Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija – Sporočilo za medije

Zračni promet: države članice podpirajo revizijo pravil EU o storitvah zemeljske oskrbe

Bruselj, 22. marec 2012 – Podpredsednik Evropske komisije Siim Kallas, pristojen za promet, je danes pozdravil podporo držav članic predlogu Komisije o reviziji obstoječih pravil EU o storitvah zemeljske oskrbe.

Podpredsednik Kallas je povedal: „Letališča se soočajo s pomanjkanjem zmogljivosti, tri od štirih zamud letov so posledica težav na zemlji in ne v zraku. Nujno je treba izboljšati kakovost in učinkovitost storitev zemeljske oskrbe. Današnji sporazum vzpostavlja pravo ravnovesje med omogočanjem večje izbire letalskim družbam glede kakovostnih ponudnikov storitev ter krepitvijo varstva delavcev v tej zelo delovno intenzivni panogi.“

Sporazum z ministri ščiti dva ključna elementa, ki sta v središču predlogov Komisije o zemeljski oskrbi:

1. Letalske družbe potrebujejo več izbire pri odločanju, kdo izvaja njihove storitve zemeljske oskrbe – to pomeni vsaj tri izvajalce na vsakem večjem letališču.

Zagotoviti popolno odprtje trga samooskrbe za letalske družbe in povečanje minimalnega števila izvajalcev storitev (v omejenih storitvah) z dva na tri na velikih letališčih: to bo letalskim družbam zagotovilo večjo izbiro rešitev glede zemeljske oskrbe na letališčih EU.

2. Storitve visoke kakovosti so odvisne od visokokakovostne delovne sile – to pomeni izboljšanje pogojev za stabilno zaposlitev izvajalcev zemeljske oskrbe.

Omogočiti državam članicam, da še izboljšajo varstvo pravic delavcev, da se lahko uslužbenci premestijo pod obstoječimi pogoji, kadar dobi pogodbo za izvajanje storitev nov ponudnik: to je bistveno za zagotovitev pogojev za stabilno zaposlitev, da se ohrani visokokakovostna delovna sila v tej delovno intenzivni panogi.

Predlogi Komisije glede zemeljske oskrbe

Za udoben, varen in zanesljiv let so potrebne številne storitve zemeljske oskrbe, kot so čiščenje kabin, polnjenje goriva, odstranjevanje ledu pozimi (deicing) in ravnanje s prtljago.

Predlogi Komisije so namenjeni zagotavljanju, da imajo letalske družbe večjo izbiro rešitev glede storitev zemeljske oskrbe, dajejo letališčem več nadzora nad usklajevanjem storitev zemeljske oskrbe ter pojasnjujejo pravila o usposabljanju in premeščanju osebja, ki opravlja storitve zemeljske oskrbe.

Za dosego teh ciljev je Komisija 1. decembra 2011 sprejela predlog za boljšo ureditev storitev zemeljske oskrbe na letališčih EU, in sicer v okviru zakonodajnega svežnja za boljša letališča, skupaj s predlogi glede letaliških slotov in omejitev hrupa na letališčih (glej IP/11/1484 in MEMO/11/857). Glede zemeljske oskrbe je Komisija predlagala razveljavitev Direktive 96/67/ES in njeno nadomestitev z novo uredbo.

Zemeljska oskrba zajema različne storitve za letalske družbe, ki se opravljajo na letališčih za podporo delovanju letalskih družb. Ne vključuje le tehničnih storitev, kot so vzdrževanje letal, storitve v zvezi z gorivom in oljem ter ravnanje s tovorom, ampak tudi storitve, ki so bistvene za varnost in udobje potnikov, kot so prijava, ponudba hrane in pijače, ravnanje s prtljago in prevoz po letališču.

Naslednji koraki

O predlogu mora še vedno glasovati Evropski parlament na prvi obravnavi. Predlagana ureditev storitev zemeljske oskrbe je prvi izmed treh zakonodajnih predlogov zakonodajnega svežnja za boljša letališča. Komisija pričakuje, da bo Svet po današnji razpravi o zemeljski oskrbi obravnaval predpise o hrupu in slotih, pri čemer je predsedstvo najavilo, da bo delovna skupina že prihodnji teden začela z obravnavo vprašanja hrupa.

Kontakta:

Helen Kearns +32 22987638

Dale Kidd +32 22957461


Side Bar