Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES SV PT FI SK

Europese Commissie - Persbericht

Milieu: 14 bedrijven genomineerd voor de Europese milieuprijzen voor bedrijven van 2012

Brussel, 22 maart 2012 – De kandidaten voor de Europese milieuprijzen voor bedrijven (EBAE = European Business Awards for the Environment) van 2012 zijn voorgedragen na een juryvergadering van twee dagen in het Deense Kopenhagen. De 14 finalisten zijn afkomstig uit België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Portugal, Slowakije, Finland en het Verenigd Koninkrijk. De winnaars zullen bekendgemaakt worden tijdens een ceremonie op 24 mei 2012 in Brussel, tijdens de Groene Week, de jaarlijkse milieuconferentie van de Europese Commissie. De Europese milieuprijzen voor bedrijven worden uitgereikt aan vernieuwende ondernemingen die met succes innovatie, concurrentievermogen en opmerkelijke milieuprestaties combineren.

Europees commissaris voor milieu, Janez Potočnik, zei hierover het volgende: "Om te kunnen gedijen in een wereld met beperkte hulpbronnen moeten onze economieën voortaan efficiënter met de natuurlijke hulpbronnen omgaan. De Europese milieuprijzen voor bedrijven tonen aan dat dit mogelijk is. Met deze prijzen worden bedrijven bekroond die hulpbronnen tijdens hun levenscyclus op de best mogelijke manier benutten om zoveel mogelijk economische waarde te scheppen met zo weinig mogelijk belasting voor het milieu."

De finalisten werden geselecteerd uit 156 kandidaten afkomstig uit 24 lidstaten en kandidaat-lidstaten. Het hoge aantal mededingers – een stijging met 10% in vergelijking met de wedstrijd van 2010 – laat zien dat de Europese bedrijven duidelijk meer begaan zijn met het milieu en ondanks het huidige economische klimaat bereid zijn om vernieuwende milieupraktijken toe te passen.

De projecten die dit jaar werden ingediend, kwamen uit zeer diverse sectoren zoals telecommunicatie, detailhandel, eco-design, vervoer, voeding en de bouw. Hoewel een aantal grote bedrijven en organisaties aan de wedstrijd deelnamen, waren de meeste deelnemers kleine en middelgrote ondernemingen en micro-bedrijven. Het grootste aantal ingediende projecten viel onder de nieuwe categorie "biodiversiteit" en was afkomstig van bedrijven die uitstekende resultaten konden voorleggen wat betreft het behoud van biodiversiteit en de ondersteuning van natuurlijke ecosystemen.

De in het kader van de wedstrijd ingediende projecten waarmee de bedrijven een bijdrage aan duurzame ontwikkeling leveren, konden in vijf categorieën worden ingedeeld: producten, goed voor 52 projecten; management, goed voor 47 projecten; processen, goed voor 46 projecten; internationale samenwerking tussen ondernemingen, goed voor 11 projecten; en handel en biodiversiteit, goed voor 62 projecten.

De jury van hoog niveau, die werd voorgezeten door Claus Torp, vice‑directeur generaal van het Deense ministerie voor Milieuzaken, bestond uit 20 deskundige afgevaardigden van Europese en nationale autoriteiten, de academische wereld, het bedrijfsleven en de sector groene technologie.

Achtergrond

De Europese milieuprijzen voor bedrijven werden voor het eerst uitgereikt in 1987 door het directoraat-generaal Milieu van de Europese Commissie. De prijsuitreiking is een tweejaarlijks evenement en heeft ten doel waardering te laten blijken voor en een beloning toe te kennen aan Europese bedrijven die dankzij hun bijdrage aan innoverende praktijken en aan het concurrentievermogen de economische groei stimuleren maar tezelfdertijd ook het milieu beschermen.

