Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

CLIMATE-ADAPT: a szakpolitikai döntéshozatal új eszköze

Brüsszel, 2012. március 23. – A mai napon megkezdi működését az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás európai platformja (CLIMATE-ADAPT) az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EKÜ) központjában, Koppenhágában. A CLIMATE-ADAPT az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást segítő interaktív online eszköz. A beindítására szervezett rendezvényen Connie Hedegaard, az Európai Bizottság éghajlat-politikai biztosa vesz részt Ida Auken dán környezetvédelmi miniszter és Jacqueline McGlade, az EKÜ ügyvezető igazgatója kíséretében.

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás európai platformja nyilvánosan hozzáférhető, online felület (http://climate-adapt.eea.europa.eu). Célja a szakpolitikai döntéshozók támogatása az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra irányuló intézkedések és politikák kidolgozásában, legyen szó uniós, tagállami, regionális vagy akár helyi szintről. Az alkalmazkodás azt jelenti, hogy előre számolunk az éghajlatváltozás káros hatásaival, és megfelelő lépéseket teszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk vagy minimalizáljuk a várható károkat.

A CLIMATE-ADAPT fejlesztése az európai szakemberek és szakpolitikai döntéshozók közösségének támogatásával történt. Az online eszköz segítségével a felhasználók az alábbiakkal kapcsolatban nyerhetnek másokkal megosztható és saját munkáikba beépíthető információkat:

  • A várható éghajlatváltozás Európában

  • Régiók, országok és ágazatok sebezhetősége most és a jövőben

  • Tagállami, regionális és több tagállamot érintő alkalmazkodási lépések és stratégiák

  • Esettanulmányok az alkalmazkodásról és a jövőbeni alkalmazkodás lehetőségeiről

  • Az alkalmazkodás tervezését segítő online eszközök

  • Az alkalmazkodással kapcsolatos kutatások, iránymutatások, jelentések, információforrások, linkek, hírek és események.

Hedegaard biztos kijelentette: „Az eszköz óriási segítség lehet abban, hogy a döntéshozók a polgárok javát leginkább szolgáló megoldásokat válasszák. A bevált módszerek és a kerülendő intézkedések megosztásában még van mit fejlődnünk; ez az új, interaktív eszköz tovább fokozza majd erőfeszítéseink hatékonyságát.”

Az éghajlatváltozás hatásai jelentős társadalmi, környezeti és gazdasági veszélyt jelentenek az európai és a globális közösségre. Az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek – heves esőzések és árvíz, hőhullámok és aszályos időszakok –, a hósapkák olvadása és az átlaghőmérséklet, valamint a tengerszint emelkedése egyre fokozottabban kihat majd a megélhetésre, az élelmiszer-előállításra, az energiaellátásra, az infrastruktúrára, az ökoszisztémára, és ezáltal a társadalom egészére. A 2003-as forró nyár 10 milliárd euró veszteséget okozott az uniós növénytermesztésnek, állattenyésztésnek és erdőgazdálkodásnak az aszály, a hőterhelés és a tűzvészek együttes hatása miatt a Munich Re számításai alapján.

Az EU Közös Kutatóközpontja által készített PESETA-tanulmány becslése szerint, ha napjainkban az éghajlat olyan lenne, mint a 2080-as évekre előre jelzett, akkor az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás nélkül az EU gazdasága évente 20-65 milliárd eurós kárt szenvedne. Ez a kockázat azonnali cselekvést tesz szükségessé annak biztosítására, hogy társadalmunk képes legyen az éghajlatváltozás következményeihez alkalmazkodni, csökkentse a változás negatív hatásait, valamint éljen az előnyös lehetőségekkel. Számos esetben lehetne üdvös az alkalmazkodás: Jelenleg például az EU-t egyedül az árvizek miatt évi 6,4 milliárd euró gazdasági kár éri, és 2050-re ez az összeg várhatóan megtöbbszöröződik a hetedik keretprogram ClimateCost elnevezésű projektjének kalkulációja alapján. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó intézkedések a várható költségek töredékéért elejét tudnák venni a károknak.

Hogy az alkalmazkodás legjobb módjára vonatkozó szükséges döntések megszülethessenek, nélkülözhetetlen, hogy megbízható adatok álljanak rendelkezésre az éghajlatváltozás várható hatásával, a változás társadalmi-gazdasági aspektusaival, valamint a különféle alkalmazkodási lehetőségek költségeivel és előnyeivel kapcsolatban. A Bizottság 2009-es, alkalmazkodással foglalkozó fehér könyve hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozásra adandó sikeres alkalmazkodási válaszlépések fő gátja az ismeretek hiánya.

A következő lépések

A CLIMATE-ADAPT eszközt a koppenhágai székhelyű Európai Környezetvédelmi Ügynökség fogja fenntartani és működtetni. A CLIMATE-ADAPT a kutatási eredményeken alapuló alkalmazkodási politikák kidolgozásában szerepet játszó tudásalap létrehozását fogja támogatni. Az online eszköz adatokkal járul hozzá egy átfogó uniós alkalmazkodási stratégia kidolgozásához, melyet a Bizottság a tervek szerint 2013 elején fogad majd el. A stratégia célja a tagállamok, a nemzetközi szervezetek és a helyi érdekelt felek igényei szerinti támogatás biztosítása megfelelő uniós szintű lépésekkel.

További információk:

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás európai platformja:

http://climate-adapt.eea.europa.eu

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz:

http://ec.europa.eu/clima/policies/adaptation/index_en.htm

A http://webcast.ec.europa.eu honlapon a rendezvény 2012. március 23-án, 10:00 és 13:30 között élőben követhető.

Contacts :

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)

Stephanie Rhomberg (+32 2 298 72 78)


Side Bar