Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA ES NL FI EL LT NO TR

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Se anunță câștigătorii Premiului UE 2012 pentru patrimoniu cultural / Premiilor Europa Nostra

Bruxelles/Haga, 20 martie 2012 – Comisia Europeană și Europa Nostra anunță astăzi câștigătorii Premiului Uniunii Europene 2012 pentru patrimoniu cultural / Premiilor Europa Nostra (a se vedea mai jos lista câștigătorilor). Premiile vor fi înmânate la 1 iunie în cadrul unei ceremonii la Mănăstirea Jerónimos de la Lisabona în prezența doamnei Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret și a lui Plácido Domingo, tenorul de renume mondial, președinte al Europa Nostra. Evenimentul va fi organizat sub patronajul președintelui Portugaliei, Aníbal Cavaco Silva, care va fi de asemenea prezent la eveniment, și al președintelui Comisiei, José Manuel Barroso. Șase dintre cele 28 de proiecte câștigătoare vor fi desemnate laureate ale „marelui premiu”, fiind astfel recunoscute drept cele mai marcante realizări ale anului 2012 în domeniul patrimoniului.

„Patrimoniul cultural al Europei este unic în lume. Premiul Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural scoate în evidență excelența în conservare, cercetare, educație, formare și sensibilizare, precum și contribuția exemplară adusă de persoane fizice și grupuri. Aș dori să felicit călduros câștigătorii ediției din acest an pentru că ne-au reamintit de patrimoniul nostru bogat și divers, pe care nu trebuie să-l considerăm în niciun caz un bun dobândit. Avem obligația de a-l păstra pentru viitoarele generații”, a declarat comisarul Vassiliou.

„Sunt foarte bucuros că Europa Nostra a avut din nou Comisia Europeană ca partener în celebrarea activității remarcabile în domeniul patrimoniului cultural. Doresc să felicit, totodată, Comisia pentru confirmarea angajamentului său de a sprijini obiectivele noastre comune prin propunerea privind programul „Europa creativă”. Finanțările europene sunt vitale: ele stimulează creativitatea și inovarea, ajutându-ne să reînviem trecutul și să ne păstrăm comorile pentru viitor”, a adăugat președintele Europa Nostra, Plácido Domingo.

Context

Cei 28 de câștigători au fost selectați dintre 226 de proiecte depuse în 31 de țări. Premiile cuprind patru categorii – conservare, cercetare, contribuții exemplare și educație, formare și sensibilizare. Pentru fiecare categorie s-a reunit un juriu distinct compus din experți independenți din întreaga Europă. Toți câștigătorii primesc o placă sau un trofeu. Cei șase câștigători ai „marelui premiu” primesc, în plus, câte 10 000 EUR.

Patrimoniul cultural aduce o contribuție semnificativă, și deseori subestimată, la dezvoltarea și crearea de locuri de muncă. Sectorul reprezintă o parte importantă a industriilor culturale și creative, care oferă locuri de muncă pentru 8,5 milioane de persoane în UE și contribuie cu 4,5 % la PIB-ul Europei. Se estimează că investițiile în conservarea patrimoniului cultural efectuate de organisme publice și private totalizează 5 miliarde EUR pe an. Cifrele publicate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) arată că 40 % din turismul mondial conține o componentă culturală. De asemenea, patrimoniul cultural este o resursă esențială pentru dezvoltarea durabilă și coeziunea socială.

Premiile beneficiază de sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene, care a investit, începând cu 2007, circa 30 de milioane EUR în cofinanțarea proiectelor de patrimoniu. Și alte programe cu finanțare UE asigură sprijin: Fondul european de dezvoltare regională a alocat 6 miliarde EUR pentru cultură pentru perioada 2007-2013. Din această sumă, 3 miliarde EUR sunt destinați pentru protejarea și conservarea patrimoniului cultural, 2,2 miliarde EUR pentru dezvoltarea infrastructurii culturale și 775 de milioane EUR pentru cofinanțarea serviciilor culturale, precum formarea profesională, educația în domeniul artelor și al patrimoniului, promovarea itinerarelor culturale, etc. Alți 150 de milioane EUR au fost puși la dispoziție începând cu 1998 prin intermediul programelor-cadru ale UE pentru cercetare și dezvoltare tehnologică.

Pentru informații suplimentare:

Prezentările proiectelor câștigătoare (site-ul internet al Europa Nostra)

http://ec.europa.eu/culture

Site-ul internet al comisarului Androulla Vassiliou

Twitter: @VassiliouEU

http://flickr.com/photos/europanostra

http://www.youtube.com/europanostrachannel

Notă pentru editori:

Europa Nostra este un ONG paneuropean care reprezintă vocea patrimoniului cultural. Ea reunește și reprezintă 250 de organizații neguvernamentale și non-profit din peste 50 de țări europene, numărând împreună cel puțin 5 milioane de membri. De asemenea, Europa Nostra beneficiază de susținerea a peste 150 de organisme publice și întreprinderi asociate și a peste 1500 de membri. Rețeaua sa vastă de profesioniști și voluntari este implicată în păstrarea patrimoniului cultural al Europei pentru generațiile prezente și viitoare.

Ceremonia de acordare a Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural / Premiilor Europa Nostra 2012 va avea loc la Lisabona la 1 iunie în cadrul Congresului anual pentru patrimoniul european al Europa Nostra.

Termenul limită de depunere a propunerilor pentru următoarele premii este 1 octombrie 2012. Se preconizează ca ceremonia de premiere să aibă loc la Atena în iunie 2013.

Câștigătorii premiilor 2012 (în ordine alfabetică, pe țări)

Categoria 1 — Conservare

Categoria 2 — Cercetare

Categoria 3 — Contribuții exemplare

Categoria 4 — Educație, formare și sensibilizare

Persoane de contact:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58), Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Elena Bianchi +31 703024058, http://twitter.com/europanostra

Giuseppe Simone +31 703024059


Side Bar