In het kader van de wedstrijd worden aan bedrijven vijf prijzen uitgereikt, namelijk voor managementpraktijken, eco-vriendelijke producten, duurzame processen, internationale samenwerking tussen ondernemingen en – de meest recente – activiteiten voor het behoud van de biodiversiteit.

De wedstrijd is voor alle bedrijven toegankelijk, ongeacht de grootte en ongeacht of het bedrijf in een EU-lidstaat of in een kandidaat-lidstaat gevestigd is. De indiening van de projecten in het kader van de wedstrijd Europese milieuprijzen wordt beheerd door nationale instanties, die voor de nodige coördinatie zorgen. Gegadigden dienen eerst op nationaal vlak mee te dingen en de selectie te doorstaan en kunnen dan op Europees niveau hun kans wagen. Op deze wijze is gegarandeerd dat de bedrijven die de Europese prijs in de wacht slepen de "crème de la crème" zijn, m.a.w. de meest vooruitziende, verantwoordelijke en innovatieve bedrijven in heel Europa.

Voor meer informatie

Voor meer informatie over de prijzen, de selectieprocedure en de eerdere EBAE wedstrijden, ga naar: http://ec.europa.eu/environment/awards/

The finalists for the 2012 EBAE

The shortlisted entries per category are as follows:

The Management Award

For companies with outstanding strategic vision and management systems that enable them to continuously improve their contribution to sustainable development.

 • Águas do Douro e Paiva, S.A – SME – Portugal

Project Title: An integrated and sustainable management model for drinking water utilities

 • Marks & Spencer – Major corporation - United Kingdom

Project Title: Marks and Spencer Plan A - Doing the Right Thing

 • SNCF – Major corporation - France

Project Title: The implementation of Sustainable Procurement creates value:a global value for the business, the Environment, the Society and the suppliers!

The Product Award

For companies that have developed a new product or related service that makes an outstanding contribution to sustainable development.

 • Aquamarine Power – SME - United Kingdom

Project Title: Aquamarine Power’s Oyster wave energy technology

 • LichtBlick AG – Major Corporation - Germany

Project Title: Generating “swarm power” with intelligently controlled at-home power plantss

 • Ochsner Wärmepumpen GmbH – SME – Austria

Project Title: New generation of Air-Source Heatpumps by OCHSNER Heat Pump Company

The Process Award

For companies that have developed and applied a new production technology that makes an outstanding contribution to sustainable development.

 • Freudenberg Sealing Technologies (FST) – Major Corporation – Germany

Project Title: Narrow Strip Forming Laser Technology (SUL): A process technology innovation for manufacturing metal rings for dynamic seals in a sustainable way which conserves both resources and the environment.

 • Sener Ingeniería y Sistemas - Major Corporation - Spain

Project Title: Gemasolar, the Sun's cathedral

 • UMICORE – Major Corporation – Belgium

Project Title: Recycling of NiMH and Li-ion batteries; a sustainable new business

The International Business Cooperation Award

For companies that actively promote the sharing of knowledge and technology in international cross-sector partnerships, which contribute to sustainable growth in developing countries.

 • GreenStream Network plc – SME - Finland

Project Title: Expanding Climate Knowledge in China: A Co-Operative Business Approach

 • Inensus GmbH – SME - Germany

Project Title: MicroPowerEconomy – a Private Public Partnership model for comprehensive island-grid village electrification with renewable energy

The Business and Biodiversity Award

A new category for companies that have demonstrated outstanding achievements in halting biodiversity loss and supporting natural ecosystems.

 • Café Direct - SME - United Kindgom

Project Title: Adaptation for Smallholders to Climate Change (AdapCC)

 • Slovenské elektrárne, a.s. - major Corporation – Slovakia

Project Title: Energy for Nature: Saving most precious animal species in Slovak mountains (the Tatras National Park)

 • Voies Navigables de France - major Corporation – France

Project Title: Restoring the French waterways embankments in an ecological engineering approach

Contact:

Robert Flies (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar