Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA ES NL FI LT RO NO TR

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Δελτίο τύπου

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ/ Europa Nostra για το 2012

Bρυξέλλες/Χάγη, 20 Μαρτίου 2012 - Οι νικητές του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Europa Nostra για το 2012 ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra (βλέπε κατάλογο παρακάτω). Τα βραβεία θα απονεμηθούν την 1η Ιουνίου κατά τη διάρκεια τελετής στο μοναστήρι Jerónimos της Λισαβόνας, παρουσία της Επιτρόπου για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, κυρίας Ανδρούλλας Βασιλείου και του παγκόσμιας φήμης τενόρου και Προέδρου της Europa Nostra Plácido Domingo. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του κ. Aníbal Cavaco Silva, Προέδρου της Πορτογαλίας, που θα είναι επίσης παρών, και του κ. José Manuel Barroso, Προέδρου της Επιτροπής. Από τα 28 σχέδια που βραβεύτηκαν, τα έξι θα χαρακτηριστούν ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς του 2012 («grand prix»).

«Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης είναι μοναδική στον κόσμο. Το βραβείο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για την πολιτιστική κληρονομιά αναδεικνύει την αριστεία στους τομείς της συντήρησης, της έρευνας, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της ευαισθητοποίησης, καθώς και των ειδικών υπηρεσιών από άτομα και ομάδες. Θα ήθελα να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στους φετεινούς νικητές, επειδή μας υπενθύμισαν τον πλούτο και την πολυμορφία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που δεν θα πρέπει ποτέ να τη θεωρούμε δεδομένη. Αποτελεί παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε η Επίτροπος κ. Βασιλείου.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και πάλι εταίρος της Europa Nostra στην ανάδειξη εξαιρετικών έργων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα ήθελα, επίσης, να συγχαρώ την Επιτροπή για την επιβεβαίωση της δέσμευσής της να υποστηρίζει τους κοινούς μας στόχους μέσω του προτεινόμενου προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη». Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έχει ζωτική σημασία: προωθεί τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, που βοηθούν να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη του παρελθόντος μας και να διαφυλαχθούν οι θησαυροί μας στο μέλλον», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Εuropa Nostra, Plácido Domingo.

Ιστορικό

Οι 28 νικητές επιλέχθηκαν μεταξύ 226 σχεδίων που υποβλήθηκαν από 31 χώρες. Τα βραβεία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες - συντήρηση, έρευνα, ειδικές υπηρεσίες, και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση. Για κάθε κατηγορία υπάρχει ειδική κριτική επιτροπή που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από ολόκληρη την Ευρώπη. Όλοι οι νικητές θα λάβουν αναμνηστική πλάκα ή έπαθλο. Καθένας από τους έξι νικητές των «grand prix» θα λάβει, επίσης, 10 000 ευρώ.

Η πολιτιστική κληρονομιά έχει μια ξεχωριστή - και συχνά υποτιμημένη - συμβολή στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη. Ο τομέας αυτός αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής και δημιουργικής μας βιομηχανίας που παρέχει θέσεις εργασίας σε 8,5 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ και συμβάλλει έως και κατά 4,5% στο ευρωπαϊκό ΑΕγχΠ. Οι δαπάνες για τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κοστολογούνται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνουν ότι το 40% του παγκόσμιου διεθνούς τουρισμού έχει μια πολιτισμική διάσταση. Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί επίσης κύριο πόρο για την αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Τα βραβεία υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει επενδύσει περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ για τη συγχρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2007. Άλλα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ παρέχουν επίσης υποστήριξη: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης διέθεσε 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τον πολιτισμό κατά την περίοδο 2007-2013. Από αυτό το ποσό, 3 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών, ενώ 775 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για συγχρηματοδότηση πολιτιστικών υπηρεσιών όπως επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση στις τέχνες και στην κληρονομιά, προώθηση διαδρομών πολιτιστικής κληρονομιάς, κ.ά.· επιπλέον, 150 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί μέσω των προγραμμάτων-πλαισίων της ΕΕ για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη από το 1998.

Περισσότερες πληροφορίες:

Παρουσιάσεις των έργων που βραβεύτηκαν (δικτυακός τόπος Europa Nostra)

http://ec.europa.eu/culture

Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Twitter: @VassiliouEU

http://flickr.com/photos/europanostra

http://www.youtube.com/europanostrachannel

Σημείωση για τους συντάκτες:

Η Europa Nostra είναι μια ΜΚΟ ευρωπαϊκής εμβέλειας που λειτουργεί ως φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Φέρνει σε επαφή και εκπροσωπεί 250 μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές χώρες, που συνολικά εκπροσωπούν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια πολίτες. Υποστηρίζεται επίσης από περισσότερες από 150 δημόσιες υπηρεσίες και εταιρείες, καθώς και από πάνω από 1 500 ανεξάρτητα μέλη. Το τεράστιο δίκτυο επαγγελματιών και εθελοντών της έχει αναλάβει τη δέσμευση να διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης για τη σημερινή γενιά και τις γενιές του μέλλοντος.

Η τελετή απονομής του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Europa Nostra για το 2012 θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου στη Λισαβόνα στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά της Europa Nostra.

Η προθεσμία υποβολής αίτησης για τα επόμενα βραβεία είναι η 1η Οκτωβρίου 2012. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2013.

Οι νικητές των βραβείων το 2012 (κατ’ αλφαβητική σειρά ανά χώρα)

Κατηγορία 1 — Συντήρηση

Κατηγορία 2 — Έρευνα

Κατηγορία 3 — Ειδικές υπηρεσίες

Κατηγορία 4 — Eκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση

Αρμόδιοι επαφής:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58), Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)

Elena Bianchi +31 703024058, http://twitter.com/europanostra

Giuseppe Simone +31 703024059


Side Bar