Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Felavatják a nagyméretű informatikai rendszerekkel foglalkozó új uniós ügynökséget

Brüsszel, 2012. március 21. – A holnapi napon Észtország fővárosában, Tallinban felavatásra kerül a nagyméretű uniós informatikai rendszerek irányításával foglalkozó új ügynökség. A rendezvényen Cecilia Malmström, uniós belügyekért felelős biztos is részt vesz. Az új ügynökség elsődleges feladata, hogy a hét minden napján huszonnégy órában biztosítsa a Vízuminformációs Rendszer (VIS) és az EURODAC működését. Az ügynökség előreláthatóan 2012 decemberétől kezdi meg teljes körű működését.

A biztos asszony beszédet intéz majd a tagállamok képviselőihez, a Bizottság, az EUROJUST és az EUROPOL, valamint a társult országok megfigyelőihez. Ezt követően sor kerül az igazgatótanács alakuló ülésére, melynek napirendjén fontos költségvetési, pénzügyi és szervezése témák szerepelnek.

„Az elvárások komolyak, és az előttünk álló feladatok száma sem kevés” – mondta Cecilia Malmström. „Az ügynökségnek ezért mihamarabb az általunk kívánt olyan kiválósági központtá kell válnia, amely nyomon követi a legígéretesebb technológiai újdonságokat, feltérképezi azok alkalmazási módjait és szoros együttműködésben dolgozik az érdekelt felekkel.”

2013-tól a Schengeni Információs Rendszer második generációjának (SIS II) igazgatása is az ügynökség feladatkörébe tartozik. Az ügynökség felel majd e rendszerek biztonságát érintő területekért, a kommunikációs infrastruktúrához kapcsolódó egyes feladatokért és egyéb tevékenységekért, többek között a megfigyelésért és a jelentéstételért, a statisztikákért és a nemzeti hatóságok képzéséért.

Alapvető célkitűzés továbbá – különösen a jelenlegi gazdasági válság idején –, hogy az ügynökség kezdeményező módon törekedjen arra, hogy működésének minden egyes szakaszában költséghatékony megoldásokat tárjon fel és alkalmazzon.

A beindítási szakaszt követően az ügynökség fokozatosan kiépítheti majd azt a szakértelmet és szakismeretet, amivel végső soron kiválósági központtá fejlődhet a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség nagyméretű IT-rendszereinek fejlesztése és igazgatása területén, biztosítva, hogy a rendelkezésre álló legjobb technológiákat és eljárásokat használja.

Az ügynökséget a későbbiekben adott esetben felkérhetik e szakpolitikai területtel kapcsolatos egyéb informatikai rendszerek kifejlesztésére és igazgatására is.

Előzmények

Az ügynökség létrehozásáról szóló rendeletet (1077/2011/EU rendelet) 2011 októberében fogadták el.

A jelenleg zajló intenzív előkészítő munkálatok célja, hogy 2012. december 1-jére – az ügynökség ugyanis ettől az időponttól lesz teljesen működőképes – rendelkezésre álljon a szükséges személyzet, infrastruktúra és eljárások.

Az informatikai rendszerekkel foglalkozó ügynökség nem áll összefüggésben a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem európai központjára irányuló javaslatokkal, amelyeket a Bizottság a közeljövőben terjeszt majd elő.

További információk:

MEMO/12/197

Cecilia Malmström, belügyekért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

A Belügyi Főigazgatóság honlapja:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm

Kapcsolattartók :

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar