Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

Het bevorderen van groei en werkgelegenheid in Griekenland – Tweede driemaandelijks verslag van de taskforce Griekenland

Brussel, 15 maart 2012 – Vandaag brengt de taskforce Griekenland van de Commissie zijn tweede verslag uit over de steun van de EU aan Griekenland. De taskforce is opgericht om Griekenland te helpen bij het uitvoeren van zijn ambitieuze hervormingsagenda, die gericht is op herstel van de groei en de schepping van werkgelegenheid. De taskforce is de concrete uitdrukking van de solidariteit van de EU met Griekenland. Nu het tweede programma van financiële bijstand voor Griekenland binnenkort zal worden uitgevoerd, is de rol van de taskforce nog belangrijker geworden.

Sinds de oprichting van de taskforce door voorzitter Barroso in juli 2011 is er veel tot stand gebracht. In dit tweede verslag wordt de vooruitgang besproken die is geboekt ten aanzien van de verbetering van de absorptiecapaciteit van EU-middelen door Griekenland (groter dan het EU-gemiddelde) en het opzetten en ten uitvoer leggen van technische bijstand voor Griekenland op negen kerngebieden, met de steun van ongeveer twintig lidstaten, de Commissie, en het IMF.

Voorzitter Barroso verklaarde: "De toekomst van Griekenland hangt af van het herstel van zowel de financiële stabiliteit als van het groeipotentieel. De steun die de taskforce van de Commissie biedt is essentieel voor het bevorderen van groei en werkgelegenheid in Griekenland. De solidariteit die door veel lidstaten, de Commissie en andere internationale instellingen aan de dag is gelegd is een zeer bemoedigend signaal voor het land. Laten we samen een toekomst voor Griekenland opbouwen".

Achtergrond

Op 20 juli 2011 heeft voorzitter Barroso, na overleg met de premier van Griekenland, de taskforce opgericht om Griekenland technische bijstand te verlenen. Dit initiatief werd door de Europese Raad (21 juli, punt 4) ten volle gesteund "…De lidstaten en de Commissie zullen direct alle nodige middelen vrijmaken om met uitzonderlijke technische bijstand Griekenland te helpen zijn hervormingen uit te voeren …"

De taskforce Griekenland begon in september 2011 aan zijn werkzaamheden, en heeft de opdracht de technische bijstand vast te stellen en te coördineren die Griekenland nodig heeft om de toezeggingen die het in zijn economisch aanpassingsprogramma heeft gedaan, na te komen. Daarnaast tracht de taskforce de absorptie van EU-middelen te verbeteren ten einde de economische groei, het concurrentievermogen en de werkgelegenheid te ondersteunen.

De taskforce brengt verslag uit aan de voorzitter en staat onder de politieke leiding van vicevoorzitter Olli Rehn. Het hoofd van de taskforce dient driemaandelijkse voortgangsverslagen in bij de Griekse autoriteiten en de Commissie.

De taskforce bestaat uit circa 45 personen en is zowel in Brussel als in Athene gevestigd.

Zie ook:

MEMO/12/184, IP/11/1360

Voor meer informatie:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/taskforce-greece/index_en.htm

Contactpersonen:

Olivier Bailly (+32 2 296 87 17)

Pia Seppälä (+32 2 299 24 88)


Side Bar