните мрежи профили от престъпно проникване и оказването на помощ в борбата с кражбите на онлайн самоличност. Центърът ще се съсредоточи също така върху киберпрестъпленията, които нанасят тежки вреди, като сексуалната експлоатация на деца онлайн и кибератаките срещу важни инфраструктури и информационни системи в Съюза.

„Милиони европейци използват интернет за банкиране от вкъщи, пазаруване онлайн и планиране на ваканции или за да поддържат връзка със своите близки и приятели посредством социалните мрежи. Но както онлайн услугите придобиват все по-голямо значение във всекидневието ни, така и организираната престъпност следва тази тенденция и този тип престъпления засягат всички ни“, заяви европейският комисар по въпросите на вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. „Не можем да позволим на киберпрестъпниците да пречат на ежедневието ни, свързано с цифровите технологии. Европейският център по киберпрестъпност в рамките на Европол ще се превърне във важен център за сътрудничество за предоставянето на свободни, достъпни и безопасни интернет услуги.“

Към 2011 г. почти три четвърти от европейските домакинства (73 %) са имали интернет достъп у дома, а през 2010 г. над една трета от гражданите на ЕС (36 %) са използвали онлайн банкиране. Осемдесет процента от младите европейци поддържат контакти чрез социалните мрежи, а електронните търговски операции възлизат на приблизително 8 трилиона долара годишно.

Вследствие на това киберпрестъпността нараства и киберпрестъпниците са създали печеливш пазар, свързан с извършваните от тях незаконни дейности, на който данни от кредитни карти могат да бъдат закупени от организирани престъпни групи за едно евро, подправена кредитна карта — за около 140 евро, а банкови данни — за 60 евро.

Киберпрестъпленията засягат и социалните медии: всеки ден около 600 000 профила във Фейсбук биват блокирани вследствие на различни видове опити за хакерски атаки. През 2009 г. над 6 700 000 компютъра са били заразени с вируси.

Европейският център ще предупреждава държавите членки на ЕС за заплахи от киберпрестъпления и ще насочва вниманието им към слабости в тяхната сигурност онлайн. Той ще идентифицира организирани мрежи за киберпрестъпления и известни престъпници в киберпространството. Освен това ще предоставя оперативна подкрепа при конкретни разследвания, като оказва съдействие в съдебномедицинската сфера или помага за сформирането на съвместни екипи за разследването на киберпрестъпления.

За да изпълнява задачите си и да оказва ефективна подкрепа на следователите, прокурорите и съдиите в държавите членки в борбата с киберпрестъпленията, центърът ще събира информация от открити източници, предприятия, полицията и научните среди. Той ще бъде използван като източник на данни за националната полиция в държавите членки и ще обединява европейския експертен опит и образователни дейности в областта на киберпрестъпността. Новият център ще може да отговаря на запитвания от следователи, прокурори, съдии и частния сектор по конкретни технически и съдебномедицински въпроси, свързани с киберпрестъпността.

Той ще служи за платформа на европейските следователи в сферата на киберпрестъпността, които ще могат да участват в дискусии с представители на компютърната индустрия, компании от частния сектор, научноизследователските среди, потребителски асоциации и организации на гражданското общество. Очаква се съвсем естествено центърът да стане партньор в по-мащабни международни инициативи, свързани с киберпрестъпността.

Предвижда се центърът да започне работа през януари следващата година.

За да може центърът да бъде създаден, предложението на Комисията трябва да бъде одобрено от бюджетния орган на Европол.

Контекст

Комисията обяви намерението си да създаде Европейски център по киберпрестъпност в съобщението си „Стратегията за вътрешна сигурност на ЕС в действие“ (IP/10/1535 и MEMO/10/598), прието на 22 ноември 2010 г. Борбата с киберпрестъпността е стратегически приоритет и това е отразено и в стратегическите и оперативните цели, договорени между държавите членки, Съвета, Комисията и Европол.

Днешното съобщение на Комисията за създаването на Европейски център по киберпрестъпност е част от поредица от мерки, чиято цел е да предпазят гражданите от престъпленията онлайн. То представлява допълнение към законодателни предложения, като Директивата относно атаките срещу информационните системи, която е в процес на обсъждане в Европейския парламент (IP/10/1239 и MEMO/10/463), и Директивата относно борба със сексуалната експлоатация на деца онлайн и детската порнография, приета през 2011 г. (IP/10/379 и MEMO/10/107).

За повече информация

MEMO/12/221

Уебсайт на Сесилия Малмстрьом, комисар по въпросите на вътрешните работи:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

Уебсайт на ГД „Вътрешни работи“:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm

За контакти:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar