Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Légi közlekedés: a tagállamok támogatják a földi kiszolgálásra vonatkozó uniós szabályok felülvizsgálatát

Brüsszel, 2012. március 22. – Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke ma örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a tagállamok támogatják a földi kiszolgálással kapcsolatos jelenlegi európai uniós szabályok felülvizsgálatára vonatkozó bizottsági javaslatot.

Siim Kallas alelnök a következőket mondta: „A repülőterek kapacitáshiánnyal küzdenek, és négy járatkésés közül hármat nem a légi, hanem a földi problémák idéznek elő. Égető szükség van a földi kiszolgálás minőségének és hatékonyságának javítására. A légitársaságoknak nagyobb választékot kell biztosítani a minőségi szolgáltatók terén, miközben szükség van a munkavállalók védelmének megerősítésére is e nagyon munkaerő-igényes ágazatban: a mai megállapodás mindkét szempontot kellő mértékben figyelembe veszi.”

A miniszterekkel ma elért megállapodás megőrzi a földi kiszolgálásra vonatkozó bizottsági javaslatok két leglényegesebb elemét:

1. A légitársaságoknak több választási lehetőséget kell nyújtani a tekintetben, hogy kire bízzák a földi kiszolgálást – azaz minden fontosabb repülőtéren legalább három szolgáltatót kell engedélyezni.

A saját kiszolgálási piac teljes megnyitásának biztosítása a légitársaságok számára, valamint a nagy repülőtereken a szolgáltatók legalacsonyabb számának kettőről háromra történő megemelése (a korlátozott szolgáltatások vonatkozásában): mindez garantálni fogja az uniós repülőtereken a légitársaságok számára rendelkezésre álló földi kiszolgálási megoldások választékának bővítését.

2. Nincsenek magas színvonalú szolgáltatások kiváló minőségű munkaerő nélkül – azaz a földi kiszolgálásban dolgozók számára stabil foglalkoztatási feltételeket kell biztosítani.

Lehetővé kell tenni a tagállamok számára, hogy erősebben védjék a munkavállalók jogait, így a személyzetet a fennálló feltételek mellett át lehetne venni, ha új szolgáltató kapja a szerződést: ennek döntő jelentősége van a magas minőségű munkaerő biztosításához szükséges stabil foglalkoztatási feltételek szempontjából ebben a munkaerő-igényes ágazatban.

A földi kiszolgálásra vonatkozó bizottsági javaslatok

A kényelmes, biztonságos és megbízható repüléshez számos földi kiszolgálási szolgáltatásra van szükség, például a repülőgép takarítására, üzemanyagtöltésre, télen jégtelenítésre, valamint poggyászkezelésre.

A Bizottság javaslatainak célja, hogy bővüljön a földi kiszolgálási megoldások választéka a légitársaságok számára és a repülőterek nagyobb hatáskörrel rendelkezzenek a földi kiszolgálási szolgáltatások összehangolásában; emellett a földi kiszolgálási személyzet képzésére és átvételére vonatkozó szabályok tisztázását is célozzák.

E célok elérése érdekében a Bizottság a jobb repülőterekre vonatkozó intézkedéscsomag keretében 2011. december 1-jén az uniós repülőtereken történő földi kiszolgálásról szóló rendeletjavaslatot terjesztett elő, a repülőtéri résidőkről és a repülőtéri zajkorlátozásokról szóló javaslatokkal együtt (lásd: IP/11/1484 és MEMO/11/857). A földi kiszolgálással kapcsolatban a Bizottság a 96/67/EK irányelv hatályon kívül helyezésére és új rendelettel történő felváltására tett javaslatot.

A földi kiszolgálás körébe a légitársaságok részére a repülőtereken nyújtott, a légitársaságok működését támogató szolgáltatások széles köre tartozik. Nemcsak technikai jellegű szolgáltatásokat ölel fel, mint a légijármű-karbantartási, az üzemanyaggal és az olajjal kapcsolatos szolgáltatások és a rakománykezelés, de az utasok biztonsága és kényelme szempontjából lényeges szolgáltatások is ide tartoznak, például az utasfelvétel, az utasellátás, a poggyászkezelés és a repülőtéri felszíni közlekedés.

A következő lépések

A javaslatot az Európai Parlamentnek első olvasatban még meg kell szavaznia. A földi kiszolgálásra vonatkozó rendeletjavaslat a jobb repülőterekre vonatkozó intézkedéscsomagba tartozó három jogalkotási javaslat első darabja. A földi kiszolgálásról folytatott mai megbeszéléseket követően a Bizottság arra számít, hogy a Tanács a zajkorlátozásokra és a résidőkre vonatkozó rendeleteken fog dolgozni; az elnökség bejelentette, hogy a zajkorlátozásokról szóló rendelettel a megfelelő munkacsoport már a jövő héten foglalkozni fog.

Kapcsolattartók:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar